Περί δωρεάν διανομής συγγραμμάτων

Χ
ρόνια τώρα μεθοδεύεται απ' τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ η κατάργηση της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων. Απ' ό,τι φαίνεται την ...τιμή για μια προσπάθεια επί της ουσίας κατάργησης των δωρεάν συγγραμμάτων θα έχει η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Πρόσφατα, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης του Σπουδαστικού Συλλόγου της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Αθήνας (10/10/2012), στο υπουργείο Παιδείας για τα συγγράμματα, στέλεχος του υπουργείου παρουσίασε τα εξής ...σενάρια:

  • Αντικατάσταση του βιβλίου με το ηλεκτρονικό σύγγραμμα.
  • Διανομή σημειώσεων αντί για βιβλία.
  • Οι φοιτητές να επιστρέφουν τα βιβλία των παλιότερων ετών για να ξαναμοιραστούν στους νεότερους.
  • Επιβολή... εισοδηματικών κριτηρίων για τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων.
Τ
ο θέμα έχει αρχίσει και ...συζητιέται. Βέβαια, θα υπενθυμίσουμε πώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μεθόδευσαν στο να παίρνουν σήμερα οι φοιτητές και οι σπουδαστές (εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων) ένα μόνο σύγγραμμα ανά μάθημα. Από τον προηγούμενο νόμο - πλαίσιο της ΝΔ ορίστηκε η δωρεάν διανομή ενός μόνο συγγράμματος ανά μάθημα, οι ερμηνευτικές εγκύκλιοι όριζαν ως σύγγραμμα ακόμα κι ένα δίτομο ή ένα κύριο βιβλίο μαζί με τα βοηθήματά του, αλλά στη συνέχεια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το περσινό καλοκαίρι επέβαλε ουσιαστικά να δίνεται ένα μόνο βιβλίο ανά μάθημα.

Τ
α θυμίζουμε όλα αυτά, διότι η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και η σημερινή, είχε την αντίληψη του «πολλαπλού συγγράμματος». Η πρόφαση είναι πως ο φοιτητής πρέπει να έχει πολλές πηγές, από πολλά βιβλία, να επιλέγει ο ίδιος στις βιβλιοθήκες κ.ά. Ολα αυτά ακούγονται λογικά, μόνο και μόνο εάν η βασική βιβλιογραφία διανέμεται ΔΩΡΕΑΝ. Το δίλημμα «πολλαπλό» σύγγραμμα ή δωρεάν διανομή συγγραμμάτων είναι πλαστό. Οι φοιτητές και οι σπουδαστές χρειάζονται όλα τα απαραίτητα βιβλία, τα απαραίτητα ηλεκτρονικά συγγράμματα, τις πιο καλά «εξοπλισμένες» βιβλιοθήκες, για τις σπουδές τους.

Κ
αι κάτι ακόμα: Γίνεται συζήτηση για το μεγάλο κόστος της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων. Εάν προχωρήσουν στην κατάργησή της, τότε όλο το βάρος θα πάει στις πλάτες των φοιτητών και των γονιών τους και στο θέμα των βιβλίων. Για παράδειγμα, όπως είχε καταγράψει η Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, ένας πρωτοετής φοιτητής της Νοσηλευτικής θα πληρώνει 467,65 ευρώ!

Π
άντως, όλα τα «σενάρια» για τα συγγράμματα οδηγούν σε κατάργηση ενός δικαιώματος των φοιτητών και των σπουδαστών. Η αντικατάσταση του βιβλίου με το ηλεκτρονικό σύγγραμμα είναι το λιγότερο αντιπαιδαγωγική. Το ηλεκτρονικό σύγγραμμα μπορεί να είναι μόνο ενισχυτικό. Η διανομή σημειώσεων αντί για βιβλία είναι αντιεπιστημονική. Οι σημειώσεις ενός μαθήματος δεν μπορεί να αντικαταστήσουν επιστημονικά βιβλία, αν θέλουν (που δε θέλουν...) να «βγαίνουν» επιστήμονες απ' τα πανεπιστήμια. Η επιστροφή βιβλίων από φοιτητές παλιότερων ετών είναι εκτός των άλλων ...αστεία, ενώ ...απαγορεύει τις σημειώσεις πάνω στο βιβλίο! Ακόμα κι αν ...επιτρέπονται οι σημειώσεις, φαντάζεστε πώς θα είναι το βιβλίο ενός φοιτητή εάν το έχουν χρησιμοποιήσει άλλοι δύο από προηγούμενα έτη... Τα περί επιβολής εισοδηματικών κριτηρίων δε χρήζουν σχολιασμού. Εάν κρίνουμε από το όριο που έχει φτάσει το αφορολόγητο τότε η συντριπτική πλειοψηφία θα πληρώνει!

Ω
 απάντηση, λοιπόν, είναι αυτή που έχουν δώσει οι φοιτητές και οι σπουδαστές: «Ούτε που να το σκέφτεστε» να κόψετε τη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις