Να υψωθεί λάβαρο αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς

8 Ομοσπονδίες και 13 Εργατικά Κέντρα πρωτοστατούν
για την απεργιακή κλιμάκωση της πάλης
Τ
η δουλειά που πρέπει να αναπτυχθεί σε κάθε κλάδο και τόπο δουλειάς για να στηθεί «μπλόκο» στα νέα μέτρα συζήτησε σε πρόσφατη συνεδρίασή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.


Η συζήτηση ανέδειξε ότι η κλιμάκωση της πάλης που απαιτεί η απόκρουση της αντεργατικής επίθεσης, προϋποθέτει την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων σε κάθε κλάδο, στους χώρους δουλειάς. Κάθε χώρος δουλειάς να γίνει προπύργιο του αγώνα. Δεν πρέπει να υπάρξει καμιά αναμονή, περιμένοντας π.χ. την προκήρυξη της επόμενης απεργίας ή όποιας άλλης κεντρικής κινητοποίησης. Αλλωστε, η ίδια η κλιμάκωση της πάλης με χαρακτηριστικά πανεργατικού συντονισμού και μορφές όπως μια γενική απεργία θα εξαρτηθεί και από την αγωνιστική ετοιμότητα και ατμόσφαιρα που καλλιεργείται στους τόπους δουλειάς, τη μαζικοποίηση και ενεργοποίηση των ίδιων των συνδικάτων.

Βασικό εργαλείο για να δοθεί αυτή η μάχη με αξιώσεις θα είναι η πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων παντού. Σε όλους τους κλάδους, στις επιχειρήσεις, στα σωματεία, με καλή προετοιμασία, με σχέδιο που θα εξασφαλίζει τη μαζική και ουσιαστική συμμετοχή εργατών και εργατριών, ανταλλαγή γνωμών και μεταφορά πείρας για την οργάνωση ενάντια στην εργοδοτική επιθετικότητα και στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων.

Να αναδειχτεί ποιος είναι ο αντίπαλος

Η
 παρεμπόδιση της επίθεσης θα δυναμώνει όσο απεγκλωβίζονται δυνάμεις από τις αυταπάτες και τους εκβιασμούς που καλλιεργούν τα μονοπώλια. Οσο θα συνειδητοποιούν οι εργαζόμενοι τον ταξικό χαρακτήρα των μέτρων, τι εξυπηρετούν. Οσο θα καταλαβαίνουν οι εργάτες γιατί η «ανταγωνιστικότητα» είναι αντίπαλος και όχι σύμμαχός τους.

Παράλληλα, η μάχη πρέπει να ενεργοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους. Τα ίδια τα προβλήματα μπορούν να γίνουν βάση για την κινητοποίηση των εργαζομένων. Η οργάνωση ενάντια στις μειώσεις των μισθών, στην επέκταση των ατομικών συμβάσεων, στην εγκατάλειψη των ανέργων, στις απολύσεις, στην ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, στην καθυστέρηση των δεδουλευμένων, στις συνθήκες εργασίας που απειλούν την υγεία των εργαζομένων κλπ. μπορεί να γίνει «σχολείο» του αγώνα. Να διαπαιδαγωγήσει ταξικά τους εργαζόμενους, να αναδείξει τη ριζική αντίθεση των συμφερόντων εργοδοτών - εργατών που λύνεται με όρους όχι ταξικής συνεργασίας, αλλά ρήξης και σύγκρουσης.

Πρέπει να δυναμώσει ως στοιχείο της δράσης όχι απλώς η συμμετοχή αλλά η ανάληψη από μέρους κάθε εργαζομένου πρωτοβουλιών για την οργάνωση και την επιτυχία του αγώνα.

Να αποδυναμώνονται τα στηρίγματα των μονοπωλίων

Ε
ίναι βασική προτεραιότητα η αποκάλυψη του χαρακτήρα των μέτρων. Να αποδεικνύεται γιατί τα αντεργατικά μέτρα δεν οφείλονται σε κάποιον κακό εργοδότη ή αποτυχημένο κυβερνήτη, αλλά είναι απόρροια της συνολικής αντεργατικής στρατηγικής, που υπηρετεί την ανάκαμψη της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Να αναδεικνύεται ολοκληρωμένα το ταξικό τους περιεχόμενο, οι στόχοι τους, οι επιπτώσεις τους στην εργατική και λαϊκή οικογένεια.

Παράλληλα, να αναδεικνύεται γιατί η παρεμπόδιση της αντεργατικής πολιτικής προϋποθέτει πρώτα απ' όλα το συντονισμό της δράσης από το σύνολο των εργαζομένων, την οργάνωση της εργατικής τάξης ενάντια στα μονοπώλια.

Η ενότητα της εργατικής τάξης θα δυναμώνει όσο πιο αποφασιστικά και ολοκληρωμένα αποκαλύπτεται ο ρόλος όλων των συνδικαλιστικών δυνάμεων που στηρίζουν την «ανταγωνιστικότητα», όλων των δυνάμεων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. Να διαλύεται η αυταπάτη της ταξικής συνεργασίας, που οδήγησε το εργατικό κίνημα σε διαρκή υποχώρηση και από ήττα σε ήττα, γιατί είναι καταστροφικό για τους εργάτες το να αποδέχονται ως πλαίσιο πάλης αυτό που ορίζει η κερδοφορία των μονοπωλίων.

Να αποκαλύπτονται οι ποικιλώνυμες συνδικαλιστικές δυνάμεις και τα στηρίγματά τους, που με περίσσευμα αριστερής φρασεολογίας καλούν σε «αντιμνημονιακές συνεργασίες», αθωώνουν τα μονοπώλια και καλούν τους εργάτες να διαλέξουν ποια μερίδα ή ποια συμμαχία κεφαλαιοκρατών θα στηρίξουν.

Να αποκαλυφθούν οι νέες μεθοδεύσεις στις οποίες καταφεύγουν οι νεοφερμένοι φύλακες του καπιταλισμού για να πείσουν ότι μπορούν να εξανθρωπίσουν την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Η αποδυνάμωση αυτών των δυνάμεων και η ταυτόχρονη ενίσχυση του ταξικού κινήματος, του ΠΑΜΕ, αποτελεί αναγκαίο όρο για την αποτελεσματικότητα και τη δυναμική των αγώνων της εργατικής τάξης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις