Ανάπτυξη από ποιον για ποιον;

Λίγες μέρες πριν την πρόσφατη Σύνοδο της ΕΕ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μ. Μπαρόζο δήλωσε πως «χρειάζεται να εξισορροπήσουμε τις σημαντικές προσπάθειες για την αποκατάσταση υγιών δημοσιονομικών με τα σωστά μέτρα ώστε να έχουμε πολιτικές αύξησης της ανάπτυξης». Επανέλαβε δηλαδή αυτό που πολλές φορές έχει ειπωθεί από αξιωματούχους της ΕΕ και του ΔΝΤ, ότι τα μέτρα λιτότητας για τους λαούς πάνε πακέτο με μέτρα για την ανάπτυξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Σχεδόν ταυτόχρονα, η Α. Μέρκελ πρότεινε τη σύσταση ενός νέου ευρωπαϊκού ταμείου «για τη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων στις χώρες που δυσκολεύονται να συνδυάσουν τη δημοσιονομική προσαρμογή με την υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων (...) για να δώσουμε σε όλες τις χώρες - μέλη την ευκαιρία να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να είναι πραγματικά σε θέση να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις». Μάλιστα δήλωσε ότι το ταμείο αυτό μπορεί να χρηματοδοτηθεί απ' το φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές (αυτό έρχεται από παλιά ως «φόρος Τόμπιν»). Πρόκειται για κοροϊδία στο τετράγωνο, αφού όποιος υποτυπώδης φόρος κι αν μπει στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές θα μετακυληθεί από τις τράπεζες στους εργαζόμενους, ενώ τα λεφτά που θα σωρευτούν, θα επιστρέψουν στα μονοπώλια με τη μορφή των άμεσων ή έμμεσων επιδοτήσεων.

Προτάσεις όπως αυτές, όμως, δεν βρίσκουν ένθερμους υποστηριχτές μόνο μεταξύ των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών και «νεοφιλελεύθερων», αλλά τις στηρίζει και το ΚΕΑ, στο οποίο συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τον περασμένο χρόνο, με διακήρυξή του το ΚΕΑ ζητούσε «να ιδρυθεί ένα ευρωπαϊκό δημόσιο ταμείο ή τράπεζα με σκοπό την κοινωνική, οικολογική και αλληλέγγυα ανάπτυξη», ενώ παραμένει θιασώτης του φόρου Τόμπιν. Μπορεί να μιλάνε για άλλο μείγμα διαχείρισης της κρίσης, αλλά στην πραγματικότητα θέλουν να οδηγήσουν το λαό στον ίδιο καταστροφικό για τα συμφέροντά του δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Εκεί πάνω συναντιούνται οι κάθε είδους διαχειριστές της αστικής εξουσίας και με αυτό το κριτήριο πρέπει να τους βλέπει ο λαός.

Ριζοσπάστης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις