Η ταξική πάλη κινητήρια δύναμη της Ιστορίας

Ερώτηση για την κρατική καταστολή ενάντια στους εργάτες της «Arcelor Mittal» και γενικότερα τον αυταρχισμό

Την κρατική καταστολή ενάντια στους εργαζόμενους στο μονοπωλιακό όμιλο παραγωγής και επεξεργασίας χάλυβα «Arcelor Mittal», αλλά και γενικότερα στα κράτη - μέλη της ΕΕ καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, με παρέμβασή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα της απεργίας και η οργάνωση του ταξικού εργατικού κινήματος, η πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ μεταξύ των άλλων επισημαίνει τα εξής:

«Ο μονοπωλιακός όμιλος παραγωγής και επεξεργασίας χάλυβα "Arcelor Mittal" ανακοίνωσε το Γενάρη του 2013 την απόλυση 1.300 εργατών στο εργοστάσιό του στη Λιέγη του Βελγίου, που προστίθενται στη λίστα των 2.000 εργατών που έχουν ήδη απολυθεί από το 2011, ενώ προαναγγέλλει μαζικές απολύσεις εργατών στις εργοστασιακές μονάδες του στη Γαλλία και το Λουξεμβούργο.

Το μονοπώλιο της "Arcelor Mittal" είχε λάβει ενίσχυση ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου και άλλων 20 εκατομμυρίων ευρώ από την κυβέρνηση της περιοχής της Βαλονίας, ενώ απολαμβάνει καθεστώς προκλητικών φοροαπαλλαγών. Ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός τα προηγούμενα χρόνια, στο όνομα της "διατήρησης των θέσεων εργασίας", δέχτηκε όλες τις αντεργατικές απαιτήσεις της επιχείρησης, υπογράφοντας την ουσιαστική κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μειώσεις μισθών, την πολυειδικότητα και την αντικατάσταση εργατών με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα από φτηνότερο εργατικό δυναμικό μέσω εργολαβικών - δουλεμπορικών συνεργείων.

Η φιλομονοπωλιακή πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη της, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ένα στόχο έχουν: Να μειώσουν στο χαμηλότερο όριο την τιμή της εργατικής δύναμης, προκειμένου να διασφαλίσουν την κερδοφορία των μονοπωλίων. Η αντιλαϊκή επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων επιβάλλεται ενιαία σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, ανεξάρτητα από τα δημοσιονομικά ελλείμματα ή το ύψος του δημόσιου χρέους τους. Στα 26 εκατομμύρια έφτασαν οι άνεργοι στην ΕΕ, ενώ δραματικά είναι τα ποσοστά ανεργίας στη νεολαία.

Ο μόνος τρόπος για να επιβάλουν αυτή τη βάρβαρη πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεις είναι να επιστρατεύουν τον αυταρχισμό, τις απαγορεύσεις των απεργιών, των λαϊκών κινητοποιήσεων, την ωμή βία των αστυνομικών δυνάμεων, των κρατικών και ευρωενωσιακών κατασταλτικών μηχανισμών.

Για να εμποδίσει και να διαλύσει τη διαδήλωση των εργατών της "Arcelor Mittal" έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, η γαλλική Αστυνομία επιτέθηκε και χτύπησε τους εργάτες με χημικά, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και πλαστικές σφαίρες, με αποτέλεσμα ένας διαδηλωτής εργάτης να χάσει το μάτι του και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι.

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ επιβάλλει το απαράδεκτο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών ναυτεργατών, των εργαζομένων του μετρό της Αθήνας, προχωράει σε συλλήψεις συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και στην προσαγωγή τους σε δίκη με χαλκευμένες κατηγορίες, επιτίθεται με χημικά και ΜΑΤ στα μπλόκα των αγροτών που αγωνίζονται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ.

Η ταξική πάλη αποτελεί κινητήρια δύναμη της Ιστορίας, για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, προϋπόθεση για την εργατική εξουσία, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Πιστεύει η Επιτροπή ότι με το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος, την έξαρση του αυταρχισμού, της βίας και της καταστολής, που επιστρατεύουν οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ενάντια στο εργατικό κίνημα μπορούν να καταστείλουν τους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική;».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις