Δράση για την οργάνωση εργαζόμενων, άνεργων και νέων γυναικών

Την πείρα από τη δράση των συλλόγων και των ομάδων ανακεφαλαίωσε στη συνεδρίασή του, το Σάββατο 16 Φλεβάρη, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΓΕ. Η δραστηριότητα για την επιτυχία της απεργίας, που κορυφώθηκε με τη συμμετοχή στις δεκάδες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα, δίνει τη σκυτάλη στις πρωτοβουλίες για τον αγωνιστικό γιορτασμό της 8ης Μάρτη. «Γυναίκες σπάμε τις αλυσίδες του φόβου, οργανωμένη πάλη ενάντια στα μονοπώλια για τη ριζική ανατροπή τους»: Με αυτό το σύνθημα ετοιμάζονται οι δυνάμεις της ΟΓΕ να τιμήσουν τη μέρα των εργαζόμενων γυναικών, των γυναικών της βιοπάλης και του καθημερινού μόχθου, εντείνοντας την προσπάθεια για οργάνωση της πάλης τους.

Το στίγμα αυτό έδωσε στην εισήγηση προς το Διοικητικό Συμβούλιο η πρόεδρος της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη: «Εκφράζουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας με κάθε τρόπο για να μεγαλώσει η συσπείρωση και η δράση των λαϊκών γυναικών στο κίνημα. Δουλεύουμε για συσπείρωση γονιών και δασκάλων στον αγώνα για κρατική κάλυψη ενός γεύματος για όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές των δημόσιων σχολείων. Με κινητοποιήσεις για ιατρική κάλυψη των ανασφάλιστων άνεργων γυναικών και των οικογενειών τους, εντοπίζοντας έγκυες, παιδιά, μοναχικές ηλικιωμένες, χρόνια πάσχουσες γυναίκες. Αναπτύσσουμε διεκδικητική δράση για να μην κλείσει κανένα Κέντρο Υγείας, κανένα παράρτημα ΙΚΑ, αλλά αντίθετα να λειτουργήσουν αναβαθμισμένα με επάρκεια γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και ιατρικού εξοπλισμού». Στην κατεύθυνση αυτή, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες αναφέρθηκαν στη δράση που έχουν ξεδιπλώσει μέχρι σήμερα και στα επόμενα βήματα που σχεδιάζουν.

Οργανώνουν την αλληλεγγύη και τη διεκδίκηση

Μαζικό άνοιγμα με αιχμή το πρόβλημα του υποσιτισμού των μαθητών σχεδίασαν και υλοποίησαν οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ στη Θεσσαλονίκη. Στην προσπάθειά τους αυτή συνάντησαν θετικό κλίμα από γονείς, δασκάλους και καθηγητές. Το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσουν τις πρωτοβουλίες τους για τη διεκδίκηση ενός δωρεάν γεύματος σε όλους τους μαθητές με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος. Σημαντική πείρα μεταφέρθηκε από τη δράση του συλλόγου της Πολίχνης στη Θεσσαλονίκη: Οι γυναίκες του συλλόγου απευθύνονται πόρτα - πόρτα στη γειτονιά και στα μικρομάγαζα, μαζεύουν τρόφιμα και ρούχα, προσπαθούν να στηρίξουν τις οικογένειες της περιοχής που πλήττονται από την ανεργία και τη φτώχεια. Μέσα από την καθημερινή δράση, ο σύλλογος ενισχύθηκε με νέες εγγραφές και σημείωσε σημαντική πρόοδο στη λειτουργία του. Πλέον ανοίγει καθημερινά τα γραφεία του και συνεδριάζει μια φορά την εβδομάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οργάνωσε σύσκεψη για την προετοιμασία της απεργίας, ενώ έχει ήδη σχεδιάσει το άνοιγμά του για την 8η Μάρτη. Ιδιαίτερη συμβολή έχουν τα νέα μέλη του συλλόγου, που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για να φτάσει στη γειτονιά τους η ανακοίνωση και η αφίσα της ΟΓΕ, για να ανοίξει η συζήτηση με όσες γυναίκες γνωρίζουν, για να ενισχυθεί η δράση του συλλόγου με ακόμα περισσότερες γυναίκες.

Με διάθεση να προσφέρουν από το υστέρημά τους ανταποκρίθηκαν οι γυναίκες στην προσπάθεια του συλλόγου της Καλλιθέας να συγκεντρώσει τρόφιμα για τους ανέργους και τις οικογένειές τους. Ακόμα ο Σύλλογος έχει αποκτήσει γέφυρες επικοινωνίας με τους Συλλόγους Γονέων και κηδεμόνων της περιοχής και προσανατολίζεται σε κοινές πρωτοβουλίες με ορισμένους από αυτούς μπροστά στην 8η Μάρτη. Σε ετοιμότητα να παρέμβει και να διεκδικήσει επανασύνδεση της παροχής νερού, όταν η ΕΥΔΑΠ προχώρησε στην αφαίρεση των ρολογιών από 25 λαϊκά νοικοκυριά, βρέθηκε ο Σύλλογος της Ηλιούπολης μαζί με τη Λαϊκή Επιτροπή της περιοχής.

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες στο μέτωπο της Υγείας

Σε κινητοποίηση βρίσκεται και η Ομάδα της Σιάτιστας, καθώς το Κέντρο Υγείας της περιοχής έχει μείνει χωρίς παιδίατρο. Η Ομάδα ζητά να στελεχωθεί με τη συγκεκριμένη ειδικότητα το Κέντρο Υγείας και σημειώνει πως ο παιδίατρος δεχόταν περίπου 40 επισκέψεις καθημερινά, τόσο από την περιοχή της Σιάτιστας όσο και από γειτονικές κοινότητες. Με ανακοινώσεις, εξορμήσεις και σειρά παραστάσεων στη διοίκηση του νοσοκομείου ο Σύλλογος της Κοζάνης διεκδίκησε και τελικά κατάφερε να εξοπλιστεί το νοσοκομείο της πόλης με μαστογράφο.

Στο πλευρό άνεργης και ανασφάλιστης εγκύου, που αδυνατεί να καταβάλει τα νοσήλια για τον τοκετό στο δημόσιο νοσοκομείο, βρέθηκε ο Σύλλογος στα Τρίκαλα. Οι γυναίκες του Συλλόγου πραγματοποίησαν παρέμβαση στη διοίκηση του νοσοκομείου και συνεχίζουν να βρίσκονται σε επιφυλακή μέχρι η μητέρα και το νεογέννητο να επιστρέψουν σπίτι τους. Στην ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, πως «οι γυναίκες της ΟΓΕ στάθηκαν στο πλευρό μιας νέας ετοιμόγεννης γυναίκας - άνεργης, ανασφάλιστης, με ανήλικο παιδί και άνεργο πατέρα. Η γυναίκα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας, το οποίο καθιστά αναγκαία την καισαρική. Τα εμπόδια που συναντά σχετικά με τον προγραμματισμό της επέμβασης είναι πολλά, για το λόγο αυτό ο Σύλλογος Γυναικών Τρικάλων πραγματοποίησε επανειλημμένα παρεμβάσεις στο Νοσοκομείο Τρικάλων, ήρθε σε επαφή με τους γιατρούς και το Διοικητή του νοσοκομείου, με αίτημα να εξασφαλιστεί η εισαγωγή της γυναίκας στο νοσοκομείο.

Το κάλεσμα του Συλλόγου κινητοποίησε το σύνολο των μελών του, που έφτασαν στο νοσοκομείο όχι μόνο από την πόλη αλλά και από τα γύρω χωριά. Η κινητοποίηση συνάντησε τη στήριξη γιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων του νοσοκομείου, όπως και των γυναικών που έτυχε να βρίσκονται εκείνη την ώρα στο χώρο. Το κόστος που συνεπάγεται σήμερα η εγκυμοσύνη και ο τοκετός, ιδιαίτερα για τις γυναίκες και τα νέα ζευγάρια που σε μεγάλο ποσοστό τους βρίσκονται στην ανεργία και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, είναι σοβαρό πρόβλημα για εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες. «Μαρτυρίες γυναικών στο νομό μας», τονίζει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του, «επιβεβαιώνουν ότι το θέμα αποτελεί βραχνά γι' αυτές και τις οικογένειές τους, καθώς καταφεύγουν σε δάνεια, εράνους και κουμπαράδες για να εξασφαλίσουν τα χρήματα για τη γέννα». Καμία βέβαια από αυτές τις μεθόδους, στις οποίες αναγκάζονται να στραφούν, δεν τους εξασφαλίζει πως θα καταφέρουν να μαζέψουν το απαιτούμενο ποσό. Η κινητοποίηση στάθηκε αφορμή για να γίνει κατανοητό πως η λαϊκή αλληλεγγύη είναι στενά δεμένη με την αγωνιστική διεκδίκηση. Ο Σύλλογος με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό κάλεσε τις γυναίκες να παλέψουν για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, για υπηρεσίες πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας.

Με παρακαταθήκη τη δράση αυτή, οι σύλλογοι και οι ομάδες ετοιμάζονται να τιμήσουν την 8η Μάρτη, συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας τις πρωτοβουλίες τους. Το κάλεσμα που απευθύνουν στις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, ιδιαίτερα στις νέες, είναι να μετατρέψουν την 8η Μάρτη σε εφαλτήριο για τη συμμετοχή τους στα σωματεία τους, στους Συλλόγους και τις Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ, στους αγροτικούς συλλόγους και τις Επιτροπές Αγώνα της ΠΑΣΥ, για τη στήριξη των δυνάμεων της ΠΑΣΕΒΕ στους αυτοαπασχολούμενους και τις αυτοαπασχολούμενες, του ΜΑΣ στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες. Να ενισχύσουν την ΟΓΕ και να δυναμώσουν με τον τρόπο αυτό την Κοινωνική Συμμαχία.

Ευτυχία ΧΑΪΝΤΟΥΤΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις