Κάνουν πάμφθηνους εργάτες


Τ
α επίσημα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΣΕΠΕ για το 2012 με την εξέλιξη των συμβάσεων, επιβεβαιώνουν και αυτά, αυτό που καθημερινά γίνεται αντιληπτό από την ίδια την εμπειρία γύρω μας. Την παραπέρα δραματική χειροτέρευση της θέσης της εργατικής τάξης της χώρας μας, καθώς συνεχίζεται να αυξάνονται οι συμβάσεις με ευέλικτη μορφή εργασίας, μειώνονται περαιτέρω οι μισθοί ενώ πλέον ένας στους τρεις εργαζόμενους είναι αδήλωτος και κατά συνέπεια ανασφάλιστος. Το γεγονός μάλιστα ότι στους ελέγχους του ΣΕΠΕ το 35% των εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέχθησαν δεν ήταν δηλωμένοι -πέραν της αύξησης της ανασφάλιστης εργασίας που καθαυτή συνιστά τρομακτικό πρόβλημα- δείχνει ότι η εξέλιξη των συμβάσεων και των μισθών είναι ακόμα χειρότερη, αφού σε αυτή τη μεγάλη μάζα των ανασφάλιστων εργαζομένων ούτε συμβάσεις τηρούνται ούτε μισθοί.

Ο
σον αφορά τα ίδια τα επίσημα στοιχεία, σ' αυτά δηλαδή που οι εργαζόμενοι, οι συμβάσεις και οι μισθοί καταγράφονται, προκύπτει ότι κάθε χρόνο, μειώνονται οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και για το 2012 αποτελούν πλέον το 55% των νέων συμβάσεων, όταν το 2011 ήταν 59,7%, το 2010 το 66,9% και το 2009 το 79%. Το υπόλοιπο 45% καταλαμβάνουν πλέον συμβάσεις με ελαστικότητα και συγκεκριμένα: Οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης πέρυσι ήταν 35,4%, όταν το 2011 ήταν 32%, το 2010 26,5% και το 2009 ήταν 16,7%. Δηλαδή, μέσα στην τελευταία τριετία στις νέες συμβάσεις οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης υπερδιπλασιάστηκαν. Αντίστοιχα, οι συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας (μερικές ημέρες τη βδομάδα) πέρυσι έφτασαν το 9,6%, όταν το 2009 ήταν το 4,3% των νέων συμβάσεων. Ειδικά για την περιφέρεια της Αττικής με το μεγαλύτερο αριθμό εργατικού δυναμικού, στις νέες συμβάσεις του 2012 το ποσοστό συμβάσεων με ελαστικότητα ξεπέρασε τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, 51,7% έναντι 48,3% (μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής).

Κ
αι ενώ οι συμβάσεις ελαστικότητας αυξάνονται ραγδαία, σε αντίστροφη πορεία βρίσκονται οι μισθοί. Ιδιαίτερη ώθηση στην περαιτέρω μείωση των μισθών έδωσε και η υπογραφή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία διά νόμου καταργήθηκε η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, μειώθηκαν οι κατώτεροι μισθοί και υπονομεύθηκαν συνολικά οι κλαδικές συμβάσεις. Συγκεκριμένα -σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ- μειώσεις επιβλήθηκαν σε 355.397 μισθωτούς, στο ένα τέταρτο απ' αυτούς μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων με μεσοσταθμική μείωση κατά 18,8% και στους υπόλοιπους η μεσοσταθμική μείωση έφτασε το 22,2%. Γίνεται φανερό ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης στις συμβάσεις φέρνει συγκεκριμένα αποτελέσματα, που ωφελούν το κεφάλαιο και καταστρέφουν τους εργαζόμενους.

Τ
α στοιχεία του ΣΕΠΕ επιβεβαιώνουν ότι δημιουργείται γοργά το πλαίσιο έντασης κερδοφορίας του κεφαλαίου προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση και να κάνει επενδύσεις, αλλά και την επικαιρότητα των θέσεων του ΠΑΜΕ για την ανάγκη οργάνωσης της πάλης για την υπεράσπιση των συμβάσεων, την πρότασή του προς τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, για υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων που θα υπηρετούν τις ανάγκες των εργαζομένων και την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Απέναντι στην επίθεση κεφαλαίου και κυβέρνησης ο μόνος δρόμος είναι η οργάνωση της πάλης, η υπεράσπιση των συμβάσεων, η αντίσταση στην επέκταση της ελαστικότητας και στη μείωση των μισθών. Η ανακοπή αυτής της πορείας είναι σήμερα το πρώτο καθήκον συνδικάτων και εργαζομένων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις