Το κατασκεύασμα της «βίας στα ΑΕΙ»


Η
 Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής επέλεξε προχτές να συνεδριάσει με θέμα... «Βία στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα». Ενώ η Παιδεία έχει μπουκώσει από προβλήματα, ενώ εμφανίζονται στα σχολεία παιδιά πεινασμένα και εξαθλιωμένα, ενώ η έλλειψη φοιτητικής μέριμνας καταγράφτηκε με τον πλέον δραματικό τρόπο με το θάνατο των δυο σπουδαστών στη Λάρισα... αυτοί επέλεξαν να μιλήσουν για τη «βία στα ΑΕΙ». Ενώ η μεταφορά των μαθητών διακόπτεται και πάλι, ενώ λείπουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί, ενώ καταργούνται τα ειδικά σχολεία και διακόπτεται η εκπαίδευση των Ελλήνων μεταναστόπουλων στο εξωτερικό... Πολύ περισσότερο, τη στιγμή που στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ σε όλη τη χώρα ξεδιπλώνονται δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά», που αναγκάζει χιλιάδες σπουδαστές να μετακομίσουν άρον άρον με κίνδυνο να μην μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ενώ σε πολλούς άλλους αλλάζει το αντικείμενο σπουδών... η επιλογή της συζήτησης για τη «βία» καθίσταται έως και προκλητική.

Τ
ο ΚΚΕ δε νομιμοποίησε αυτή τη συζήτηση με την παρουσία του. Ομως η συζήτηση, που τελικά έγινε με τους βουλευτές των άλλων κομμάτων, ήταν αποκαλυπτική και για τους λόγους που επιλέχτηκε αυτό το θέμα. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Χρυσή Αυγή έμοιαζε να διαγωνίζονται για το ποιος είναι πιο βαθιά συντηρητικός. Διαγκωνίζονταν για το ποιος είναι μεγαλύτερος πολέμιος του ακαδημαϊκού ασύλου και αγωνιούσαν για το πώς (μετά την κατάργηση του ασύλου από το νόμο - πλαίσιο) θα γίνει εντονότερη η παρουσία των δυνάμεων καταστολής στα ιδρύματα. ΔΗΜΑΡ και Χρυσή Αυγή έγιναν πιο αποκαλυπτικοί, προσπαθώντας να ταυτίσουν τη «βία» με το κίνημα: Για «κόκκινη βία» μίλησε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής και για πολιτικό τσαμπουκά ανάλογο του «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» μίλησε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ!

Ν
α λοιπόν πώς αποκαλύπτονται οι στόχοι πίσω από το κατασκεύασμα που λέγεται «βία στα ΑΕΙ»: Το φούσκωμα αυτής της συζήτησης τα τελευταία χρόνια έχει στόχο το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Και να γιατί: Το κύριο στοιχείο του νόμου - πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση είναι να προωθήσει την εντονότερη διασύνδεση των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Οι επιχειρήσεις θα μπουν για τα καλά μέσα στα ιδρύματα καθορίζοντας και παραγγέλνοντας αποφοίτους (άρα και περιεχόμενο σπουδών) και έρευνα. Τα ίδια τα ΑΕΙ θα λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, ανταποδοτικά, πουλώντας υπηρεσίες κλπ. Είναι περισσότερο από φανερό ότι μέσα σε αυτά τα ιδρύματα δεν χωράει οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, ούτε κίνημα πανεπιστημιακών (αφού αυτοί θα πρέπει να λειτουργούν ως μεσάζοντες με τις επιχειρήσεις), ούτε κίνημα εργαζομένων. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη εφαρμογή του νέου νόμου ως προς την κατάργηση του ασύλου ήταν η καταστολή με τα ΜΑΤ της απεργίας των εργολαβικών εργαζομένων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, η δεύτερη απειλή ήταν στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ενάντια σε κινητοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων (που τους επιβλήθηκαν διαθεσιμότητες) και η επόμενη ήταν η προσαγωγή δεκάδων φοιτητών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο επειδή... ζητούσαν συνάντηση με τις πρυτανικές αρχές! Στο ΑΕΙ που θα λειτουργεί σαν επιχείρηση δε χωρούν διεκδικήσεις. Και για να επιβληθεί η επιβολή της καταστολής μέσα στα ιδρύματα, για να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του κόσμου, το κατασκεύασμα της «βίας» που ταυτίζει μεμονωμένες προβοκατόρικες ενέργειες με το κίνημα, τους είναι βολικό...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις