Ούτε Μίλερ ούτε Μίλερ

Εξαιρετικά αποκαλυπτικό για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στα ζητήματα της ενέργειας είναι το άρθρο με τίτλο «Ένας άλλος Μίλερ στο Μαξίμου» που δημοσιεύτηκε στην «Αυγή» στις 13/03/2013.

Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω σημεία του άρθρου:

«Χθες, την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου δεν πέρασε ο γνωστός πρώην Αμερικανός πρέσβης,Τόμας Μίλερ, αλλά ένας άλλος συνεπώνυμός του, από την άλλη άκρη της Γης, ο Αλεξέι Μίλερ, ισχυρό πρόσωπο της Gazprom και της εξουσίας Πούτιν.

Αντικείμενο της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό ήταν η πώληση της ΔΕΠΑ. Ο Ρώσος ολιγάρχης θέλησε να καταστήσει σαφές ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για την αγορά της ΔΕΠΑ και έχει την οικονομική δύναμη να επικρατήσει έναντι των άλλων ανταγωνιστών...

...Στο πρόβλημα, όμως, της ενέργειας εγείρονται θέματα μείζονος γεωπολιτικής και γεωοικονομικής σημασίας. Η χώρα μας βρίσκεται σε ένα σημείο από το οποίο μπορούν να διέλθουν οι δρόμοι της ενέργειας που αποτελούν το κέντρο ευρύτερων γεωστρατηγικών σχεδιασμών. Η ΕΕ, χωρίς κοινή εξωτερική πολιτική, μοιάζει αδύναμη να καθορίσει το παιχνίδι. Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την εκμετάλλευση των πηγών ενέργειας του Ιράκ και, μεσοπρόθεσμα, του Ιράν...

Άλλο ένα, στρατηγικής επιλογής, θέμα παραμένει μετέωρο. Οι αγωγοί του Αζερμπαϊτζάν, τους οποίους εκμεταλλεύεται η BP, ποια διαδρομή θα ακολουθήσουν; Θα περάσουν από την Ελλάδα, οπότε θα διεκδικήσουν την αγορά της ΔΕΠΑ, ή θα αφεθεί η Ελλάδα υπό ρωσική ενεργειακή επιρροή; Η απόφαση για τους αζέρικους αγωγούς θα ληφθεί τον Ιούνιο. Γιατί βιάζεται η ελληνική κυβέρνηση; ...

... Δεν πρόκειται για μια απλή οικονομική συναλλαγή. Η οποιαδήποτε απόφαση, και πρώτα-πρώτα η εκποίηση της δημόσιας επιχείρησης φυσικού αερίου, της ΔΕΠΑ, θα επηρεάσει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Η σημερινή κυβέρνηση δεν διαθέτει την πολιτική ισχύ ούτε τη δημοκρατική νομιμοποίηση να διαπραγματευθεί για αποφάσεις που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας. Προκαλεί εντύπωση η βιασύνη της, όταν όλα είναι ανοιχτά και οι διεθνείς παίκτες κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους».

Τι δείχνουν τα παραπάνω;

Για όποιον μπορεί να διαβάσει πίσω από τις λέξεις (αν και εδώ δε χρειάζονται τέτοιες ικανότητες, γιατί τα πράγματα είναι λίγο-πολύ ξεκάθαρα), η «ΑΥΓΗ» εγκαλεί την κυβέρνηση προκαταβολικά, προκειμένου η τελευταία να μην πωλήσει τη ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ στη ρωσική εταιρεία GAZPROM, λέγοντας ότι υπάρχουν και ανταγωνιστικά σχέδια (εννοεί τα αμερικάνικα) που μπορεί να είναι πιο συμφέρουσα για το ελληνικό κεφάλαιο. Όπως επίσης ότι την απόφαση αυτή δε μπορεί να την πάρει η σημερινή κυβέρνηση που, όπως λέει, δεν έχει πολιτική ισχύ. Προφανώς, σύμφωνα με την «ΑΥΓΗ», αυτή την απόφαση, σε ποιον επιχειρηματικό όμιλο θα ξεπουληθεί ο ενεργειακός πλούτος της χώρας, μπορεί να την πάρει μια άλλη κυβέρνηση, μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το άρθρο της «ΑΥΓΗΣ» άνετα θα το προσυπέγραφε και ο Μίλερ (όχι ο Μίλερ της GAZPROM, αλλά ο Μίλερ της αμερικανικής πρεσβείας). Είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ενεργό μέρος στα ανταγωνιστικά παιχνίδια των ενεργειακών κολοσσών, που είναι σε βάρος του ελληνικού λαού, δείχνοντας τη συμπάθειά του στους αμερικάνικους. Άλλωστε το σεργιάνι του Τσίπρα στα αμερικανοβρετανικά ινστιτούτα συνεχίζεται (Brookings Institute, London School of Economics).

Ο λαός πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του από το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ. Οι όποιοι επενδυτές θα βάλουν χέρι στον ενεργειακό πλούτο της χώρας θα το κάνουν για να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους και όχι τη λαϊκή ευημερία. Και επιπλέον ο ελληνικός λαός κινδυνεύει να βρεθεί μπλεγμένος σε περιπέτειες, εξαιτίας των επιχειρηματικών πολέμων.

Για αυτό και δεν πρέπει να στοιχηθεί πίσω από τον ένα ή τον άλλο επιχειρηματικό όμιλο, πίσω από τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστή. Να πάρει ο ίδιος στα χέρια του τον πλούτο της χώρας και να στείλει στα τσακίδια και τον ένα Μίλερ και τον άλλο. Και προπαντός τα συμφέροντα και την τάξη που εκπροσωπούν.

902.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις