Διεργασίες στο Αστικό Πολιτικό Σύστημα

Ψάχνουν ισχυρές κυβερνήσεις με ικανότητα παγίδευσης λαϊκών μαζών

Κ
ινούμενη άμμο θυμίζει το αστικό πολιτικό σύστημα, με τα επιτελεία της άρχουσας τάξης και τους εκπροσώπους των κομμάτων της αστικής διαχείρισης να προβληματίζονται, να καταθέτουν προτάσεις και να επεξεργάζονται σχέδια, με στόχο να προχωρήσει η συνολική αναμόρφωσή του.

Τα 24ωρα που ακολούθησαν την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, πυροδότησαν νέο κύκλο διεργασιών. Στη βάση αυτή, κατατέθηκαν προτάσεις για επανένταξη της ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα. Αναζωπυρώθηκαν οι συζητήσεις για σχηματισμό «νέας» κυβέρνησης, χωρίς προσφυγή στις κάλπες, από το υπάρχον κοινοβούλιο. Ανακοινώθηκαν πρωτοβουλίες των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ που στρώνουν το δρόμο για συνεργασία στις εκλογές της Τοπικής Διοίκησης, σαν «πρόβα τζενεράλε», ενόψει μελλοντικών κυβερνητικών συμμαχιών. Προέκυψε νέος γύρος διαφωνιών και αποχωρήσεων από το ΠΑΣΟΚ. Συνεχίστηκε η συζήτηση για συγκρότηση του τρίτου πόλου της λεγόμενης «κεντροαριστεράς». Ανακινήθηκαν σενάρια ακόμα και για κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα σε τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Ολα τα παραπάνω σενάρια, παρότι αντικρουόμενα μεταξύ τους σε πρώτη ανάγνωση, έχουν κοινό παρονομαστή. Πίσω από την αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση «μνημονιακών» - «αντιμνημονιακών» και τους διαγκωνισμούς ανάμεσα σε συγκυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, για το ποια πολιτική δύναμη διαθέτει το «καλύτερο μείγμα» για να φέρει την ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων και να εξασφαλίσει την «ομαλότητα», δηλαδή τη χειραγώγηση της δυσαρέσκειας του λαού, που τον χρεοκόπησαν, στο σύστημα, κρύβεται ότι όλες αυτές οι πολιτικές δυνάμεις, πάρα τις διαφορές τους, κινούνται μέσα στο ίδιο στρατηγικό πλαίσιο, που καθορίζεται από την προάσπιση της εξουσίας των μονοπωλίων, το μονόδρομο της ΕΕ και την κοινή επιδίωξή τους για τη σταθερότητα του καπιταλιστικού συστήματος στην Ελλάδα.

Ακριβώς πάνω σ' αυτό το κοινό πλαίσιο, το ζητούμενο σήμερα για την αστική τάξη της χώρας, είναι να μπορεί να συγκροτεί -και να εναλλάσσει- ισχυρές κυβερνήσεις, με διευρυμένη λαϊκή στήριξη, που θα συνεχίζουν απρόσκοπτα την υλοποίηση των φιλομονοπωλιακών πολιτικών.

Αναζητούν ενίσχυση της κυβερνητικής πλειοψηφίας

Δ
εν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα τα συγκροτήματα του αστικού Τύπου, εκφράζουν την ανησυχία τους για την «επαπειλούμενη» κυβερνητική σταθερότητα και καλούν τα κόμματα της αστικής διαχείρισης να αναλάβουν «πρωτοβουλίες» για τη συγκρότηση μιας ισχυρής κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση εντάσσεται η κίνηση της βουλευτού της ΝΔ Ντ. Μπακογιάννη να καλέσει τον πρωθυπουργό Αν. Σαμαρά να αναλάβει «πρωτοβουλία» για επάνοδο της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, μέσω της σύναψης μιας «νέας προγραμματικής συμφωνίας». Η πρόταση της Ντ. Μπακογιάννη συνοδεύτηκε από την επισήμανση ότι «η κυβέρνηση χρειάζεται μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία» και από την πολιτική διαπίστωση ότι αφού με τη ΔΗΜΑΡ «οι στόχοι είναι κοινοί, να βρούμε κοινό τόπο και να πάμε μαζί μέχρι τις εκλογές του 2016».

Η ενίσχυση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της κυβέρνησης είναι στόχος του Μεγάρου Μαξίμου ενόψει της ψήφισης, το επόμενο διάστημα, των σκληρών φορολογικών μέτρων, του προϋπολογισμού, της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, αλλά και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που θα φέρει νέα μέτρα και με δεδομένο ότι αυτήν τη στιγμή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαθέτουν 154 βουλευτές, μετά τη διαγραφή της Θ. Τζάκρη από το ΠΑΣΟΚ που δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης.

Το σενάριο επιστροφής της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση καλοβλέπει και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αφού θεωρεί ότι θα ρίξει νέες γέφυρες για μελλοντική συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων στο πλαίσιο της κεντροαριστεράς (και οι δύο λένε ότι νοιάζονται γι' αυτό), και παράλληλα θα μετριάσει τις φωνές της «εσωκομματικής» κριτικής που κάνουν λόγο για «εναγκαλισμό» του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ (μόλις την προηγούμενη Πέμπτη ο Ν. Σηφουνάκης, ο οποίος κατά καιρούς είχε εκφράσει ενστάσεις για το ρόλο του ΠΑΣΟΚ ως κυβερνητικού εταίρου, παραιτήθηκε από τη θέση του εισηγητή της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ναυτιλίας, Υποδομών και Δικτύων).

Παράλληλα, τις πιθανές «διαφοροποιήσεις» από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ενόψει της ψήφισης των μέτρων (πχ. οι Μ. Κασής, Θ. Μωραΐτης και Κ. Σκανδαλίδης δήλωσαν ότι «δεν πρόκειται να ψηφίσουν» το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων «αν δεν υπάρξουν αλλαγές») η κυβέρνηση επιδιώκει να τις καλύψει προσεγγίζοντας και τους ανεξάρτητους βουλευτές. Ηδη το Μέγαρο Μαξίμου έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους πρώην βουλευτές της ΝΔ Γ. Κουράκο και Γ. Κασσαπίση, αλλά και τους βουλευτές του κόμματος «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα» Αν. Λοβέρδο και Χρ. Αηδόνη.

ΔΗΜΑΡ: Ο πρόεδρος αρνείται, στελέχη του "προθυμοποιούνται"

Τ
ην ίδια ώρα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ εμφανίζεται προς το παρόν να απορρίπτει το σενάριο επιστροφής της στην κυβέρνηση, ωστόσο κορυφαία στελέχη της, φροντίζουν με δηλώσεις τους να διατηρούν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο.

Ο Φ. Κουβέλης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσα στη βδομάδα στην Καβάλα, απέκλεισε ενδεχόμενη επιστροφή του κόμματός του στην κυβέρνηση «υπό τις παρούσες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες» και υποστήριξε ότι στόχος της ΔΗΜΑΡ είναι η «δημιουργία ενός τρίτου ισχυρού πόλου». Ωστόσο, έσπευσε να σημειώσει ότι η απόφαση της ΔΗΜΑΡ για συμμετοχή στην κυβέρνηση τον Ιούνη του 2012, έγινε για«να εξασφαλιστεί η αναγκαία πολιτική σταθερότητα, να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη και το ευρώ και να μην οδηγηθεί σε τυπική χρεοκοπία, διότι η ουσιαστική χρεοκοπία είχε επέλθει».

Στελέχη της ΔΗΜΑΡ σημειώνουν ότι οι συγκεκριμένοι λόγοι «υπάρχουν και σήμερα», ενώ και ο ίδιος ο πρόεδρός της, στο πρόσφατο παρελθόν, έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτή η Βουλή μπορεί να δώσει «άλλη κυβέρνηση», σημειώνοντας ότι «δε χρειάζεται να γίνουν εκλογές, μπορούμε να βρούμε λύση με άλλο τρόπο».

Οι δηλώσεις του Φ. Κουβέλη ανακινούν και το σενάριο για τη δημιουργία μιας «νέας» κυβέρνησης, με νέο πρωθυπουργό (θέση που συζητείται εντός της ΝΔ από μερίδα βουλευτών που κατά καιρούς έχουν εκφράσει διαφωνίες με χειρισμούς του Αν. Σαμαρά) με γνώμονα να επιβιώσει η παρούσα κυβερνητική πλειοψηφία, για να συνεχιστεί ανεμπόδιστα η αντιλαϊκή επέλαση. Ωστόσο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο απορρίπτουν κατηγορηματικά οι συνεργάτες του Αν. Σαμαρά.

Αντίθετα με τον Φ. Κουβέλη, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Β. Οικονόμου και Γρ. Ψαριανός τοποθετήθηκαν υιοθετώντας πλήρως την πρόταση της Ντ. Μπακογιάννη. Ο Γρ. Ψαριανός μάλιστα κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες «διότι αυτή η κυβέρνηση δεν αντέχει όχι με 153, αλλά ούτε με 160 ή 170 βουλευτές». Υπέρ της επιστροφής στην κυβέρνηση, εμφανίζεται και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Αν. Παπαδόπουλος, αλλά και ο Δ. Χατζησωκράτης, ο οποίος πρόβαλε την ετοιμότητα της ΔΗΜΑΡ να ενταχθεί σε «μια κυβερνητική πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή στη βάση μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας και αναγκαίων δεσμεύσεων».

"Με τα μπούνια" στις διεργασίες και ο ΣΥΡΙΖΑ

Ν
α εκμεταλλευτεί τις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό, στις οποίες συμμετέχει ενεργά, επιδιώκει και ο ΣΥΡΙΖΑ, πιέζοντας εμμέσως πλην σαφώς τη ΔΗΜΑΡ -την οποία ανοιχτά πλέον εντάσσει στους εν δυνάμει συμμάχους του, ενώ δε θέλει τυχόν συμμετοχή της στην κυβέρνηση γιατί την ενισχύει- να αποκλείσει συμμετοχή της σε μια «κυβέρνηση Παπαδήμου νούμερο 2». Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στη βδομάδα η «Αυγή» βγήκε με «πρωτοσέλιδο» για να καταγγείλει τα «μαγειρέματα» στελεχών της συγκυβέρνησης για τη δημιουργία μιας «άλλης κυβέρνησης από αυτήν τη Βουλή».

Ενισχύοντας αυτήν την τακτική, ο Αλ. Τσίπρας με συνέντευξη του στην ΕΤ3 δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με τους πάντες ακόμα και με όσους «έκαναν λάθος ως χτες, όχι όμως με τους φυσικούς αυτουργούς» της ασκούμενης πολιτικής, τον Α. Σαμαρά και τον Ε. Βενιζέλο, κλείνοντας έτσι το μάτι σε μια μερίδα του ΠΑΣΟΚ που δεν καλοβλέπει τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ. Δεν αποτελεί τυχαίο συμβάν, το γεγονός ότι η πρώην υπουργός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Κ. Μπατζελή, επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να στηρίξει την υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι «θα αναδείξει το πρόβλημα του Ευρωπαϊκού νότου».

Το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ως βασικού κορμού της σοσιαλδημοκρατίας έσπευσε να προβάλει και ο Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος μιλώντας την Παρασκευή στον ρ/σ «Κόκκινο» αναπαράγοντας πλαστές διαχωριστικές γραμμές, αφού αρχικά υποστήριξε ότι «στο ευρύτερο προοδευτικό μπλοκ, την ηγεμονία την έχει κερδίσει -με το σπαθί του- ο ΣΥΡΙΖΑ», στη συνέχεια ανέφερε: «ή κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, ή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Οσο οι άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν παίρνουν θέση ανάμεσα στα δύο ενδεχόμενα, κινδυνεύουν να συνθλιβούν από την πόλωση».

Στο φόντο των συγκεκριμένων διεργασιών, βλέπουν το φως της δημοσιότητας σενάρια για νέα μετάγγιση στελεχών από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έγινε και στις βουλευτικές εκλογές, αυτή την φορά με το αμπαλάζ «αυτοδιοικητικών» σχημάτων. Ο Κ. Σκανδαλίδης φέρεται να παζαρεύει την υποψηφιότητά του στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ο Μιχάλης Κασσής στην Περιφέρεια Ηπείρου, ως υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ένα από τα σενάρια θέλει και τη διαγραφείσα από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ βουλευτή Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να διεκδικήσει το Δήμο Αριδαίας.

Εξάλλου, το κόμμα των «Ανεξάρτητων Ελληνων», μετά από συνεδρίαση των μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας την Τετάρτη ανακοίνωσε «τη δημιουργία ενός μεγάλου αντιμνημονιακού, δημοκρατικού και πατριωτικού μετώπου, ενόψει της μάχης των αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών». Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος τάχτηκε ανοιχτά υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά από δήμους της χώρας, αλλά βρέθηκε αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις των βουλευτών Τ. Κουίκ και Ελ. Κουντουρά.

Το επόμενο διάστημα, είναι δεδομένο ότι θα πυκνώσουν οι διεργασίες μεταξύ των κομμάτων της αστικής διαχείρισης με διακύβευμα την εξασφάλιση των όρων για την πολιτική σταθερότητα του συστήματος, δηλαδή όρων εγκλωβισμού του λαού στην πολιτική που τον συνθλίβει και τη συνέχιση αυτής της ίδιας βάρβαρης πολιτικής.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις