Ούτε "άχρωμο", ούτε "άοσμο"...

Σ
τις 17 Μάρτη, συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ, όπου αποφασίστηκε η απεργία στις 9 Απρίλη. Δέκα μέρες μετά την απόφαση για απεργία, η πλειοψηφία δεν είχε προχωρήσει καν στα τυπικά, όπως να στείλει τα απαραίτητα έγγραφα στην κυβέρνηση και στις εργοδοτικές ενώσεις, να ενημερώσει τις οργανώσεις κ.ά. Επιπλέον, το γεγονός ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν είχε δημοσιοποιήσει κανένα πλαίσιο αιτημάτων για την απεργία, έδινε το άλλοθι σε συνδικαλιστικές οργανώσεις όπως η ΟΤΟΕ να αναβάλουν την κήρυξη απεργίας. Το πρόσχημα που χρησιμοποιούσαν είναι ότι δεν ξέρουν για ποια αιτήματα να καλέσουν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην πανεργατική κινητοποίηση!
Το ΠΑΜΕ, με ανακοίνωση για την ανοιχτή υπονόμευση της απεργίας από τις δυνάμεις της πλειοψηφίας, ανέδειξε όλα τα παραπάνω και ζήτησε «να συνεδριάσει άμεσα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ για να ξεκαθαρίσει αν θα γίνει η απεργία ή όχι». Χτες, συνεδρίασε η Εκτελεστική της ΓΣΕΕ και κατά πλειοψηφία κατέληξε σε ένα πλαίσιο αιτημάτων για την απεργία. Ακολούθησε η αποστολή των εξώδικων προς την κυβέρνηση και τις εργοδοτικές ενώσεις. Στο πλαίσιο συμφώνησαν ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, ενώ συναίνεσε και το ΜΕΤΑ, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, με μοναδική παρατήρηση ότι το κείμενο που καταλήχθηκε ήταν «άχρωμο, άοσμο και άγευστο», όπως είπε ο εκπρόσωπός του στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής.
Γ
ια να δούμε, όμως, πόσο «άχρωμο, άοσμο και άγευστο» είναι το πλαίσιο που διαμόρφωσε η πλειοψηφία; Γράφει σε ένα σημείο: «Κατάργηση εδώ και τώρα του ενορχηστρωμένου συμπλέγματος αλλεπάλληλων και επάλληλων τροποποιήσεων των νομοθετικών διατάξεων για τις συλλογικές συμβάσεις και την επικουρική σ' αυτές διαιτησία του ΟΜΕΔ, τροποποιήσεις που αποσκοπούσαν και ήδη επέφεραν βίαιη και ραγδαία φτωχοποίηση των εργαζομένων στον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, υπέθαλψαν την πλήρη ασυδοσία κακόπιστων εργοδοτών (...)». Δηλαδή, για την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ υπάρχουν «καλόπιστοι» και «κακόπιστοι» εργοδότες, κατά τον ίδιο τρόπο που για τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν «υγιείς» επιχειρηματίες και «λαμόγια». Από αυτήν την άποψη, καμιά εντύπωση δεν προκαλεί η συμφωνία του ΜΕΤΑ με το πλαίσιο της πλειοψηφίας.
Σε άλλο σημείο, αναφέρει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης «κατέστησαν τους εργαζόμενους ατυχή πειραματόζωα των εξελίξεων που κυοφορούνται σε ομάδες συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης για δραστικό περιορισμό των κοινωνικών δικαιωμάτων υπέρ της ασύδοτης κερδοσκοπίας». Δηλαδή, η ΓΣΕΕ διαχωρίζει σε «καλή» και «κακή» την ΕΕ των μονοπωλίων, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι το μείγμα διαχείρισης που προκρίνει μια συγκεκριμένη «ομάδα συμφερόντων», είναι αυτό που φορτώνει με δεινά τους εργαζόμενους και όχι βέβαια το συμφέρον των μονοπωλίων, που ενιαία υπηρετούν οι κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη. Τα ίδια, όμως, λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ, που υπόσχεται στους εργαζόμενους μια φιλολαϊκή ΕΕ με άλλο μείγμα διαχείρισης, με αλλαγή των συσχετισμών στο Ευρωκοινοβούλιο, χωρίς να θιχτεί η εξουσία των μονοπωλίων. Να γιατί η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε με το πλαίσιο της πλειοψηφίας.
Μ
ε το ίδιο κείμενο, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ζητάει «άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου». Ωστόσο, μόλις την περασμένη Τετάρτη, η ίδια πλειοψηφία υπέγραψε με τις εργοδοτικές ενώσεις μια παρωδία της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Με αυτήν, θεωρούνται δεδομένοι και τετελεσμένοι οι μισθοί των 586 και 511 ευρώ μεικτά, που διαμόρφωσε με απόφασή της η κυβέρνηση, ικανοποιώντας τις εργοδοτικές αξιώσεις για ακαριαία μείωση των μισθών. Πόσο «άχρωμη, άοσμη και άγευστη» είναι αυτή η στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που νομιμοποιεί τις κυβερνητικές αποφάσεις και ανοίγει το δρόμο για παραπέρα μείωση των μισθών;
Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ εμφανίζεται επίσης να ζητάει την «άμεση κατάρτιση και αποφασιστική εφαρμογή πολιτικών κυρίαρχου κράτους για την αναθεώρηση εκ βάθρων των παταγωδώς αποτυχημένων, καθ' υπόδειξη των τεχνοκρατών εκπροσώπων των δανειστών, πολιτικών». Ισχυρίζεται, δηλαδή, ότι τα μέτρα που τσακίζουν μισθούς, δικαιώματα και συντάξεις, επιβάλλονται από τους δανειστές σε μια «άβουλη» κυβέρνηση και ότι χρειάζεται άλλη πολιτική, που να αποκαθιστά την «κυριαρχία» του κράτους έναντι των δανειστών! Μήπως, όμως, τα ίδια δε λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ; Αρκεί να ανατρέξει κανείς στα όσα έγραψαν και είπαν τα στελέχη του με αφορμή την πρόσφατη έκθεση της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου για την τρόικα, για να το διαπιστώσει.
Τ
ι προκύπτει; Οτι η συμφωνία της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ με το πλαίσιο της πλειοψηφίας, κάθε άλλο παρά «διεκπεραιωτική» είναι. Το αντίθετο συμβαίνει. Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στην ίδια γραμμή με αυτήν της πλειοψηφίας. Είναι η γραμμή της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, της αποδοχής του ευρωμονόδρομου και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Πάνω σ' αυτήν τη γραμμή αναπτύσσονται οι όποιες διαφωνίες τους. Οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα από τη στάση τους. Να πάρουν στα χέρια τους την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, τους ίδιους τους αγώνες του, με τις μορφές και την κλιμάκωση που οι ίδιοι θα επιλέγουν. Με μαχητικό πνεύμα να οργανώσουν την απεργία με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, να συμμετάσχουν μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις του.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις