Προεκλογικό επίδομα - φερετζές στα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Α
πό το πολυδιαφημιζόμενο πρωτογενές πλεόνασμα που δημιουργήθηκε ματώνοντας τον Ελληνικό λαό και τα παιδιά του θα μοιράσει ο πρωθυπουργός της χώρας, όπως με περηφάνια ανήγγειλε, χωρίς να κοκκινίζει, το «κοινωνικό μέρισμα» των 500 ευρώ σε ένα εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους, και στους ένστολους με μισθό κάτω των 1.500 ευρώ.
Ένα στα τέσσερα νοικοκυριά ζουν στο όριο της φτώχειας.
Με εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ τον μήνα διαβιούν 914.873 οικογένειες, ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 26,9%, ενώ ο πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται σε 3.795.100 άτομα ή σε 34,6% του συνόλου του πληθυσμού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) από την δειγματοληπτική Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών διαβίωσης.
Τα αυξημένα ποσοστά ανεργίας, που ανακοινώθηκαν για το Δ' τρίμηνο του 2013, αποδεικνύουν ότι ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης, με τα όποια μέτρα ανακύκλωσης της ανεργίας, που εξαγγέλλονται ή ήδη εφαρμόζονται, είναι εμπαιγμός για το 1,5 εκατομμύριο ανέργους και τις οικογένειές τους. Ο πληθυσμός που διαβιεί σε νοικοκυριά που δεν εργάζεται κανένα μέλος ή εργάζεται λιγότερο από 3 μήνες, συνολικά, το έτος, ανέρχεται σε 1.010.900 άτομα ή σε 16,1% του πληθυσμού ηλικίας 18-59 ετών.
Τ
α προεκλογικά ψίχουλα που μοιράζει η κυβέρνηση από το πρωτογενές πλεόνασμα, σκοπό έχουν να αποσπάσουν την προσοχή από τα αντιλαϊκά μέτρα που προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα. Το νέο πακέτο για τα εργασιακά προβλέπει νέα μείωση κατά 3,9% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών (2,9% από την 1η του Ιούλη και επιπλέον 1% μέχρι το 2016). Επίσης από την 1η του Ιούλη θα αφαιρεθεί και 1% από τις εισφορές των εργαζομένων για να χρυσώσουν το χάπι.
Οι νέες εργοδοτικές απαλλαγές θα δημιουργήσουν στα ασφαλιστικά ταμεία ένα κενό περίπου 800 εκατομμυρίων ευρώ που θα ανοίξει το δρόμο για νέα αντιασφαλιστικά μέτρα. Ένα μέρος αυτών των απαλλαγών θα καλυφθεί από την κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος και του επιδόματος μητρότητας που χορηγούσε ο ΟΑΕΔ.
Μείωση των μισθών για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων και η εφαρμογή των φιλομονοπωλιακών προτάσεων του ΟΟΣΑ στο γάλα, στα φάρμακα και άλλους τομείς. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα άλλο τμήμα των μέτρων μετατέθηκε χρονικά για μετά τις εκλογές, με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα των ομαδικών απολύσεων που θα επανεξεταστεί σε έξι μήνες, με στόχο την κατάργηση της υπογραφής του εκάστοτε υπουργού Εργασίας όταν πρόκειται να γίνουν ομαδικές απολύσεις.
Βαρύ θα είναι το πλήγμα για τους αυτοαπασχολούμενους, αφού το άνοιγμα μιας σειράς κλάδων και τομέων θα οδηγήσει σε συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας.
Όλα αυτά συμπυκνώνονται στη φράση του πρωθυπουργού που περνάει «στα ψιλά». «Η προσπάθεια συνεχίζεται για πολλές διαρθρωτικές αλλαγές αναπτυξιακού χαρακτήρα στην ελληνική οικονομία που θα έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια για να γίνουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή οικονομία». Δηλαδή μπροστά μας είναι νέα αντιλαϊκά μέτρα που γίνονται εύληπτα ως «διαρθρωτικές αλλαγές».
Ο
ι εργαζόμενοι και οι άνεργοι δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν μπροστά στις κάλπες του Μάη. Με την ψήφο τους στο ΚΚΕ, να καταδικάσουν τα προεκλογικά επιδόματα και τους φερετζέδες για τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, οι «αριστεροί σωτήρες», οι «ελιές» και τα «ποτάμια». Είναι μαζί όλοι αυτοί όταν στηρίζουν την καπιταλιστική ανάκαμψη. Είναι μαζί στην προσπάθεια να δεχτούν οι εργαζόμενοι ότι θα ζήσουν μόνιμα στην ανασφάλεια, με μισθούς πείνας ή αναζητώντας μια εργασία με ημερομηνία λήξης, χωρίς ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα.
Σήμερα χρειάζεται οργάνωση και πάλη για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, με το λαό κυρίαρχο στην οικονομία και την εξουσία, που μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες, να εξασφαλίσει μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Υγεία - Πρόνοια, με σύγχρονα δικαιώματα.

Κάλι Καρά

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις