Ανασκόπηση της αντιδραστικής στρατηγικής της ΕΕ "Ευρώπη 2020"

Οσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή και των άλλων αστικών κομμάτων, προβάλλουν ψευτοδιλήμματα για να αποπροσανατολίσουν το λαό, να εγκλωβίσουν εργατικές - λαϊκές συνειδήσεις στον ευρωμονόδρομο.
Η συγκυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει το δίλημμα της πλουτοκρατίας, «σταθερότητα ή περιπέτεια», σαν δίλημμα του λαού. Η σταθερότητα που προβάλλουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναισταθερότητα στην εφαρμογή των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρωνκαι στην προώθηση νέων, ακόμη πιο άγριων, για την αύξηση της κερδοφορίας των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών. Η περιπέτεια που θέλουν να αποφύγουν είναι ο κίνδυνος επιβράδυνσης της κερδοφορίας τους, η αυξανόμενη λαϊκή αμφισβήτηση της διακρατικής ένωσης του κεφαλαίου της ΕΕ και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, προβάλλει τα διλήμματα «Μέρκελ ή Ελλάδα - ΣΥΡΙΖΑ ή μνημόνια» για να αθωώσει την ΕΕ και την ελληνική αστική τάξη. Εμφανίζονται λάβροι κατά της Μέρκελ και της «νεοφιλελεύθερης» πολιτικής της, που δήθεν επιβάλλει στην ΕΕ, για να κρύψουν ότι τα μνημόνια διαρκείας τα έχουν συμφωνήσει όλες οι αστικές κυβερνήσεις των κρατών - μελών, κεντροδεξιές και κεντροαριστερές, όπως αυτή του Φρανσουά Ολάντ που διαφήμιζε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ανισότιμες σχέσεις μεταξύ των κρατών - μελών είναι χαρακτηριστικό στοιχείο της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ. Οι αστικές τάξεις των κρατών - μελών, και η ελληνική, εκχωρούν με τη θέλησή τους τμήμα κυριαρχικών δικαιωμάτων τους στην ΕΕ. Οχι βέβαια γιατί είναι εθελόδουλες, όπως προβάλλουν ο ΣΥΡΙΖΑ και διάφορες άλλες οπορτουνιστικές και «ευρωσκεπτικιστές» δυνάμεις, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή το «Σχέδιο Β» του Αλαβάνου, αλλά για να θωρακίσουν την οικονομική και πολιτική κυριαρχία τους, αξιοποιώντας τη συγκεντρωμένη δύναμη πυρός που τους παρέχει η διακρατική συμμαχία τους στο πλαίσιο της ΕΕ.
Ολα για να μείνει στο απυρόβλητο η ΕΕ, να κρυφτεί η στρατηγική σύγκλιση και συμφωνία των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο διαγκωνισμός ανάμεσα στους δύο πόλους, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, συνίσταται στο ποιος καλύτερα μπορεί να εξασφαλίσει τους όρους καπιταλιστικής ανάπτυξης για το κεφάλαιο, με παροπλισμένο το εργατικό κίνημα, με «κοινωνική συνοχή», για την ενίσχυση της κερδοφορίας και της εξουσίας των μονοπωλίων.
Στις σημερινές συνθήκες αναιμικής - ευμετάβλητης καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και έντασης της επιθετικότητας της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων ενάντια στους λαούς στο σύνολο των κρατών - μελών, σε συνδυασμό με την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με επίκεντρο την Ουκρανία μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, αλλά και με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην Ασία, στην Αφρική, με κίνδυνο να πάρουν τη μορφή γενικευμένης πολεμικής σύγκρουσης, οι θέσεις και η δράση του ΚΚΕ αποτελούν σημαντική συμβολή για τη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας και την ενίσχυση της αντιμονοπωλιακής - αντικαπιταλιστικής πάλης.
Τα αντεργατικά μέτρα
Η προεκλογική περίοδος αξιοποιείται από τα κοινοτικά όργανα, τις κυβερνήσεις και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου για τη διαμόρφωση και την προώθηση νέων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων.
Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το τελευταίο επί Ελληνικής Προεδρίας, αναμένεται να συζητήσει την ενδιάμεση ανασκόπηση της αντιδραστικής Στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Θα χαράξει, δηλαδή, τη νέα φάση της βάρβαρης αντιλαϊκής επίθεσης, ενιαία, ενάντια στους εργαζόμενους στα κράτη - μέλη της ΕΕ, που θα κληθούν να επικυρώσουν οι πολιτικοί εκφραστές του κεφαλαίου και στο Ευρωκοινοβούλιο, επικαλούμενοι τη δήθεν νωπή «δημοκρατική νομιμοποίησή» τους. Στην Ελλάδα τα αντιλαϊκά μέτρα εξειδικεύονται στην «4η Εκθεση Αξιολόγησης για το δεύτερο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής της Ελλάδας», που από κοινού συνέταξαν συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ και υλοποιούνται με το νέο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015 - 2018», που κατατέθηκε στη Βουλή.
Αποδεικνύεται περίτρανα πως οι εξαγγελίες της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ότι δεν θα υπάρξουν άλλα αντιλαϊκά μέτρα είναι προεκλογική κοροϊδία. Η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται αμέσως μετά τις ευρωεκλογές να περάσει σε νέο γύρο επίθεσης στα δικαιώματα και τη ζωή της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Στην Εκθεση Αξιολόγησης περιγράφεται όλη η αντεργατική λαίλαπα που έχουν συναποφασίσει τα όργανα της ΕΕ με τις κυβερνήσεις και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου:
  • Μέχρι το Σεπτέμβρη του 2014 θα αναθεωρηθεί η νομοθεσία για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
  • Θα μειωθεί με νόμο ο κατώτατος μισθός για τους μακροχρόνια ανέργους.
  • Η συγκυβέρνηση τον Οκτώβρη του 2014 θα παρουσιάσεινομοθετικό πλαίσιο για τη ρύθμιση των «εργασιακών σχέσεων, εργατικών δράσεων και λειτουργίας των σωματείων». Να βάλει, δηλαδή, στο «γύψο» το δικαίωμα της απεργίας προκειμένου να εξασφαλιστούν η «εργασιακή ειρήνη» και η απρόσκοπτη λειτουργία των μονοπωλιακών ομίλων. Επιστρατεύει το δόγμα «νόμος και τάξη», τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και θεσμούς του αστικού κράτους για να χτυπήσει τους αγώνες του ταξικού εργατικού κινήματος, να περιορίσει την ταξική πάλη, προς όφελος των συμφερόντων των μονοπωλίων. Να περιοριστεί δραστικά το δικαίωμα της απεργίας και να ρυθμιστούν νομοθετικά από το αστικό κράτος οι όροι λειτουργίας και δράσης των σωματείων, ώστε να χτυπηθούν το ταξικά προσανατολισμένο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και οι αγωνιστικές μορφές δράσης του.
  • Πρόσθετο νομοθετικό πλαίσιο για την επέκταση της δράσης των «δουλεμπορικών γραφείων».
  • Η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων θα λάβει μόνιμο χαρακτήρα, καθώς προβλέπεται η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού διαθεσιμότητας δημόσιων υπαλλήλων, ο οποίος θα κάνει μετατάξεις και απολύσεις.
  • Νέα μέτρα υποβάθμισης των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας, μενέο γύρο συνένωσης νοσοκομείων, νέες περικοπές δαπανών των μεγάλων νοσοκομείων, μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού.
  • Ενταξη όλων των Ταμείων επικουρικής ασφάλισης στο νέο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, από 1-7-2014, με αποτέλεσμα ακόμη πιο δραματική μείωση των επικουρικών συντάξεων. Επίσης, από 1-1-2015 αντίστοιχες μειώσεις θα ισχύσουν και για τις κατηγορίες συνταξιούχων για τους οποίους προβλέπεται η καταβολή εφάπαξ αποζημίωσης. Η κυβέρνηση μέχρι την παραπάνω ημερομηνία θα πρέπει να έχει υποβάλειολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο για την αναδιάρθρωση του δημόσιου συνταξιοδοτικού συστήματος.
  • Το σχέδιο «Αθηνά» θα περάσει σε δεύτερη φάση, ώστε να ολοκληρωθεί η συγχώνευση πανεπιστημίων και σχολών.Για τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες σχολικές μονάδες, επιταχύνεται η προώθηση της οικονομικής και οργανωτικής αυτονομίας τους.
  • Θα αναθεωρηθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων το καλοκαίρι του 2014, με στόχο τον έλεγχο της δράσης και λειτουργίας των κομμάτων, κατά τα ευρωενωσιακά πρότυπα, με πρόσχημα την «καταπολέμηση» της διαφθοράς.
Θωράκιση του αστικού κράτους
Η παρουσίαση στις 29-4-2014 από τον πρωθυπουργό των προτάσεων της ΝΔ για συνταγματική αναθεώρηση συνδέεται με την επιδίωξη της αστικής τάξης να προσαρμόσει και συνταγματικά τη λειτουργία και οργάνωση του αστικού κράτους στην ένταση της κρατικής βίας και καταστολής, στο δόγμα «νόμος και τάξη», για το χτύπημα του ταξικού εργατικού κινήματος, για το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής με τις λιγότερες δυνατές αντιστάσεις. Γι' αυτό τα κόμματα του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου κάνουν τα πάντα για να μην αναδειχτούν στις ευρωεκλογές, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές τα πραγματικά διλήμματα: Ανάπτυξη για ποιον; Για τα μονοπώλια ή για το λαό; Οτι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διέξοδος στο έδαφος του καπιταλιστικού δρόμου, με τα δεσμά της ΕΕ. Προσπαθούν να θολώσουν τα κριτήρια της λαϊκής ψήφου, να κρύψουν τον πραγματικό ένοχο για τα βάσανα της λαϊκής οικογένειας.
Προβάλλουν την τρόικα, για να κρύψουν ότι η ΕΕ, με την Κομισιόν και την ΕΚΤ, πρωτοστατεί στην αντιλαϊκή επιδρομή.Στήνουν ανώδυνους καβγάδες για το «μνημόνιο» για να κρύψουν ότι η ΕΕ έχει νομοθετήσει για όλα τα κράτη - μέλη μνημόνια διαρκείας, που πρωταρχικό στόχο έχουν να επιβάλλουν διαρκώς, σε βάθος δεκαετιών, τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, για να διασφαλίζονται τα κέρδη των καπιταλιστών. Κρύβουν ότι τα μνημόνια διαρκείας είναι πλέον νόμος της ΕΕ. Ομόφωνα οι αστικές κυβερνήσεις και το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου στο Ευρωκοινοβούλιο έχουν θεσπίσει σιδερένιους μηχανισμούς για την ενιαία εφαρμογή της στρατηγικής του κεφαλαίου σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Με το «Σύμφωνο Σταθερότητας», τις διακρατικές συμφωνίες που υπέγραψαν μεταξύ τους οι αστικές κυβερνήσεις(«Σύμφωνο για το ευρώ+», «Ενιαίος Μηχανισμός Στήριξης», «Δημοσιονομικό Σύμφωνο») και τη νομοθεσία για το«Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» και τους 6+2 Κανονισμούς για την«Ενισχυμένη Οικονομική Διακυβέρνηση» (το λεγόμενο «εξαπλό» και «διπλό» πακέτο), έχουν χαλκεύσει νέα, ακόμη πιο βαριά δεσμά ενάντια στους λαούς. Στο στόχαστρο των μνημονίων διαρκείας βρίσκονται οι μισθοί και οι συντάξεις, η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Αυτή είναι η αλήθεια που προσπαθούν να κρύψουν τα κόμματα της ΕΕ, που ταυτίζονται στην επιχείρηση εξωραϊσμού της λυκοσυμμαχίας του κεφαλαίου.
Στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου σε ολόκληρη την ΕΕ
Επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ ότι ο πόλεμος που έχουν εξαπολύσει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και οι προηγούμενες, μαζί με την ΕΕ, αποτελεί στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου σε ολόκληρη την ΕΕ, εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες - μέλη της, ανεξάρτητα από το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος τους. Αποτελεί στρατηγική επιδίωξη του κεφαλαίου που χρονολογείται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ - το μεγαλύτερο μνημόνιο των μνημονίων - που ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε κράτος - μέλος επιβάλλονται μνημόνια για την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Η καπιταλιστική κρίση αξιοποιείται από τους μονοπωλιακούς ομίλους και το πολιτικό προσωπικό τους, για να προωθηθούν με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, να μειωθεί στο κατώτερο σημείο η τιμή της εργατικής δύναμης σε κάθε χώρα της ΕΕ. Είναι ενιαία στρατηγική του κεφαλαίου και ενιαία προωθείται σε όλα τα κράτη - μέλη, προσαρμοσμένη βέβαια στο διαφορετικό επίπεδο της καπιταλιστικής τους ανάπτυξης. Πάνω σ' αυτή τη στρατηγική χτίζονται καθημερινά μέτρα και ευρωενωσιακοί νόμοι, που επιβάλλονται σε κάθε κράτος - μέλος.
Από τη μία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ κάνουν τα πάντα για να κρύψουν ότι και μετά το τέλος των «μνημονίων» με τη σημερινή μορφή τους και με την όποια αναιμική και ασταθή καπιταλιστική ανάκαμψη, πάνω στα ερείπια των εργατικών, λαϊκών δικαιωμάτων, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες - μέλη θα συνεχίσουν να ματώνουν, κάτω από τα δεσμά του κεφαλαίου και της ΕΕ.
Αποδεικνύεται η κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ περί «ικανού διαπραγματευτή» εντός της ΕΕ. Τι θα κάνει αν γίνει κυβέρνηση; Θα υποβάλλει τον κρατικό προϋπολογισμό στα ευρωενωσιακά όργανα για έγκριση ή όχι; Θα εφαρμόσει την «ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση» που επιβάλλει διαρκείς μειώσεις μισθών και συντάξεων, διάλυση των εργασιακών σχέσεων, αντικατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας από ατομικές, μεγαλύτερη αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα - τα κέρδη των μονοπωλίων; Κι αν αρνηθεί να την εφαρμόσει πώς θα γίνει αυτό χωρίς σύγκρουση με την ΕΕ και την εξουσία των μονοπωλίων; Είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπατά το λαό, με ψέματα και αυταπάτες που θα καταρρεύσουν με πάταγο την επόμενη κιόλας μέρα.
Γιατί ΚΚΕ
Ο εργαζόμενος λαός, που έχει ματώσει από την αντιλαϊκή λαίλαπα, θα εξακολουθήσει να πληρώνει ακριβά την ανάκαμψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό πρέπει να τιμωρήσει σκληρά τα κόμματα της συγκυβέρνησης του κεφαλαίου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τον ΣΥΡΙΖΑ που τον θέλει μαντρωμένο στον ευρωμονόδρομο για να αυγαταίνουν τα κέρδη των «υγιών επιχειρηματιών». Τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, τους χειροκροτητές και τις παραφυάδες της λυκοσυμμαχίας των μονοπωλίων, είτε εμφανίζονται ως θολό «Ποτάμι», είτε ως «Ελιά», Ανεξάρτητοι Ελληνες ή ΔΗΜΑΡ. Να απομονώσει τη φασιστική οργάνωση των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής, μαντρόσκυλο του καπιταλιστικού συστήματος.
Μόνο η ψήφος στο ΚΚΕ, η ενίσχυσή του παντού, στις ευρωεκλογές, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές μπορεί να δώσει δύναμη στο λαό. Γιατί το ΚΚΕ δεν έχει δεσμεύσεις απέναντι στην πλουτοκρατία και τις ενώσεις της. Γιατί αποκαλύπτει την αλήθεια για την αντιλαϊκή στρατηγική και το χαρακτήρα της ΕΕ. Για να οργανώνει έγκαιρα και αποτελεσματικά την πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα. Γιατί αγωνίζεται να δυναμώσει η αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική γραμμή πάλης της Λαϊκής Συμμαχίας ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων και της ΕΕ, η μόνη ικανή να φέρει αποτελέσματα, να αποσπάσει κατακτήσεις, να καθυστερήσει μέτρα, να φέρει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική. Γιατί το ΚΚΕ αποτελεί εγγύηση για τη νίκη της Λαϊκής Συμμαχίας της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, για την κατάκτηση της Εργατικής - Λαϊκής Εξουσίας, που θα βάλει τέλος στην κυριαρχία των μονοπωλίων, θα λυτρώσει τον εργαζόμενο λαό από τα δεσμά της ΕΕ και το χρέος της πλουτοκρατίας, θα τον αναδείξει κυρίαρχο του πλούτου που παράγει και του ανήκει.

Γιώργος  ΤΟΥΣΣΑΣ
Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κόμματος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις