Αξιοποιούμε την άνοδο και συνεχίζουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και πείσμα

Τα ψηφοδέλτια που στηρίζει η ΚΝΕ αναδείχθηκαν πανελλαδικά, με άνοδο, 2η δύναμη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και με ακόμα μεγαλύτερη διαφορά από πέρυσι. Ταυτόχρονα, αναδεικνύονται πρώτη δύναμη σε 34 φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους. Για πολλούς λόγους, έχει σημασία ότι η Πανσπουδαστική ΚΣ είναι πρώτη δύναμη στο ΤΕΙ Αθήνας και στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, σε δύο από τα μεγαλύτερα ΤΕΙ της χώρας. Γεγονότα που επιφορτίζουν τις δυνάμεις της ΚΝΕ με μεγάλες ευθύνες.
Στα ΑΕΙ, η Πανσπουδαστική ΚΣ σημειώνει άνοδο σε ψήφους και ποσοστά, συγκεντρώνοντας 19,3%. Στα ΑΕΙ μείωση σε ψήφους έχουν οι παρατάξεις της ΔΑΠ (ΝΔ), της ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ) καθώς και η ΕΑΑΚ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), ενώ η κυβερνητική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, ΑΡΕΝ, εξακολουθεί να συγκεντρώνει μικρό μονοψήφιο ποσοστό (7,42%).
Στα ΤΕΙ, η Πανσπουδαστική ΚΣ συγκεντρώνει 23%, σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό, έχοντας μικρή μείωση σε ψήφους. Ολες οι άλλες παρατάξεις έχουν μείωση ψήφων και ποσοστών.
Υπάρχει μια κρίσιμη μάζα φοιτητών και σπουδαστών που εμπιστεύονται, αναγνωρίζουν τις θέσεις, τη δράση και το ρόλο της ΚΝΕ. Διατηρούνται και ανανεώνονται οι δεσμοί της Οργάνωσης με χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές. Δεσμοί που δημιουργούνται στην καθημερινή συλλογική δράση και διεκδίκηση στο έδαφος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, ενιαία με την παρέμβαση για το τι διδάσκεται και για ποιο σκοπό, στην αντιπαράθεση με την αστική ιδεολογία σε όλες τις εκδοχές της που αναπαράγονται και μέσα από το περιεχόμενο σπουδών. Τη δυνατότητα αυτή μας τη δίνουν οι θέσεις, οι επεξεργασίες και η στρατηγική του Κόμματός μας για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.
Είναι μια διαδικασία σύνθετη, απαιτητική, αφορά το κάθε μέλος της ΚΝΕ. Πολύ περισσότερο, γιατί οι πολύπλευροι δεσμοί μας, ιδιαίτερα με φοιτητές των λαϊκών οικογενειών, υπάρχει ανάγκη να διευρυνθούν και να βαθύνουν.
Γνωρίζουμε ότι ο συσχετισμός παραμένει αρνητικός, σημαντικό κομμάτι φοιτητών διατηρεί προσδοκίες από τη νέα συγκυβέρνηση, επικρατεί η λογική του μικρότερου κακού. Σε αυτές, λοιπόν, τις συνθήκες έχει ιδιαίτερη αξία ότι ένα σημαντικό μέρος φοιτητών με πιο ριζοσπαστική σκέψη εμπιστεύεται την ΚΝΕ, στηρίζοντας τα ψηφοδέλτια που συγκροτούμε μαζί και με άλλους φοιτητές. Ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίσταση και την πάλη ενάντια στις αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση, στις κατευθύνσεις της ΕΕ, στις κυβερνήσεις και τις δυνάμεις που τις στηρίζουν.
Είναι μόνιμη επιδίωξη του αστικού συστήματος αυτό που δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς για το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών ότι «η νεολαία θέλει την προώθηση των μεταρρυθμίσεων». Αλλωστε, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πήρε τη σκυτάλη της αντιλαϊκής πολιτικής από την προηγούμενη συγκυβέρνηση, δίνοντας έτσι και τη δυνατότητα στη ΔΑΠ να παρουσιάζει την πολιτική που τσακίζει τις σπουδές και το μέλλον των νέων ως μονόδρομο και επιστροφή στο «ρεαλισμό». Η ΔΑΠ και τα απομεινάρια της ΠΑΣΠ, διατηρούν αρκετές δυνάμεις γεγονός που είναι αρνητικό. Ενώ η ΕΑΑΚ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν καλλιεργεί μόνο αυταπάτες για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και γραμμή - κατεύθυνση πάλης που εγκλωβίζει τμήμα φοιτητών κάτω από ξένη σημαία, στις αντιθέσεις του συστήματος.
Κρίσιμες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις
Οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις είναι κρίσιμες, όλα δείχνουν ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προχωρά σε νέο μνημόνιο - συμφωνία και δε θα παραιτηθεί από την προσπάθεια να κάνει τμήμα του λαού και της νεολαίας συνενόχους. Για άλλη μια φορά, όμως, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΡΕΝ, ακόμα και από τη θέση της κυβέρνησης, δεν κατάφερε να πείσει τους φοιτητές. Κατάφερε το «αδύνατο», να πάρει στα ΤΕΙ από 2,3% πέρυσι 2,1% φέτος.
Την ίδια ώρα, η αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση μεταξύ των υποστηρικτών του αντιδραστικού πλαισίου της ΕΕ για την ανώτατη εκπαίδευση και των υποστηρικτών του νέου πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία, κρύβει τις δηλώσεις του Μπαλτά ότι, το νέο πολυνομοσχέδιο αλλάζει μόλις τα 10 από τα 80 άρθρα του προηγούμενου νόμου - πλαισίου. Ενώ συνεχίζουν να αξιοποιούν ομάδες και ενέργειες που δεν έχουν καμία σχέση με το φοιτητικό κίνημα, αλλά το συκοφαντούν και χρησιμοποιoύνται ενάντιά του.
Εμείς βρισκόμαστε σε συνεχή ετοιμότητα, οργανώνουμε τη πολιτική εξόρμηση και συζήτηση, την ετοιμασία των Φεστιβάλ. Τις επόμενες μέρες, να συζητήσουμε και να πάρουμε τη γνώμη όσο περισσότερων φοιτητών και σπουδαστών, ιδιαίτερα όσων συμμετείχαμε μαζί στα ψηφοδέλτια, όσων τα στήριξαν.
Το αποτέλεσμα των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών εκφράζει ορισμένες δυνατότητες που μπορεί και είναι αναγκαίο να αξιοποιηθούν το επόμενο διάστημα.
Με ευθύνη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ υπάρχει μια νεολαιίστικη πρωτοπορία που μπορεί να δώσει συνέχεια στην προσπάθεια για αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, ως δύναμη που συμβάλλει στην ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας ρήξης και ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων. Και αυτό το λέμε, ακριβώς γιατί δεν «πετάμε στα σύννεφα», γνωρίζοντας ότι παραμένουν οι επιπτώσεις εκφυλιστικών φαινομένων στο φοιτητικό κίνημα, ενώ θα δυναμώνει η διαπάλη για την κατεύθυνση του κινήματος, ανάμεσα στις δύο γραμμές που συγκρούονται στο εσωτερικό του.
Ο πιο κρίσιμος παράγοντας, για να αξιοποιηθούν και να εκφραστούν οι δυνατότητες, η δυναμική που περικλείουν είναι το ιδεολογικό, πολιτικό και οργανωτικό δυνάμωμα της ΚΝΕ. Ιδιαίτερα ο πολλαπλασιασμός των δυνάμεών μας σε όλα τα έτη και τμήματα, με γερές Οργανώσεις Βάσης, με ζωντανή λειτουργία που εμπνέει για πρωτοπόρα δράση. Να κερδίσουν έδαφος τα ιδανικά και οι αξίες της οργανωμένης πάλης. Ανεβάζοντας το μορφωτικό, πολιτιστικό και ιδεολογικό επίπεδο συνολικά των Οργανώσεών μας, μεγαλώνοντας την ικανότητα παρέμβασης των δυνάμεών μας στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, την ικανότητά μας να συσπειρώνουμε ευρύτερα φοιτητές και σπουδαστές.
Για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης
Η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα δεν αφορά μόνο τα ποσοστά των παρατάξεων στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές. Μιλάμε για το τι πραγματικά επικρατεί στη συνείδηση των νέων που σπουδάζουν, γεγονός που καθορίζει τη στάση τους και στις εκλογές. Στην πλειοψηφία των φοιτητών και των σπουδαστών επικρατούν, από τη μία, οι μειωμένες απαιτήσεις στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή, από την άλλη, μαζί με αντιδραστικές αντιλήψεις για το ρόλο της επιστήμης και της έρευνας, υπάρχει αποδοχή του στόχου της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων στον οποίο όλα πρέπει να υποτάσσονται, αποδοχή της επιχειρηματικότητας ως μέγιστης αρετής. Μέσα στα πανεπιστήμια είναι διάχυτη όλη η γκάμα των αστικών ιδεολογημάτων, του ρεφορμισμού και του οπορτουνισμού.
Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να δυναμώνει η ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση, που δεν μένει ανάμεσα σε εκπροσώπους παρατάξεων, αλλά φτάνει στην πλειοψηφία των φοιτητών, μέσα στα αμφιθέατρα. Αυτό θα βοηθάει στην ενεργή συμμετοχή και την οργάνωση του κινήματος. Για να αντιμετωπίζουμε και λογικές όπως το «δε βγαίνει τίποτα, τίποτα δεν αλλάζει», αντιλήψεις όπως το «έξω τα κόμματα», «ανεξάρτητο κίνημα», που προβάλλονται «αθώα» αλλά επιδιώκεται οι συλλογικές διαδικασίες να μην αναδεικνύουν τις πολιτικές αιτίες και τους υπεύθυνους των προβλημάτων, να μην αποκτούν σωστό προσανατολισμό, ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στον καπιταλισμό.
Απαιτείται να δυναμώσει η αυτοτελής παρέμβαση της ΚΝΕ, με βάση τον κλάδο και τις προοπτικές του. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, να προβάλλονται με κάθε τρόπο οι προοπτικές ανάπτυξης των κλάδων προς όφελος του λαού με καθεστώς κοινωνικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και κεντρικά σχεδιασμένης λαϊκής οικονομίας. Η προβολή της στρατηγικής του ΚΚΕ στο έδαφος των εξελίξεων του κλάδου, στον οποίο αύριο θα εργάζονται οι σημερινοί φοιτητές μπορεί να βοηθάει στην καλύτερη κατανόησή της, καθώς και στην κατανόηση των εξελίξεων και των αλλαγών στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Η αντιπαράθεση μέσα στα αμφιθέατρα με όσα διδάσκονται και όσα γράφονται στα πανεπιστημιακά συγγράμματα, η παρέμβαση με βάση και το περιεχόμενο σπουδών, πρέπει να πάρει χαρακτήρα μορφωτικής - ιδεολογικής - πολιτιστικής αντεπίθεσης. Αυτή θα διαμορφώνει κλίμα αντίστασης και ανάτασης, θα καλλιεργεί αγωνιστικές αξίες και ιδανικά.
Οι δυνάμεις της ΚΝΕ μπορούμε να δράσουμε πιο αποφασιστικά
Πιστεύουμε ότι και μέσα στους Συλλόγους, στα διεκδικητικά πλαίσια μπορεί και πρέπει να δυναμώσει η συζήτηση για το περιεχόμενο σπουδών και έρευνας, για τη σχέση του επιστημονικού αντικειμένου με τον κλάδο οικονομίας.
Το ΜΑΣ πλέον αναγνωρίζεται, ανεβάζει το κύρος του. Οι 34 Σύλλογοι όπου αναδείχτηκε πρώτη δύναμη η Πανσπουδαστική ΚΣ και με τις δεκάδες επιτροπές ετών αλλά και τις επιτροπές αγώνα, διαμορφώνουν σοβαρή υποδομή για να την ισχυροποίησή του, ως συσπείρωση συλλόγων, επιτροπών ετών και εξαμήνων, νέων μορφών συσπείρωσης. Για να γίνει αυτό χρειάζονται αποφασιστικές τομές στη δράση μας:
Ολο και περισσότεροι Σύλλογοι μέσα από τη δράση, τη λειτουργία και τον προσανατολισμό τους, να αποτελούν πραγματικά παραδείγματα. Να πληθύνουν οι προσπάθειες, ώστε να γίνουν τα έτη, τα εξάμηνα και τα εργαστήρια πυρήνες οργάνωσης και αντίστασης.
Να αποκτήσουμε μεγαλύτερη ικανότητα να δουλεύουμε και με φοιτητές χωρίς πείρα, από συλλογικές διαδικασίες, από διαδικασίες διαμόρφωσης αιτημάτων, από τρόπους και μορφές διεκδίκησης.
Να δυναμώσει η κοινή συλλογική διεκδίκηση για δωρεάν σπουδές, για επιστημονική μόρφωση και ειδίκευση, για να είναι το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για σταθερή δουλειά με δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών, για επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.
Να διαμορφώνονται όροι για την άνοδο της συλλογικότητας και της συμμετοχής των φοιτητών και σπουδαστών, τη δημιουργία εστιών αντίστασης, την αξιοποίηση και άλλων δρόμων και μορφών συλλογικής δράσης, δημιουργίας και νέων στη βάση των κοινών ενδιαφερόντων και αγωνιών.
Ενισχύοντας τον κοινό συντονισμό με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, με το ΠΑΜΕ, στη γραμμή, τα αιτήματα αλλά και σε κοινές πρωτοβουλίες.
Οι δυνάμεις της ΚΝΕ μπορούμε να δράσουμε πιο αποφασιστικά, με μεγαλύτερο πείσμα, ώστε όλο και περισσότεροι νέοι να αποκτούν αγωνιστικές εμπειρίες, να έρχονται σε επαφή με τις αξίες και τα ιδανικά του συλλογικού οργανωμένου αγώνα, να παίρνουν το «βάπτισμα του πυρός» πλάι και μαζί με το λαϊκό κίνημα. Γιατί εκεί θα πρέπει αύριο να παίξουν ενεργητικό ρόλο ως εργατικό ή επιστημονικό δυναμικό, για να αναπτυχθεί ένα δυναμικό και μαζικό αντιμονοπωλιακό, αντικαπιταλιστικό κίνημα, η κοινωνική συμμαχία αναμέτρησης με το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, για την ανατροπή του.
Σταύρος  ΣΚΟΥΛΗΣ
Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις