Δυνατό ΚΚΕ για την επόμενη μέρα...

Βρισκόμαστε μια μέρα πριν από την εκλογική αναμέτρηση και αυτό που καθένας και καθεμιά από τους ανθρώπους του μόχθου σκέφτεται είναι η επόμενη μέρα. Οχι ως προς τη ζωή του, αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει μονομιάς την επομένη των εκλογών. Πρέπει, όμως, ακόμη και πάνω από την κάλπη να σκεφτούν οι λαϊκοί άνθρωποι, οι νέες και οι νέοι:
Τα αστικά επιτελεία και τα κόμματά τους σε όλη την προεκλογική περίοδο προσπάθησαν να επιβάλουν ως μοναδικό κριτήριο ψήφου ποια πρέπει να είναι η επόμενη κυβέρνηση, ποια κόμματα μπορούν να κυβερνήσουν και πώς αυτή θα συγκροτηθεί, ποια κόμματα θα την απαρτίζουν, θα είναι μονοκομματική ή κυβέρνηση συνεργασίας. Μια κυβέρνηση θα εκλεγεί. Σήμερα όμως ξέρουμε περισσότερο από ποτέ ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει θα εφαρμόσει ένα νέο αντιλαϊκό πρόγραμμα, ένα μνημόνιο που έχουν ήδη ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ με στόχο την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου. Θέλουν την ψήφο μας για να αποσπάσουν την λαϊκή συναίνεση και στήριξη σε αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα για να έχουν λυμένα τα χέρια την επόμενη μέρα.
Οποια και αν είναι η επόμενη κυβέρνηση, όποιοι και όπως και αν τη συγκροτήσουν, θα είναι λοιπόν εχθρική για τους ανθρώπους του μόχθου, θα υπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων, τις αξιώσεις των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και ενώσεων που συμμετέχει (ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΔΝΤ κ.λπ.)
Το ζήτημα για τους εργαζόμενους και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι: Πώς θα βρεθεί ο λαός την επόμενη ημέρα απέναντι στην επόμενης κυβέρνηση, το αντιλαϊκό της πρόγραμμα, απέναντι στα αντιλαϊκά σχέδια των μονοπωλίων, των ιμπεριαλιστικών ενώσεων;
Στο δρόμο της ανατροπής
Το κεντρικό σύνθημα του ΚΚΕ λέει στους εργαζόμενους, στα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα: «Τους δοκίμασες όλους. Τώρα με το ΚΚΕ υπάρχει λύση στο δρόμο της ανατροπής».
Και όταν λέμε στο λαό ότι τους δοκίμασαν όλους, υπενθυμίζουμε ότι δοκίμασαν όλες τις πιθανές εναλλαγές της αστικής διακυβέρνησης κεντροδεξιές, κεντροαριστερές, αριστερές, μνημονιακές, αντιμνημονιακές κ.λ.π. Ολες αυτές οι κυβερνήσεις ανεξάρτητα από τις αρχικές διακηρύξεις, τα συνθήματα με τα οποία εξελέγησαν, όχι μόνο δεν ανέκοψαν την αντιλαϊκή επίθεση που βιώνει εδώ και πολλά χρόνια αλλά την συνέχισαν με σταθερότητα.
Το ΚΚΕ λοιπόν εξηγεί ότι η «ανατροπή» που χρειάζεται ο λαός δεν είναι η κυβερνητική εναλλαγή, η αλλαγή ενός κόμματος από ένα άλλο στη διακυβέρνηση. Αυτό γίνεται χρόνια τώρα. Γι' αυτό, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, των μνημονίων, της λαϊκής χρεοκοπίας χρειάζεται όχι μόνο ανατροπή των αντιλαϊκών κομμάτων αλλά αλλαγή της τάξης που ασκεί την εξουσία, αλλαγή των σχέσεων ιδιοκτησίας. Χρειάζεται ο λαός να έρθει στην εξουσία, μια εξουσία που θα στηρίζεται στους δικούς της λαϊκούς θεσμούς βγαλμένους μέσα από την λαϊκή πάλη που θα αντικαταστήσουν τους αντιλαϊκούς θεσμούς του σημερινού κράτους των μονοπωλίων. Με αυτή την εξουσία στα χέρια του ο λαός θα κάνει κοινωνική ιδιοκτησία τα μέσα παραγωγής, τον πλούτο που παράγεται, με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο θα τα θέσει στην υπηρεσία της οικονομίας που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες, θα αποδεσμεύσει την Ελλάδα από την ΕΕ, όλες τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, θα διαγράψει μονομερώς το χρέος.
Μας ρωτάνε όμως: Οι εκλογές θα δώσουν απάντηση στο ζήτημα ποιος θα έχει την εξουσία; Απαντάμε σίγουρα όχι. Οι εκλογές, όμως, εκτός από το να αναδείξουν αστική κυβέρνηση, μπορούν να δείξουν σε ποιο βαθμό η εργατική τάξη, ο λαός κάνουν ένα μεγάλο βήμα απεγκλωβισμού και χειραφέτησης απ' αυτήν. Αυτό το βήμα δεν μπορεί να γίνει χωρίς ισχυρό ΚΚΕ στις εκλογές, αλλά ισχυρό και στο εργατικό, λαϊκό κίνημα.
Για την προοπτική αλλά και για το τώρα
Ο δρόμος για την ανατροπή ανοίγει μέσα από την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, την ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας ανάμεσα στους εργαζόμενους, την εργατική τάξη, τα φτωχά εργατικά λαϊκά στρώματα, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τις γυναίκες, τη νεολαία. Ενα δυνατό εργατικό - λαϊκό κίνημα οργανωμένο στους κλάδους, τις επιχειρήσεις, τις λαϊκές - εργατικές γειτονιές που θα παλεύει όχι μόνο από θέσεις άμυνας απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική όχι μόνο για ανάκτηση των απωλειών της περιόδου της κρίσης, για την κατάργηση των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων, για το μεροκάματο, τις συλλογικές συμβάσεις, ενάντια στη φοροληστεία, την επίθεση στο ασφαλιστικό. Ενα κίνημα που θα περνάει στην αντεπίθεση. Δηλαδή θα διεκδικεί με βάση τις σύγχρονες εργατικές λαϊκές ανάγκες που προκύπτουν από τις ίδιες τις δυνατότητες που διαμορφώνει η ανάπτυξη της παραγωγής, της επιστήμης, της τεχνολογίας θα παλεύει για νέα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Σε αυτή την κατεύθυνση η πάλη έρχεται σε σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου, των μονοπωλίων της ΕΕ ο αγώνας θα αποκτά αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση θα αμφισβητεί την ίδια την εξουσία του κεφαλαίου.
Μόνο σ' αυτόν το δρόμο το εργατικό, λαϊκό κίνημα μπορεί να ασκήσει πίεση σε μια κυβέρνηση, να την τρομάξει, να την φοβίσει και να σκέφτεται αν θα εφαρμόζει συνεχώς αντιλαϊκά μέτρα ή θα κάνει και κάποιες παραχωρήσεις, όταν αμφισβητεί όχι μόνο την κυβέρνηση, όχι μόνο το κόμμα ή τα κόμματα της κυβέρνησης, αλλά τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο, την εξουσία του, τους έξωθεν συμμάχους τους. Αυτός ο δρόμος λοιπόν είναι που μπορεί να επιβάλει και κάποιες ανάσες προς όφελος του λαού, να βάλει φρένο στην αντιλαϊκή επίθεση (έστω και προσωρινά) και όχι η αναμονή από τη δήθεν φιλολαϊκή διαχείριση κάποιων αστικών κυβερνήσεων.
Ο δρόμος αυτός είναι που θα δώσει τη δυνατότητα στο λαό να αποκτήσει την δύναμη που χρειάζεται, να πιστέψει στη δύναμη που ο ίδιος έχει, να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, να την δοκιμάσει στην πάλη για να επιβάλει το δίκιο του.
Ο δρόμος αυτός απαιτεί ένα δυνατό ΚΚΕ παντού και στη Βουλή αλλά και σε κάθε χώρο δουλειάς, στις γειτονιές, στα χωριά στους χώρους νεολαίας. Σημαίνει συμπόρευση με τους κομμουνιστές και την γραμμή τους στο κίνημα, στο σωματείο, το σύλλογο, στη διαδήλωση, την απεργία στις αρχαιρεσίες.
Ψήφος στο ΚΚΕ για δυνατή εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση
Αλλωστε, το ΚΚΕ δεν ασκεί αντιπολίτευση όπως τα αστικά κόμματα, που ασκούν αντιπολίτευση στο κόμμα που είναι στην κυβέρνηση, στηρίζοντας όμως το κεφάλαιο, την εξουσία του, την ΕΕ κ.λπ.
Το ΚΚΕ ασκεί αντιπολίτευση όχι μόνο ενάντια στην κυβέρνηση, αλλά, μαζί με το λαό, ενάντια στο κεφάλαιο και την εξουσία του, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, την ΕΕ. Αυτός είναι ο δύσκολος δρόμος, ο δρόμος ευθύνης απέναντι στους εργαζόμενους, στο λαό και όχι η συμμετοχή, στήριξη μιας αστικής κυβέρνησης.
Γι' αυτό οι εργαζόμενοι να σκεφτούν μέχρι την ώρα της κάλπης και πάνω απ' αυτήν πώς και ποιο κόμμα θα ψηφίσουν. Οι εκλογές είναι μάχη και η ψήφος βόλι. Και πρέπει και μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν σε όφελός τους στοχεύοντας σωστά. Ρίχνοντας στην κάλπη ΚΚΕ. Ξέροντας ότι όποια κυβέρνηση και αν προκύψει θα είναι βαθιά αντεργατική, αντιλαϊκή, η εργατική τάξη, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, αφού δε θα μπορούν να έχουν εργατική - λαϊκή εξουσία, θα βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Πρέπει, επομένως, να φροντίσουν με την ψήφο τους να αναδείξουν ισχυρή εργατική, λαϊκή αντιπολίτευση με δυνατό ΚΚΕ, για να δυναμώσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα που θα συγκρούεται με την αστική εξουσία.
Η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ και με την ψήφο θα δώσει φτερά στο λαό, θα αναζωογονήσει τις ελπίδες για καλύτερες μέρες, θα δυναμώσει τις διαθέσεις για παραπέρα ανάπτυξη της πολιτικής πάλης για σύγκρουση, ρήξη με το κεφάλαιο, την ΕΕ, την εξουσία τους, υπέρ της πολιτικής διεξόδου που προτείνει το Κόμμα μας και του δρόμου για την πραγματοποίησή της.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις