Σάπια επιχειρήματα...

gallery thumbnail
"(...) Ενα σύστημα υπάρχει, ο καπιταλισμός. Οποιος πιστεύει ότι υπάρχει κάτι άλλο, χρειάζεται άλλου τύπου ιατρική υποστήριξη. Ο καπιταλισμός δημιουργεί θέσεις εργασίας (...)".
Αυτά έλεγε χτες το πρωί, στην πρωινή εκπομπή του στο ραδιοφωνικό "ΣΚΑΪ", ο Αρ. Πορτοσάλτε. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που το ραδιοφωνικό του βήμα γίνεται μνημείο αντιδραστικότητας. Τα παραπάνω τα έλεγε με αφορμή τη δημοσιοποίηση της "λίστας του Παναμά", που περιλαμβάνει διάφορες ...προσωπικότητες που έχουν τα εκατομμύριά τους σε offshore εταιρείες. "Τι να κάνουμε, λοιπόν", λέει ο Πορτοσάλτε, «αυτός είναι ο καπιταλισμός".
Αυτός είναι πράγματι ο καπιταλισμός, που στηρίζεται στην εκμετάλλευση, στην κλοπή της δουλειάς των πολλών, που παράγουν τον πλούτο, από τους λίγους που είναι ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής. Ετσι εξασφαλίζεται το κέρδος των επιχειρήσεων, έτσι γεννιούνται η φτώχεια, η ανεργία, η ανισομετρία, η ζωή χωρίς δικαιώματα, οι οικονομικές κρίσεις. Αυτό που κρύβουν είναι ότι τρελός θεωρούνταν παλιότερα όποιος πίστευε πως μπορεί να υπάρχει κοινωνία χωρίς δούλους και δουλοκτήτες, χωρίς φεουδάρχες και δουλοπάροικους. Ομως, η ιστορία προχώρησε και άφησε πίσω τις παλιές κοινωνίες. Ετσι θα κάνει και στο μέλλον. Το γεγονός ότι η πρώτη απόπειρα στην ιστορία για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ηττήθηκε, δεν τεκμηριώνει, δεν δικαιώνει την εκμετάλλευση. Σαπισμένες και παλιές οι θεωρίες της απολογητικής της εκμετάλλευσης. Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι για να υπερασπίσεις ένα σάπιο σύστημα, υιοθετείς σάπια επιχειρήματα...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις