Ανοιχτά όλα τα αντιλαϊκά σενάρια για τον εγκλωβισμό του λαού

gallery thumbnail
άνε κι έρχονται" τα αντιλαϊκά σενάρια που δείχνουν ότι συνεχίζοντα ακατάπαυστα οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα και τα οποία επεξεργάζονται τα αστικά επιτελεία, διερευνώντας τις συνταγές που θα εξασφαλίσουν τη σταθερότητα την οποία - όπως ομολογούν τα αστικά ΜΜΕ - έχει ανάγκη το αστικό πολιτικό σύστημα, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η σφοδρή επίθεση σε βάρος του λαού για την καπιταλιστική ανάκαμψη, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Ετσι, εμφανίστηκαν σκέψεις που ξεκινούν από τη διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος και οικουμενική, μέχρι κυβερνητικό ανασχηματισμό, ακόμη και πρόωρες εκλογές. Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διεργασίες σε όλα τα αστικά κόμματα, ενώ παλιές και νέες εφεδρείες έχουν τεθεί σε θέση μάχης. Επιχειρείται η αναστήλωση ακόμα και «ερειπίων» του αστικού συστήματος, από τον Γ. Καρατζαφέρη μέχρι «απογόνους» του «τέως», Κ. Γλύξμπουργκ.
Επομένως κυοφορούνται εξελίξεις. Εξελίξεις στο αστικό σύστημα που πρέπει να τις βλέπουμε συνυφασμένες με τους οξύτατους ανταγωνισμούς ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου, τόσο σε εθνικό όσο και στις σχέσεις τους σε διεθνές επίπεδο, για τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους, που έχουν σχέση και με το μείγμα της διαχείρισης που θα τους βγάλει από τη μέγκενη της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και για το ποιος θα αρπάξει μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα.
Διευρύνσεις, υπουργοποιήσεις και ...συστάσεις
Επανήλθαν εκτιμήσεις αστικών επιτελείων για ενδεχόμενη κυβερνητική αστάθεια. Απαντώντας από την πλευρά της κυβέρνησης, σημειώνουν ότι υπάρχει μια συμπαγής κοινοβουλευτική ομάδα, όλοι οι βουλευτές στηρίζουν το κυβερνητικό έργο.
Την ίδια ώρα, συνεχίζουν τη συζήτηση για το στόχο διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ενώ αφήνουν και αιχμές για διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος, με ανασχηματισμό, στην οποία φαίνεται να «παίζει» η υπουργοποίηση «νέων» προσώπων, όπως για παράδειγμα του Φ. Κουβέλη και της Μ. Ξενογιαννακοπούλου.
Το στίγμα έδωσε κατά κάποιο τρόπο η συμμετοχή μιας σειράς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, ο οποίος και ήταν από τους κύριους ομιλητές, στην εκδήλωση με θέμα «Μνημόνιο - Αριστερά - Προοδευτική Διακυβέρνηση», την οποία διοργάνωσε η Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς που ίδρυσε ο Φ. Κουβέλης.
Κατά την ομιλία του, ο Γ. Δραγασάκης σημείωσε ότι υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για «προοδευτική» πορεία της χώρας, καλώντας τις δυνάμεις που κινούνται στον «προοδευτικό» χώρο, δηλαδή τις άλλες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, να απαντήσουν στο ερώτημα «με ποιον είναι», γιατί - όπως ανέφερε με νόημα - «η ουδετερότητα γεννά ερωτήματα»... Σε συνέντευξή του στο «Κόκκινο», σημείωσε ότι: «Δεν διεκδικούμε το μονοπώλιο του προοδευτικού χώρου. Υπάρχουν και άλλες δυνάμεις με τις οποίες μπορούμε να συμπλεύσουμε και να συμπορευτούμε».
Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, σε συνέντευξή του στον «Real», δείχνοντας τη «μεγάλη εικόνα», δήλωσε πως: «Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν πυκνές πολιτικές διεργασίες που αναδιαμορφώνουν και το πολιτικό σκηνικό, σε κατεύθυνση αρκετά διαφορετική από αυτήν που υπήρχε πριν από ένα χρόνο (...) Υπάρχει, επίσης, μεγάλη κινητικότητα σε δυνάμεις σοσιαλιστικής και σοσιαλδημοκρατικής προέλευσης, που είχαν για πολλά χρόνια ενσωματωθεί πλήρως στις νεοφιλελεύθερες δοξασίες (...) Η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να επιδιώξει και να πετύχει συναινέσεις και ανοχές μέσα σ' ένα ευρύ πολιτικό φάσμα ή και κατά θέμα ή και κατά μεταρρύθμιση στην παρούσα Βουλή»...
Από εκεί και πέρα, εμφανίστηκε η φημολογία για την απόσυρση του Ευ. Τσακαλώτου απ' το κυβερνητικό σχήμα μετά την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης». Ενώ η πρωτοβουλία «53+», της οποίας ο υπουργός Οικονομικών θεωρείται άτυπος επικεφαλής, γνωστοποίησε τη λειτουργία ιστοσελίδας της και έδωσε στη δημοσιότητα ένα κείμενο 11 σημείων. Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», προέβη σε συστάσεις στους «53+» με αφορμή το κείμενό τους, σημειώνοντας ότι «...πρέπει να είμαστε και προσεκτικοί. Κανείς μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να πέσει η κυβέρνηση». Τα «κερασάκια» ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Παπαδόπουλος, ο οποίος με δηλώσεις του στο «STAR» είπε ότι δεν θα ψηφίσει πρόσθετα μέτρα και ότι «οι λύσεις που έχουμε είναι να καταφύγουμε σε νέα προσφυγή στους πολίτες, είτε με κοινοβουλευτικές εκλογές είτε με δημοψήφισμα», δηλώσεις που «μάζεψε» βεβαίως στη συνέχεια, ενώ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονος διαμήνυσε ότι «η κομματική οργάνωση δεν είναι αντιπροσωπευτική της εκλογικής βάσης», κάτι που χαρακτηρίζει σαν «μείζονα πολιτική αδυναμία, που είναι προφανές ότι υποθηκεύει μακροπρόθεσμα τις προοπτικές επιβίωσης του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμματος εξουσίας»...
Διεργασίες και προβληματισμοί στα δεξιά...
Με πάταγο - είναι αλήθεια - βγήκαν ξανά στην επιφάνεια οι κόντρες ανάμεσα στα διάφορα κέντρα που δρουν στο εσωτερικό της ΝΔ, με αφορμή το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ. Κόντρες οι οποίες είχαν αναδυθεί στη διάρκεια των εκλογών για την προεδρία του κόμματος και οι οποίες δείχνουν ότι προφανώς συνεχίζεται ο προβληματισμός των αστικών επιτελείων για το κατά πόσο η ΝΔ εξασφαλίζει εναλλακτική λύση για την αστική διακυβέρνηση, εκφράζοντας ταυτόχρονα ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς, καθώς τέτοιοι εκφράζονται μέσα από αυτές τις κόντρες.
Ο Κ. Μητσοτάκης, ενόψει του συνεδρίου του κόμματός του και με ατού τις δημοσκοπήσεις που φέρνουν τη ΝΔ πρώτο κόμμα, φαίνεται να επιδιώκει τον έλεγχο της κατάστασης. Οι παρεμβάσεις του το τελευταίο 7ήμερο ήταν «αποφασιστικές», με κορυφαία τη διάλυση και αναδιοργάνωση της ΟΝΝΕΔ, που επέφερε και την παραίτηση του γραμματέα της ΝΔ, Αν. Παπαμιμίκου. Σε παραίτηση οδήγησε και τον πρόεδρο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, Φ. Ταυρή. Ο τελευταίος παραιτήθηκε αμέσως μετά την επικύρωση από την ΚΕΦΕ των τελικών αποτελεσμάτων των εσωκομματικών εκλογών στις τοπικές οργανώσεις της ΝΔ, καθώς και των 2.435 συνέδρων που θα συμμετέχουν στο συνέδριο της ΝΔ.
Ο Φ. Ταυρής παραιτήθηκε από την ΚΕΦΕ καταγγέλλοντας αντικαταστατικές διαδικασίες και νοθεία στη σύνθεση του συνεδρίου, κάνοντας λόγο για «αυθαίρετη συμμετοχή 803 επιπλέον συνέδρων», οι οποίοι σημειωτέων προέρχονται από τις οργανώσεις της Αττικής, τις οποίες λέγεται ότι ελέγχει ο Κ. Μητσοτάκης.
Να σημειωθεί εδώ ότι παράλληλα, από το περιβάλλον Ταυρή διακινήθηκε «πρόσκληση μελών Πολιτικής Επιτροπής» σε συγκέντρωση, όπου αναφερόταν ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις «θεωρούμε αναγκαίο τον μεταξύ μας διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων, με μοναδικό γνώμονα και κριτήριο το συμφέρον και το μέλλον της παράταξής μας (...) λαμβανομένου μάλιστα υπόψη του γεγονότος ότι δεν συγκλήθηκε η Πολιτική Επιτροπή πριν από το Συνέδριο, όπως ορίζεται στο καταστατικό». Μάλιστα, το κείμενο υπογράφουν δέκα στελέχη της ΝΔ, που έχουν καταγραφεί άλλοι ως Σαμαρικοί και άλλοι ως Μεϊμαρακικοί...
Στο σκηνικό που διαμορφώνεται στη ΝΔ, να προστεθεί η συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη στη «Real», όπου ανέφερε: «Θέλω και τον Σταύρο και όλους τους ανθρώπους που είναι στο Ποτάμι, να συμπορευτούμε στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα». Η πρόσκληση απευθύνθηκε και στην Φ. Γεννηματά: «Με ανθρώπους και πολιτικές δυνάμεις που συνεργαστήκαμε τα τελευταία χρόνια, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές καταβολές τους, μπορούμε υπό προϋποθέσεις να συμπορευτούμε (...). Ολος ο χώρος του κέντρου και της κεντροαριστεράς είναι όμορος και συγκλίνων με τη ΝΔ»!
Ερώτημα είναι το πώς αυτές οι εξελίξεις στη ΝΔ συνδέονται με διεργασίες στον ευρύτερο δεξιό χώρο. Η νεοϊδρυθείσα Εθνική Ενότητα των Καρατζαφέρη - Μπαλτάκου φλερτάρει με ΧΑ, ακόμα και τους Γλύξμπουργκ, επιχειρώντας τη συσπείρωση δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της ΝΔ.
Κινητικότητα σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι
Στις ήδη έντονες διεργασίες που εξελίσσονται σε κέντρο και κεντροαριστερά, ήρθε να προστεθεί η ανεξαρτητοποίηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού, Χ. Θεοχάρη, ο οποίος να σημειωθεί ότι όχι μόνο είχε επικροτήσει την εκλογή του Κ. Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ, αλλά είχε πάρει σαφή θέση για συνεργασία. Ενώ υπέρ της ΝΔ έχει ταχθεί ανεπιφύλακτα και ο βουλευτής του Ποταμιού Ι. Φωτήλας.
Οσον αφορά τον Χ. Θεοχάρη, στις δηλώσεις του που συνόδευσαν την ανεξαρτητοποίησή του, κατηγόρησε την ηγεσία του κόμματος ότι εξακολουθεί τη «διγλωσσία». «Αντιπολίτευση τη μια, στήριξη στην κυβέρνηση την επόμενη», «επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη. Συμπόρευση και με το ΠΑΣΟΚ και με τη ΝΔ».
Από την άλλη, το γραφείο Τύπου του Ποταμιού κατηγόρησε τον Χ. Θεοχάρη ότι αυτός ήταν που πρώτος συνιστούσε συνεργασία πότε με τον ΣΥΡΙΖΑ, πότε με το ΠΑΣΟΚ και πότε με τη ΝΔ και ζήτησε από τον Χ. Θεοχάρη να δώσει εξηγήσεις.
Στο μεταξύ, παράλληλα με την «Επιτροπή θέσεων και διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις», που συγκρότησαν από κοινού Φ. Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκης, συνεχίζουν τις κοινές τους εμφανίσεις, όπως το προηγούμενο Σάββατο, σε εκδήλωση των «Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία», ωστόσο προσπαθούν να διατηρήσουν και τις όποιες διαφοροποιήσεις τους ...καλού - κακού.
Η Φ. Γεννηματά, για παράδειγμα, σε πρόσφατες δηλώσεις της επανέλαβε την πρότασή της για «κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης», πάντα προς όφελος των συμφερόντων του κεφαλαίου, ενώ είπε για τον Στ. Θεοδωράκη πως «αν αισθάνεται ότι έχει κοινό δρόμο στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων» με τη ΝΔ (διαφοροποιήσεις που αφορούν προφανέστατα το μείγμα διαχείρισης), «προφανώς δεν μπορεί να έχει ταυτόχρονα και κοινό δρόμο με εμάς. Διότι, όταν εμείς μιλάμε για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, μιλάμε για αναγκαίους συμβιβασμούς που πρέπει να γίνουν στη βάση ενός σχεδίου για τη χώρα, όπου όλοι πρέπει να κάνουμε υπερβάσεις».
Ο Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στην εκδήλωση των «Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία», ανέφερε ότι «δεν αρκούν όσοι είναι σήμερα στο Ποτάμι, στις Κινήσεις, τη ΔΗΜΑΡ, τη Δράση, το ΠΑΣΟΚ», ενώ σε δηλώσεις του στον «ΣΚΑΪ», όταν ρωτήθηκε για το κάλεσμα συνεργασίας που του απηύθυνε ο πρόεδρος της ΝΔ, δεν απέκλεισε μια θετική απάντηση: «Είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε εναλλακτικές λύσεις (...) είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε, εάν μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια συγκεκριμένη πρόταση αλλαγής για την κοινωνία».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις