Πρόσφυγες: Ας μιλήσουμε με νούμερα

gallery thumbnail
Λίγο μεγαλύτερος από 50.000 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ είναι ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι και διάσπαρτοι στην ελληνική επικράτεια.
Ανάλογα με την σκοπιά που θα εξετάσεις αυτόν τον αριθμό μπορείς να κάνεις τις κατάλληλες ερωτήσεις και να λάβεις τις αντίστοιχες απαντήσεις.
Είναι πραγματικά πολλοί 50.000 άνθρωποι σε μια χώρα 10 εκατομμυρίων; Προφανώς και όχι. Αν φανταστούμε ότι με κάποιο μαγικό τρόπο όλοι αυτοί συγκεντρώνονταν μαζί, με το ζόρι θα γέμιζαν το ΟΑΚΑ. Θα συγκροτούσαν μια πόλη όση το Αγρίνιο. Δεν χωράει ένα ακόμα Αγρίνιο στην Ελλάδα;
Μας ενοχλούν στ’ αλήθεια οι 50.000 πρόσφυγες και δεν μας ενοχλούν οι 500.000 ναζί που ζουν ανάμεσά μας; Ποιον θα επιλέγαμε να επαναπροωθήσουμε; Τους πρόσφυγες στην Τουρκία ή τους Ναζί στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας;
Απειλούν οι πρόσφυγες τον πολιτισμό μας; Δυστυχώς όχι! Ακόμα και αν εξαφανίζονταν αύριο, θα συνεχίζαμε να είμαστε ψιλοξενόφοβοι, ψιλορατσιστούληδες, ελληναράδες και απολίτιστοι. Θα συνεχίζαμε να γεμίζουμε τα μπουζούκια και να αντιμετωπίζαμε την ανάγνωση ενός βιβλίου σχεδόν σαν ντροπή. Θα προσκυνούσαμε ιερές παντόφλες, θα πηγαίναμε γονατιστοί στην παναγία της Τήνου, θα δέρναμε τα παιδιά μας «για να μάθουν» και θα κραδαίναμε περήφανα τον ανδρισμό μας ως ένδειξη τιμής. Αν το καλοσκεφτούμε όλοι οι πρόσφυγες που βρίσκονται εδώ είναι απλά δύο φορές περισσότεροι από όσους πήγαν στην κηδεία  του Παντελίδη.
Αν πάλι ο πολιτισμός μας είναι τόσο ευάλωτος που μπορεί να απειληθεί από 50.000 ανθρώπους που φεύγουν να γλιτώσουν από πολέμους και διώξεις και αντιμετωπίζουν την χώρα μας ως «αναγκαίο κακό», ως μέρος της διαδρομής που είναι υποχρεωμένοι να διανύσουν, τότε θα πρέπει να σκεφτούμε αν πράγματι ο πολιτισμός μας είναι μεγάλος και ισχυρός.
Ωστόσο είναι σημαντικό να δούμε αυτά τα νούμερα και από άλλη οπτική. Πράγματι είναι προβληματικό εν έτει 2016, 50.000 άνθρωποι, ένα ολόκληρο Αγρίνιο δηλαδή, να μένει στο δρόμο, σε σκηνές και παγκάκια ή σε πρόχειρα παραπήγματα που βαφτίζονται Χίλτον.
Είναι προβληματικό 50.000 άνθρωποι να τρώνε χαλασμένα τρόφιμα, να μην έχουν τουαλέτα, μπάνιο, στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, να ζουν κυριολεκτικά στο έλεος των κονδυλίων των ΜΚΟ.
Είναι απαράδεκτο 50.000 άνθρωποι να μην γνωρίζουν τι γίνεται για αυτούς χωρίς αυτούς.
Είναι απάνθρωπο να μεταχειρίζεσαι 50.000 ανθρώπους σαν σκλάβους, σαν λάφυρα ή απλά σαν απειλή.
Είναι τραγελαφικό όταν έχεις καταπιεί αμάσητη την κυριαρχία από ΕΕ, ΔΝΤ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και σια, να μιλάς για εισβολή προσφύγων. Εκεί το μόνο νούμερο για το οποίο μπορούμε να μιλήσουμε είσαι εσύ…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις