Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το "Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης"

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατέθεσε χτες το βράδυ τροπολογία στο νέο νόμο - λαιμητόμο που συζητιέται σήμερα και ψηφίζεται αύριο στη Βουλή, που θα προβλέπει τη βαθμιαία εφαρμογή του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης», ως γενική θεσμική εγγύηση κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, που σταδιακά θα αντικαθιστά άλλες στοχευμένες προνοιακές παροχές.
Η συγκυβέρνηση πουλάει «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», ότι δήθεν το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ) θα αντικαθιστά ακόμα και αυτές τις ελάχιστες προνοιακές παροχές (σε είδος ή σε χρήμα), που έπαιρναν άτομα και οικογένειες (μονογονεϊκές, ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, πολύτεκνοι, άποροι, άνεργοι κ.λπ.), προκειμένου να αντιμετωπίσουν ένα μέρος από τις πρόσθετες ανάγκες τους. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται περί κατάργησης - σφαγής όλων αυτών των παροχών, εξαιρώντας αυτούς που βρίσκονται κυριολεκτικά στην εξαθλίωση με την παροχή ενός φιλοδωρήματος, όπως θα είναι το ΚΕΑ, προκειμένου να μην πεθαίνουν.
Η αναλγησία της συγκυβέρνησης αποτυπώνεται και στο δελτίο Τύπου του υπουργείου Εργασίας. Ανθρωποι φτωχοί που έπαιρναν το ΕΚΑΣ και ταυτόχρονα τους υποχρέωνε να πληρώνουν συμμετοχή στα φάρμακα 10% (έστω και μειωμένη), τους λέει ότι θα συνεχίσουν να έχουν μειωμένη συμμετοχή προκειμένου να αντισταθμιστεί η χασούρα από το ΕΚΑΣ που θα τους το καταργήσουν!
Τι είναι το "Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης"
Το ΚΕΑ είναι βασική πολιτική κατεύθυνση της ΕΕ για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας και την κοινωνική ενσωμάτωση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων (άνεργοι, άστεγοι, ΑμεΑ, ουσιοεξαρτημένοι), που εφαρμόζεται με διάφορες παραλλαγές στα κράτη - μέλη της. Σύμφωνα με την κατεύθυνση αυτή, το κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ (ορίζοντας το κατώτατο όριο διαβίωσης κάτω από το οποίο δεν μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος, δηλαδή της ακραίας φτώχειας) νομοθετεί ένα πρόγραμμα με το αντίστοιχο ποσό εισοδήματος που μπορεί να είναι χρηματικό ή να αφορά παροχές σε είδος που χρειάζεται να λάβει από το κράτος.
Η σχετική έκθεση του ΔΝΤ αναφέρει απροκάλυπτα: «Η μεγαλύτερη εξοικονόμηση μπορεί να επιτευχθεί με την κατάργηση των περισσοτέρων επιδομάτων και την αντικατάστασή τους από ένα ενιαίο πρόγραμμα ελάχιστου εισοδήματος - το οποίο θα λειτουργεί με εισοδηματικά κριτήρια και θα απευθύνεται στο χαμηλότερο 20% της κατανομής εισοδήματος».
Στην ίδια λογική κινείται και η συγκεκριμένη έκθεση του ΟΟΣΑ, που αναφέρει ότι η καταβολή επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων θα πρέπει να εξαρτάται από το κατώτατο όριο φτώχειας, από την ικανότητα προς εργασία και τα περιουσιακά στοιχεία, με στόχο από το 1% του ΑΕΠ που καταβάλλεται για αυτά να πέσει στο 0,3% - 0,4%.
Το πρόγραμμα του ΚΕΑ ή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) στην Ελλάδα, όπως «τρέχει» ήδη από το τέλος του 2014, αφορά στην παροχή ενός ελάχιστου εισοδήματος σε άτομα και οικογένειες με 200 ευρώ το μήνα για ένα άτομο, 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα σε ένα νοικοκυριό και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος, έως 400 ευρώ για οικογένεια με δυο ανήλικα παιδιά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας με ατομικό ετήσιο εισόδημα κάτω από 2.400 ευρώ ή 4.800 ευρώ για οικογένεια με 2 ανήλικα παιδιά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για το τρίμηνο Νοέμβριος 2014 - Ιανουάριος 2015 καταβλήθηκαν σε περισσότερους από 13.000 δικαιούχους του ΕΕΕ 8.291.000 ευρώ, ενώ εννιά μήνες αργότερα πιστώθηκε το ποσό των 4.697.469,88 ευρώ στους λογαριασμούς των 16.885 δικαιούχων του συγκεκριμένου προγράμματος.
Η πολιτική της κυβέρνησης
Ο λαός δεν πρέπει να συμβιβαστεί με τη φτώχεια και
τη μιζέρια, αλλά να διεκδικήσει όλα όσα του πήραν –
ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια - αλλά και όλα όσα
του ανήκουν
Στις προγραμματικές δηλώσεις της, η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει αλλαγές στο χώρο της Πρόνοιας σε εφαρμογή του 3ου μνημονίου, στις οποίες αναφέρεται και η επανεξέταση του συστήματος Κοινωνικής Πρόνοιας (δομές και παροχές) και η αντικατάσταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ) με το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)».
Σύμφωνα με τις διακηρύξεις, οι παροχές του ΚΕΑ θα συνδυαστούν με στοχευμένη εκτίμηση των προσωπικών αναγκών των δικαιούχων, απλοποίηση των διαδικασιών και σύνδεση των ωφελούμενων με την αγορά εργασίας.
Το ΚΕΑ έρχεται να συνεχίσει το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης σύμφωνα με την πολιτική της ΕΕ για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, με τη χορήγηση ψίχουλων στους πιο εξαθλιωμένους. Ερχεται να υλοποιήσει τις οδηγίες του ΟΟΣΑ και τις κατευθύνσεις του ΔΝΤ για κατάργηση αριθμού επιδομάτων και αντικατάστασή τους από το ΕΕΕ, που πλέον θα ονομάζεται Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.
Το επόμενο διάστημα θα έρθουμε αντιμέτωποι με περικοπές παροχών που αφορούν και σε κατηγορίες πληθυσμού (παιδιά, ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, άστεγοι, εξαρτημένοι από ουσίες), οι οποίες έχουν ιδιαίτερες, πρόσθετες ανάγκες. Γι' αυτές τις κατηγορίες του πληθυσμού, κριτήριο για το αν δικαιούνται μια παροχή θα είναι αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει «πραγματικές ανάγκες». Η έννοια των «πραγματικών αναγκών» που χρησιμοποιεί για προπαγανδιστικούς λόγους, αποσκοπεί να ενοχοποιήσει ως υπερβολικές τις μέχρι τώρα ανεπαρκείς κρατικές παροχές. Για την κυβέρνηση, οι «πραγματικές ανάγκες» ισοδυναμούν με την κατάσταση της εξαθλίωσης και μόνο τότε θα υπάρχει μία ελάχιστη κρατική συνδρομή, λες και όλοι οι υπόλοιποι φτωχοί είχαν και έχουν κρατικές παροχές επιπλέον των πραγματικών τους αναγκών!
Η εξαγγελία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» δεν προσθέτει, αλλά αφαιρεί από τις παροχές που είχαν οι λαϊκές οικογένειες. Εντάσσεται στην πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, στην περικοπή «του μη μισθολογικού κόστους», δηλαδή ορισμένων κοινωνικών επιδομάτων, στη διαμόρφωση ακόμα πιο φτηνής εργατικής δύναμης για την αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας, που εχθρεύεται και αφαιρεί ακόμα και από τις στοιχειώδεις ανάγκες των εργαζομένων. Η συγκυβέρνηση αυτήν την πολιτική την πλασάρει ως «ρεαλισμό» με τον οποίο πρέπει οι εργαζόμενοι να συμφιλιωθούν.
Η πρόταση του ΚΚΕ και οι στόχοι πάλης του κινήματος
Εχουμε ως κριτήριο ότι οι κοινωνικές παροχές αποτελούν λαϊκή ανάγκη και δικαίωμα και όχι κόστος, όπως το θεωρούν και το προωθούν τα κόμματα της αστικής διαχείρισης και της ανάπτυξης με κριτήριο τη διασφάλιση του καπιταλιστικού κέρδους. Από αυτή τη σκοπιά, απορρίπτουμε τα σχέδια, την πολιτική και τα μέτρα που προωθούν κυβέρνηση, κεφάλαιο και ΕΕ, που από τη μια διαμορφώνουν εκτεταμένη φτώχεια στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας και από την άλλη οριοθετούν τις κρατικές παροχές στο επίπεδο της εξαθλίωσης.
Σήμερα υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις και δυνατότητες (παραγωγή τεράστιου κοινωνικού πλούτου, επιστημονικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων, αλλά και άνοδος της παραγωγικότητας της εργασίας) για το λαό, όχι μόνο να ζήσει καλύτερα, αλλά να ζήσει όπως ακριβώς του αξίζει. Για να συμβεί όμως αυτό, οι υλικές προϋποθέσεις πρέπει να λειτουργήσουν σε συνθήκες κοινωνικής ιδιοκτησίας και όχι ατομικής, όπως συμβαίνει σήμερα. Γι' αυτό το ΚΚΕ καλεί το λαό να μη συμβιβαστεί με τη φτώχεια και τη μιζέρια, αλλά να διεκδικήσει όλα όσα του πήραν - ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια - αλλά και όλα όσα του ανήκουν.
Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα έχουν συμφέρον από την οργάνωση του αγώνα και της πάλης για μία άλλη, ριζικά διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, όπου κουμάντο θα κάνουν οι ίδιοι και όχι τα μονοπώλια. Για την εργατική - λαϊκή εξουσία, η οποία θα κοινωνικοποιήσει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, θα τα κάνει λαϊκή περιουσία και θα σχεδιάζει την ανάπτυξη με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Σε αυτές τις συνθήκες, η κοινωνική πολιτική θα παρέχεται από το κράτος δωρεάν σε όλους τους εργαζόμενους, στα λαϊκά στρώματα, με ιδιαίτερη φροντίδα για τμήματα που έχουν ιδιαίτερες και αυξημένες ανάγκες π.χ. παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένοι, ΑμεΑ, πολύτεκνες, μονογονεϊκές οικογένειες κ.λπ.
Σε αυτή την κατεύθυνση, με αυτή την προοπτική, στηρίζουμε στόχους πάλης που οι κομμουνιστές παλεύουν στο εργατικό και στο λαϊκό κίνημα για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων πρώτα απ' όλα της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων στις πόλεις και στην ύπαιθρο, της νεολαίας και των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων και ιδιαίτερα των ανέργων, των μισοαπασχολούμενων, των ΑμεΑ, των χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους, των πολύτεκνων και των μονογονεϊκών οικογενειών.
Στόχους πάλης για μόνιμη, σταθερή δουλειά με πλήρη και σύγχρονα δικαιώματα, για μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, για δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, για φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις. Παλεύουμε για μέτρα προστασίας των ανέργων, για τους χρόνιους πάσχοντες και τα ΑμεΑ, με απρόσκοπτη καταβολή όλων των επιδομάτων χωρίς περικοπές και καθυστερήσεις. Καμία περικοπή αλλά αύξηση των επιδομάτων στις πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες και της κοινωνικής σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας.
Διεκδικούμε δωρεάν, κρατικές υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας, Παιδείας, που να ανταποκρίνονται και να ικανοποιούν όλες τις ανάγκες, τόσο τις γενικές όσο και αυτές που είναι πρόσθετες λόγω ασθένειας, αναπηρίας, πολυτεκνίας, ηλικίας κ.λπ.

Βούλα ΠΟΛΙΤΗ
Συνεργάτιδα του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις