Μπαγαπόντηδες (και) στους φόρους

Υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι προκειμένου να πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που συμφωνήθηκαν με την τρόικα, η κυβέρνηση δεν επέβαλε μεγάλη αύξηση της έμμεσης φορολογίας σε ένα είδος, αλλά «σκόρπισε» μικρές αυξήσεις της φορολογίας σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες.
Οπως είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, «όσον αφορά στον ΦΠΑ, είχαμε πει, για παράδειγμα, να τον αυξήσουμε στη ΔΕΗ από 13% σε 23%... Εμείς, αυτό που κάναμε σε ό,τι αφορά όλο αυτό το φορολογικό πακέτο, ήταν να "σκορπίσουμε" τους φόρους σε πολλά μέρη - δεν υπάρχουν μεγάλες θεαματικές αυξήσεις - γιατί θεωρούμε ότι αυτή η πολιτική είναι πολύ καλύτερη απέναντι στους πολίτες, από το να δέχεται ένας πολίτης την ομοβροντία μιας αύξησης του ΦΠΑ κατά 10% σε ένα χώρο».
Αυτές ήταν οι λύσεις που βρίσκονταν πάνω στο τραπέζι. `Η ένα «σκόρπισμα» πολλών μικρών φόρων δεξιά και αριστερά ή μια μεγάλη «ομοβροντία».
Πιο ωμός και προκλητικός ο Γ. Κατρούγκαλος, είπε ότι «μπορούμε να ζήσουμε λιγάκι με λιγότερο καφέ και με λιγότερα τσιγάρα, δεν μπορούμε όμως να ζήσουμε χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό».
Πέρα από το ότι γίνονται φαιδροί, αυτό που δεν λένε οι υπουργοί της κυβέρνησης είναι ότι το ποσό που φιλοδοξεί να εισπράξει η κυβέρνηση από την αύξηση της έμμεσης φορολογίας θα το πληρώσει από την τσέπη του ο λαός, είτε επιβληθεί μεγάλη αύξηση σε ένα προϊόν, είτε μικρές αυξήσεις σε πολλά προϊόντα και υπηρεσίες. Κι αυτό που ομολογεί, είναι ότι η λύση που επέλεξε τελικά η κυβέρνηση, το μόνο που υπηρετεί είναι το ξεγέλασμα του λαού, ώστε να μην του κακοφανούν οι αυξήσεις και υπάρξουν μεγαλύτερες αντιδράσεις.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις