Η "κομμουνιστοφαγία" ανθεί στην Πολωνία

Την περασμένη εβδομάδα, η πολωνική ηγεσία, σε μια ακόμη επίδειξη «κομμουνιστοφαγίας» ανακοίνωσε την, δια νόμου, εξαφάνιση από προσώπου γης, κάθε τι που θυμίζει… κομμουνισμό.
Ονόματα, επέτειοι, σύμβολα, μνημεία, σβήνονται, καταργούνται, καταστρέφονται, απομακρύνονται. Έτσι, οι «κομμουνιστοφάγοι» ταγοί της πολωνικής κοινωνίας, πιστεύουν ότι θα διαγράψουν από μνήμη των πολιτών της χώρας τους, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου, τον Κομμουνισμό και την καθοριστική συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης στην πάλη κατά του φασισμού, στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τι  προβλέπει ο νόμος
Συγκεκριμένα, ο νόμος προβλέπει την απαγόρευση κάθε αναφοράς που διαδίδει «τον κομμουνισμό ή οποιοδήποτε άλλο ολοκληρωτικό καθεστώς» σε δρόμους, δημόσια κτίρια και χώρους, ενώ σύμφωνα με την ερμηνευτική εγκύκλιο οι ονομασίες σε κτίρια, δρόμους, οδούς, πλατείες, γέφυρες «δεν μπορούν να τιμούν ανθρώπους, οργανώσεις, γεγονότα και ημερομηνίες που συμβολίζουν τον κομμουνισμό».
Είναι χαρακτηριστικό ότι, μεταξύ των άλλων, ο νόμος απαγορεύει τη χρήση ονομάτων ανθρώπων και οργανισμών, όπως και την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, ή τον εορτασμό επετείων «που συμβολίζουν το καταπιεστικό, αυταρχικό και μη-κυρίαρχο καθεστώς της περιόδου 1944-1989 στην Πολωνία» και ποινικοποιεί οποιαδήποτε προπαγάνδα υπέρ τους.
Παραδείγματα προς… αποφυγήν
Ένα από τα απειλούμενα μνημεία
 προς τιμήν του Κόκκινου Στρατού
Το Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης (IPN), το οποίο λειτουργεί ως «Αστυνομία της Ιστορίας», για λογαριασμό του ακροδεξιού κυβερνώντος κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS), έχει στείλει επιστολές σε πολλές τοπικές αρχές με μια λίστα με πάνω από «1.300 παραδείγματα, κατάφωρης προβολής της αντι- πολωνικής, κομμουνιστικής ιδεολογίας», στις πόλεις τους.
Στον κατάλογο του ΙΡΝ, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:
  • Η «Ταξιαρχία Dabrowski», που πολέμησε κατά των δυνάμεων του Φράνκο στον Ισπανικό εμφύλιο.
  • Η οργάνωση Επαναστατικό Εργατικό Προλεταριάτο (1888- 1893), που ιδρύθηκε από τη Ρόζα Λούξεμπουργκ.
  • Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Πολωνίας και της Λιθουανίας (SDKPiL), 1900-1918.
  • Το πολωνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα-Αριστερά (PPS-L), 1906-1918.
  • Το Πολωνικό Κομμουνιστικό Κόμμα.
  • Η Αριστερή Αντιπολίτευση στην Πολωνία, 1918-1938.
  • Ο Λαϊκός Στρατός (AL) και η Λαϊκή Φρουρά(GL) των αντιφασιστών παρτιζάνων.
  • Αξιωματικοί και στρατιώτες του πολωνικού στρατού που πολέμησαν με τα σοβιετικά στρατεύματα για την απελευθέρωση της χώρας τους από το φασισμό (AWP).
  • Κρατικοί υπάλληλοι της Σοβιετικής Ένωσης και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας (1945- 1989).
  • Προοδευτικοί συγγραφείς όπως οι Julian Tuwim, Jan Brzechwa και Władysław Broniewski.
"Καταραμένοι" και εκλεκτοί
Για να μην αδικήσουμε τους ιθύνοντες της αντοκομμουνιστικής σταυροφορίας στην Πολωνία, σημειώνουμε ότι το πρώτο κύμα μέτρων «απο- κομμουνιστικοποιήσης», σάρωσε τη χώρα στις αρχές της δεκαετίας του ΄90. Τότε, πολλά ονόματα ηγετών του πολωνικού και του διεθνούς εργατικού κινήματος, που δόθηκαν σε δρόμους, πάρκα και κτίρια, καθώς και εκδηλώσεις τιμής για τη νίκη του Κόκκινου Στρατού κατά του ναζισμού, διαγράφτηκαν και αντικαταστάθηκαν από τα ονόματα εθνικιστών, δικτατόρων, επικεφαλής ιμπεριαλιστικών κρατών, καθολικών καρδιναλίων, όπως του αντι- σημίτη καρδινάλιου, Στέφαν Βιζίνσκι, του αντικομμουνιστή πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ, του αρχιτέκτονα του πολωνικού εθνικισμού, Ρομάν Ντμόφσκι, και του δικτάτορα, Γιόζεφ Πιλσούντσκι…
Εξάλλου, με άλλο νόμο απαγορεύεται η λειτουργία οποιουδήποτε κόμματος πρεσβεύει το «μαρξισμό-λενινισμό» και την «κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής», ενώ απαγορεύονται ακόμα το σφυροδρέπανο και το κόκκινο αστέρι…
"Δύναμη κατοχής" ο… Κόκκινος Στρατός
Ιδιαίτερο μένος δείχνει η πολωνική κυβέρνηση, όπως εξάλλου και οι κυβερνήσεις όλων των πρώην σοσιαλιστικών χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης για το Κόκκινο Στρατό και την καθοριστική συμβολή του στην νίκη κατά του ναζισμού. Και ενώ φθάνουν στο σημείο να χαρακτηρίζουν τον Κόκκινο Στρατό, που απελευθέρωσε αυτές τις χώρες, «στρατό κατοχής», προσπαθούν να εξισώσουν το ναζισμό με τον κομμουνισμό για να δικαιολογήσουν την παραχάραξη της Ιστορίας. Φθάνουν μάλιστα στο σημείο, την ώρα που ρίχνουν στο πυρ το εξώτερο τον ηρωϊκό αγώνα του σοβιετικού λαού, να τιμούν με τον πιο επίσημο τρόπο τους συνεργάτες των ναζί, ανακηρύσσοντας τους σε «αγωνιστές της εθνικής αντίστασης»…
Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Πολωνία πάνω από 1.800 νεκροταφεία, μνημεία και την τελικά χώροι ανάπαυσης των 600.000 σοβιετικών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας κατά του Ναζισμού, για την απελευθέρωση της Πολωνίας, σώζοντας τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων Πολωνών που θα έβρισκαν το θάνατο στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Δίπλα στον Κόκκινο Στρατό πολέμησαν ηρωϊκά χιλιάδες Πολωνοί στρατιωτικοί, απ΄τους οποίους έχασαν τη ζωή τους στο πεδίο της μάχης πάνω από 17.500, ενώ 5.000 νεκροί Πολωνοί στρατιώτες μετρήθηκαν μόνο σε μια μάχη, για τον έλεγχο της Πομερανίας. Τώρα αυτοί οι στρατιώτες αντιμετωπίζονται ως προδότες που βοήθησαν να επιβληθεί η σοβιετική «κατοχή» στην Πολωνία.
Οι κομμουνιστές στη φυλακή, οι νεοφασίστες παρελαύνουν
Στις 31 Μαρτίου του 2016, τέσσερα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Πολωνίας (KPP), καταδικάστηκαν, από δικαστήριο της Σιλεσίας, σε 9 μήνες φυλάκιση, για διάδοση κομμουνιστικής ιδεολογίας μέσα από το Διαδίκτυο και την εφημερίδα τους Brzask .
Λίγες μέρες αργότερα, στις 16 Απριλίου, περίπου 400 νεοφασίστες αφέθηκαν ατιμώρητοι  να παρελάσουν για να γιορτάσουν την 82η επέτειο από την ίδρυση του κόμματος ONR (Εθνική-Ριζοσπαστικής Ένωση) στο  Białystok.
Στη χώρα που "φιλοξενεί" το Άουσβιτς
Σοβιετικοί στρατιώτες, λίγες ώρες μετά την απελευθέρωση
του Άουσβιτς, βοηθούν πρώην κρατούμενες
Για μια χώρα που έχει το θλιβερό προνόμιο να «φιλοξενεί» στο έδαφος της το στρατόπεδο του Άουσβιτς,  ο αντικομμουνισμός και η επιχείρηση ταύτισης του κομμουνισμού με το φασισμό είναι διπλή ύβρις. Ύβρις προς την ανθρωπότητα, ύβρις προς την Ιστορία και τη ιστορική μνήμη των λαών. 
Για να μετρήσουν τη δύναμη των θέσεων τους, οι σημερινοί κυβερνήτες της Πολωνίας και όσοι άλλοι ομοϊδεάτες τους, με προεξάρχοντες τους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρωτοστατούν στην επιχείρηση εξίσωσης του Κομμουνισμού με το Ναζισμό, δεν έχουν παρά να σταθούν απέναντι στους εναπομείνατες επιζήσαντες κρατούμενους του Άουσβιτς για να τους πουν, ότι ο Κόκκινος Στρατός που έσπασε την πύλη του στρατοπέδου στις 27 Ιανουαρίου του 1945, ήταν …στρατός κατοχής!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις