Θεωρούν επίτευγμα τη συντριβή του λαού

Την προηγούμενη βδομάδα ο «Ριζοσπάστης» αναφερόταν στα προγράμματα συρρίκνωσης των εργασιακών δικαιωμάτων. Μια βδομάδα μετά το σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας ήρθε να επιβεβαιώσει και στατιστικά πλέον ότι απολύονται συστηματικά εργαζόμενοι με δικαιώματα για να προσληφθούν νέοι χωρίς δικαιώματα.
Από τη μεριά της η κυβέρνηση με το «καλημέρα» της βδομάδας αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας κατά «2,1% τα δύο τελευταία χρόνια», όταν ακόμα και αυτή η σχετική στατιστική μείωση συνοδεύτηκε από το παραπέρα χτύπημα της πλήρους απασχόλησης και την κυριαρχία και επέκταση των ελαστικών και προσωρινών μορφών. Παράλληλα, έκανε καθαρό ότι θα συνεχίσει τη δημαγωγία, που όμως αποτελεί πρακτικά εμπαιγμό των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων, ισχυριζόμενη ότι προστατεύει τις συντάξεις και υπερασπίζεται τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την ίδια ώρα που εφαρμόζεται ο τελευταίος αντιασφαλιστικός νόμος με νέες «σφαγές» στις συντάξεις (επικουρικές, ΕΚΑΣ) και προετοιμάζεται η επίθεση στα Εργασιακά!
Στο μπαράζ μιας προπαγάνδας που πασχίζει να πείσει ότι παρά τα όσα βιώνουν τα λαϊκά στρώματα η καλυτέρευση της ζωής τους είναι προ των πυλών, το υπουργείο Οικονομικών πανηγύρισε για πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους περίπου 3,6 δισ. ευρώ, στον κρατικό προϋπολογισμό για το διάστημα Γενάρη - Ιούλη 2016, έναντι του στόχου για πλεόνασμα 874 εκατ. ευρώ. Αυτό, όμως, είναι το αποτέλεσμα των δραστικών περικοπών κρατικών κονδυλίων για τις συντάξεις, για τον τομέα Υγείας, για κοινωνικά επιδόματα, για κάλυψη όσων ελάχιστων ακόμη λαϊκών αναγκών έχουν απομείνει, ενώ το κράτος έχει χρέη, π.χ. προς τον ΕΟΠΥΥ, άλλους κρατικούς οργανισμούς που εξυπηρετούν το λαό, με συνέπεια ακόμη και απλήρωτους εργαζόμενους κ.λπ.
Οι δαπάνες είναι χαμηλότερες περίπου κατά 3,3 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι - για ασφαλιστικά ταμεία, Υγεία, Πρόνοια κ.ά. Επίσης, τα κρατικά έσοδα αυξήθηκαν κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Και βεβαίως, η ελληνική οικονομία συνεχίζει σε ύφεση, που σημαίνει νέα αντιλαϊκά μέτρα για ανάκαμψη του κεφαλαίου. Οπως χαρακτηριστικά σημείωνε το ΚΚΕ, «η όποια ανάκαμψη θα είναι αναιμική και πάνω απ' όλα θα την πληρώσει ακριβά ο ελληνικός λαός, με βαριά μέτρα υπέρ του κεφαλαίου».
Ζητάνε χειροκρότημα
Ειδικότερα, τα πρωτογενή πλεονάσματα της κυβέρνησης είναι πρώτα και κύρια «ελλείμματα» της λαϊκής οικογένειας, που βλέπει τον δικό της προϋπολογισμό να μη βγαίνει. Πολύ περισσότερο που το επόμενο τετράμηνο και μέχρι το Δεκέμβρη, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μαζέψει από φόρους και χαράτσια (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας κ.ά.) επιπλέον 23 δισ. ευρώ, με την απειλή ότι αν οι εισπράξεις δεν πάνε καλά, τότε μας περιμένει ο «κόφτης». Βέβαια, στοιχεία όπως αυτά που δημοσιοποιήθηκαν για τον προϋπολογισμό, αξιοποιούνται και για την κατασκευή ενός κλίματος «ευφορίας» στα λαϊκά στρώματα, προκειμένου να γίνει ευκολότερη η συστράτευσή τους στο στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, για τον οποίο συνεργάζονται η κυβέρνηση και όλα τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στην πραγματικότητα, λένε στο λαό: Ορίστε, οι θυσίες σου πιάνουν τόπο, η πολιτική μας αποδίδει. Μπορεί να έχασες το ΕΚΑΣ, μπορεί να μην καταργήσαμε τον ΕΝΦΙΑ, όπως είχαμε υποσχεθεί, μπορεί στα νοσοκομεία να μην έχει ούτε γάζες, αλλά τα οικονομικά πάνε καλά, οι στόχοι πιάνονται και ξεπερνιούνται, υπάρχει ελπίδα και προοπτική για ανάκαμψη. Καλούν το λαό, λοιπόν, να καταπιεί τη μίζερη ζωή στην οποία τον καταδικάζουν, με τη φρούδα ελπίδα ότι από τη δημοσιονομική προσαρμογή, που είναι προαπαιτούμενο για να στηριχθεί η καπιταλιστική ανάκαμψη, έχει να κερδίσει και ο ίδιος, με τη λεγόμενη δίκαιη ανακατανομή και μέτρα ανακούφισης και ότι σ' αυτόν το στόχο αξίζει να καταθέσει θυσίες δίχως τέλος. Βεβαίως, τη διαχείριση της εξαθλίωσης εννοούν, αν τα καταφέρουν - αφού ετοιμάζουν και νέες περικοπές - και όχι κάλυψη απωλειών των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Δεν θέλουν το λαό απλά να ανέχεται την πολιτική που τον συντρίβει. Τον θέλουν ενεργό υπερασπιστή της, εγκλωβισμένο στα ψευτοδιλήμματα που του σερβίρουν όλοι μαζί, ανεξάρτητα από τις επιμέρους αντιπολιτευτικές διαφοροποιήσεις.
Ο ένας κόβει κι ο άλλος ράβει
Στον ντορό της κυβερνητικής πολιτικής κινείται και η αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ. Οπως χαρακτηριστικά σημείωνε ο «Ριζοσπάστης», ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αναζητούν τρόπους να θολώσουν τα νερά αναφορικά με τη στρατηγική τους σύμπλευση και, ταυτόχρονα, για να πείσουν το κεφάλαιο - ο καθένας για τον εαυτό του - ότι είναι ικανοί να διαχειριστούν με τον καλύτερο τρόπο τις υποθέσεις του. Ετσι, στις διαρκείς παρεμβάσεις της ΝΔ ότι η ανάκαμψη της οικονομίας προϋποθέτει λιγότερους φόρους, για το κεφάλαιο εννοεί, η κυβέρνηση απαντά με το επιχείρημα ότι τέτοιες απόψεις είναι «η επιτομή της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας», μιας και η ΝΔ θέλει μέσω της μείωσης των φορολογικών εσόδων και των κρατικών δαπανών να αφήσει «ελεύθερο χώρο στην ιδιωτική πρωτοβουλία να κάνει μπίζνες, δηλαδή επενδύσεις».
Ετσι, η κυβέρνηση εμφανίζεται ότι υπερασπίζεται τάχα τη φορολόγηση αυτών «που έχουν λεφτά», επειδή με αυτόν τον τρόπο το κράτος μπορεί να εγγυηθεί «αξιόπιστα, φτηνά δημόσια αγαθά», υπαινισσόμενη παροχές στο λαό! Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει στην εξαπάτηση του λαού. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαπληκτίζονται για το ποιο θα είναι το μείγμα των «επεκτατικών» και των «περιοριστικών» μέτρων στην αστική διαχείριση, όχι βέβαια για να ανασάνει ο λαός από τις περικοπές στις κρατικές δαπάνες και τους φόρους, αλλά για να υποβοηθήσει το κράτος πιο αποτελεσματικά την καπιταλιστική ανάκαμψη, με χρήμα, φοροαπαλλαγές και άλλα προνόμια στο κεφάλαιο.
Ο λαός δεν πρέπει να «τσιμπήσει». Το κράτος είναι ταγμένο να υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Είναι το όργανο αναδιανομής του πλούτου υπέρ του κεφαλαίου. Τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ και η κοροϊδία της ΝΔ πρέπει να απαντηθούν με ένταση της ταξικής πάλης για την ανατροπή της πολιτικής που υπηρετούν και της εξουσίας του κεφαλαίου που υπερασπίζονται.
Μια αβάσταχτη πραγματικότητα
Για κερασάκι στην τούρτα η κυβέρνηση προχωρά και στην ενεργοποίηση των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών κλιμακώνοντας εκβιασμούς και απειλές στα λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες «οφειλές» στην εφορία. Το «τεχνικό μνημόνιο» συγκυβέρνησης - κουαρτέτου προβλέπει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, από το Σεπτέμβρη έως το τέλος του 2016, προκειμένου να συγκεντρωθούν στο κρατικό ταμείο αυτές οι «οφειλές» των λαϊκών νοικοκυριών, είτε προέρχονται από τα χαράτσια της σημερινής κυβέρνησης είτε των προηγούμενων. Οι κατασχέσεις μισθών και συντάξεων, οι πλειστηριασμοί και άλλα μέτρα «αναγκαστικής εκτέλεσης» θα πάρουν το επόμενο διάστημα διαστάσεις χιονοστιβάδας. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, επιδιώκουν έσοδα από κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ! Και όλ' αυτά για να πιάσουν τους δημοσιονομικούς στόχους, ώστε να στρώσουν το έδαφος για καπιταλιστικές επενδύσεις και ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων.
Μπροστά σ' αυτήν την αβάσταχτη πραγματικότητα που διαμορφώνουν, η μόνη ελπίδα για το λαό είναι ένα μαζικό, οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα ρήξης και ανατροπής, χειραφετημένο απ' την αστική πολιτική και τους διαχειριστές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Μόνο έτσι μπορεί ν' αλλάξει πραγματικά ο σημερινός συσχετισμός δύναμης σε όφελος του λαού, να μπουν εμπόδια στα βάρβαρα μέτρα, ν' ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις