Και κλάμα ... μετά μουσικής

Ήταν όλοι εκεί, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), σε συνεργασία με την ΕΡΤ.
Αφορμή η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, αφιερωμένη στις γυναίκες πρόσφυγες με θέμα «Γυναίκες, Βία, Προσφυγιά, Χθες και Σήμερα».
Ο υπουργός Εσωτερικών, η ΓΓΙΦ, η πρόεδρος του ΚΕΘΙ, ο πρόεδρος της ΕΡΤ, ακόμη και η Σύρια πρόσφυγας, είπαν πολλά αλλά τόσα όσα χρειάζονται, ώστε να μείνει στο απυρόβλητο η ουσία του προσφυγικού προβλήματος, που είναι ο καθρέφτης ενός συστήματος που το μόνο που έχει να προσφέρει είναι κρίσεις, φτώχεια, πολέμους, ξεριζωμό και προσφυγιά και ο πραγματικό υπαίτιος, δηλαδή τα μονοπώλια και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος.
Η ΓΓΙΦ βλέποντας πάντα, μόνο την «έμφυλη βία» λεκτική και σωματική, ξέχασε να πει ότι ο θεσμός που ηγείται για την ισότητα των φύλων οφείλει να βλέπει και να παρεμβαίνει για τη βία που υφίσταται η γυναίκα της λαϊκής οικογένειας από τις αναδιαρθρώσεις, την ανεργία, τη μερική απασχόληση, τη μαύρη εργασία, την απόλυση λόγω εγκυμοσύνης, την προτροπή να γεννήσει σπίτι της για να πάρει το επίδομα τοκετού, το σφαγιασμό της προστασίας της μητρότητας.
Ο υπουργός των Εσωτερικών, παρά τα ψεύτικα λόγια συμπάθειας προς τους πρόσφυγες, ξέχασε να πει ότι το αποτέλεσμα των αποφάσεων της ΕΕ και της κυβέρνησής του είναι ο εγκλωβισμός πάνω από 60.000 ανθρώπων στην Ελλάδα. Ξέχασε να πει ότι ψήφισε όλες τις αποφάσεις της ΕΕ που ανοιγοκλείνουν τα σύνορα ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου, τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, τις τροπολογίες που καταπατούν βάναυσα τα δικαιώματα των προσφύγων, κουρελιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Έφερε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με πρόσχημα τη «φύλαξη» των θαλάσσιων ελληνοτουρκικών συνόρων και στηρίζει όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και στην πραγματικότητα συμβάλλει στην κλιμάκωση του προσφυγικού προβλήματος, στη δημιουργία νέων μαζικών προσφυγικών κυμάτων. Ξέχασε να πει για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των ελάχιστων υπηρεσιών πρόληψης και στήριξης των κακοποιημένων γυναικών για τους απλήρωτους εργαζόμενους στις υπάρχουσες δομές για κακοποιημένες γυναίκες θύματα trafficking, αλλά σκορπάει απλόχερα χρήματα στην ιδιωτική πρωτοβουλία, μέσω των ΜΚΟ, επαφίεται στα ευρωπαϊκά κονδύλια με ημερομηνία λήξης.
Ο πρόεδρος της ΕΡΤ, ως υπέρμαχος της ισότητας, ξέχασε να πει ότι επιλεκτικά αλλά ταξικά πάντα παρακολουθεί, συνδιοργανώνει και καλύπτει τους αγώνες των γυναικών για τα δίκια τους. Δεν κάλυψε, ως όφειλε, το Συνέδριο του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος της ΟΓΕ, λίγες μέρες πριν, αγνοώντας τις εκατοντάδες γυναίκες συνέδρους από κάθε γωνιά της χώρας, που ανέμεναν ματαίως, στους δέκτες της Δημόσιας τηλεόρασης.
Η προσφυγιά και η βία κατά των γυναικών και κάθε παθογένεια στις οικογενειακές και προσωπικές σχέσεις θα υπάρχουν, όσο θα υπάρχει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όσο οι λαοί δεν ανοίγουν το δρόμο για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, όπου οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, οι σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων θα βασίζονται στις αξίες της αλληλεγγύης, της συντροφικότητας, της ισοτιμίας. Αυτή η αλήθεια δεν κρύβεται, όσες συνδιοργανώσεις σε πολυτελείς αίθουσες και αν κάνουν οι υποστηρικτές του ευρωμονόδρομου.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις