Μάτια δεκατέσσερα!

Τα μάτια δεκατέσσερα! Τα μισά στο Καλίνινγκραντ. Το ρωσικό λιμάνι της Βαλτικής, όπου και ναύσταθμος του “βαλτικού στόλου” απ’ τη σοβιετική ήδη εποχή. Εκεί σταθμεύουν τώρα, εδώ και λίγες ημέρες τόσο επίσημα ώστε να αντιδράσει κι η Ουάσιγκτον, κάμποσοι “μεγαλέξανδροι”, δηλαδή συστοιχίες πυραύλων S400, οι και Ισκαντέρ επονομαζόμενοι. Το σφηνωμένο μεταξύ Εσθονίας και Πολωνίας κομμάτι ρώσικης εδαφικής κυριαρχίας, γενέθλια και ταφική πατρίδα του Καντ, αποκομμένο μετά την ενδόρηξη της Σοβιετικής Ενωσης από τη σημερινή Ρωσία, είναι το άμεσα συνορεύον έδαφός της, με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Εκεί ανοίγει ήδη απ’ τις αρχές του 21ου αιώνα, αλλά πιο επιτακτικά μετά την Κριμαία, το… καζίνο των έμπρακτων στρατιωτικών χτυπημάτων σε επίπεδο ανάπτυξης δυνάμεων. Το ΝΑΤΟ απ’ τις βαλτικές χώρες και την Πολωνία ως τη Βουλγαρία και οι Ρώσοι εκτός Καυκάσου και Μαύρης Θάλασσας, μέχρι το Καλίνινγκραντ (μετονομασία του ανατολικοβαυαβρικού Κρόνενμπουργκ προς τιμήν του μπολσεβίκου Μιχαήλ Καλίνιν, μετά τη συμφωνία του Πότσδαμ), όπου και παρά την εγκατάσταση και της αλυσίδας Μακντόναλντ στην τέως τευτονική πόλη, αρχίζουν να βάζουν τα πιονάκια τους εν όψει καλά προγραμματισμένης αιματοχυσίας.
Με θυμάμαι σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας κάπου στις αρχές του τρέχοντος αιώνα, να επισημαίνω τα περί Καλίνινγκραντ και του ενδεχομένου να ανοίξει ορέξεις διαδρόμου Ντάνσιχ-Γκντάνσκ και να μην λέει η… λέξη τίποτα σε κανέναν, και δη από ΚΚέδικο στόμα, οπότε μου κάνει νόημα ο Γεράσιμος Αρσένης για να μου πει ψιθυριστά “πάω στοίχημα πως δεν ξέρουν οι περισσότεροι εδώ μέσα ούτε πού βρίσκεται, μη βάζεις δύσκολα…”. Κι όμως ήρθαν. Στα τσιτωμένα στρατόσκοινα, που τώρα μάλιστα trumpαλίζονται επικίνδυνα και οι αναλύσεις κυριαρχούνται από το σύνδρομο του “ηττημένου κλιντονισμού”, με νατο-ρωσικές αερομαχίες στο βαλτικό υπογάστριο του πλούσιου υπεδάφους της Αρκτικής, αρκεί κι ένα πουλάκι πετούμενο για να ανοίξει η πύλη της κόλασης των συμφερόντων. Σενάριο συνωμοσίας είναι η ανακύκλωση της άγνοιας, ακόμη κι από κείνους που δε σημειώνουν σε καμιά κουκίδα ευρωχάρτη το Καλίνινγκραντ, πνιγμένοι στις δημοκρατικές τους ευαισθησίες και την ξαφνική αναμόχλευση της στράτευσης υποχρεωτικώς στα δεκαοχτώ…
Τ’ άλλα μισά απ’ τα δεκατέσσερα μάτια, στο νησάκι της Παναγιάς. Στο σύμπλεγμα των Οινουσσών, που χάρτης στο γκουγκλάρισμα ζήτημα είναι αν το δείχνει ή απλώς το περιγράφει σαν Παναγιά ή νησάκι του Πασά. Γιατί εκεί, όσοι την έχουν πέσει να κοιτάνε το Καστελόριζο-φόντο της εισόδου μας πανηγυρικά στα νύχια του ΔΝΤ (επί Γ.Α.Π ), τώρα που το “βλέπουν” και το πουλάνε ως ” αντίσταση” στη βαυαροκρατία της ΕΕ,  και ξέρουν και εκτιμούν ότι το 2% του ΑΕΠ της χώρας για το ΝΑΤΟ ήταν, όχι ότι ζήτησε αλλά απαίτησε και πήρε ο Μπαράκ, ενθύμιο απ’ το πεινασμένο χνώτο των Ελλήνων.
Μάτια δεκατέσσερα σημαίνει αναζήτηση πληροφοριών για το μεγάλο κάδρο της ιμπεριαλιστικής παγκοσμιοποίησης, κι όχι το εφιαλτικό και άμεσο επιβιωτικό, που απλώνεται στη λαϊκή αγορά των εντυπώσεων κι εξ ορισμού πρέπει να μένει τόσο μικρό, ώστε να εκκολάπτει αβγά ναζιστικού φιδιού ως “εθνικό” αντίβαρο στις πολυεθνικές κλπ. κλπ. Η Ενωμένη Ευρώπη των κλειστών συνόρων, αρχίζει “ν’ αλλάζει”, απελευθερώνοντας τις μαζικές απολύσεις και τους υποκατώτατους μισθούς ίσαμε τους ελεύθερα τάφους ανοιχτούς.
Κι επειδή όποιος ψάχνει βρίσκει και …καλλιτεχνικές αποδείξεις για τις αγαθές προθέσεις των αστών να σώσουν το περιβάλλον, το κλίμα, την παροχή ενέργειας, τα ανθρώπινα δικαιώματα των λαών που κυβερνάνε με το “σκήπτρο της Δύσης” , είπα να συνεισφέρω εδώ με καινοτόμο εισαγωγή τηλεοπτικού προϊόντος ως πληροφορία και πρόταση να το ψάξετε λίγο παραπέρα. Η νορβηγική(!) σειρά OKKUPERT (OCCUPIED αγγλιστί) μόλις περυσινή σοδειά κι όχι σαν κάτι σειρές και ντοκιμαντέρ που η ΕΡΤ κι όχι μόνο, ξεθάβουν απ’ τ’ αρχεία τους για να γεμίζουν τάχαμου με κύρος το κενόν αέρος τζάμπα, που κατέβασα και είδα υποτιτλισμένη θαυμάσια στα ελληνικά, της οποίας ο δεύτερος κύκλος αρχίζει όπου να ‘ναι, έχει το εξής θέμα, βασισμένο σε ιδέα του Γιο Νέσμπο : Η Νορβηγία σταματάει να παράγει πετρέλαιο, στο μέσο καταστροφικής ενεργειακής κρίσης που ερημώνει την Ευρώπη, επειδή έχει οικολόγο πρωθυπουργό και κόμμα στην εξουσία. Η ΕΕ συνεργάζεται με τη Ρωσία παρακαλώ, και επιτρέπεται κατ’ αρχάς η ειρηνική εισβολή Ρώσων στη Νορβηγία (αφού έχουν κολλήσει πιστόλι στον κρόταφο του οικολόγου ηγέτη  κάτι πρακτόρια των ειδικών ρωσικών δυνάμεων, αλλά δεν το λέει στον κοσμάκη του για να μην τρομάξει…) για να αποκαταστήσουν την παραγωγή. Μέχρι να συσταθεί με τη βοήθεια του ίντερνετ, νορβηγική τρομοκρατική για τους εχθρούς εθνική αντίσταση, γίνεται της παλαβής πιο πολύ κι απ΄το Χόλιγουντ αλλά στο ευρωσοβαρό. Με βάθος. Τόσο που η ουδέτερη στη διένεξη αμερικάνικη πρεσβεία, κρύβει τον μαρτυρικό ειρηνιστή πρωθυπουργό σε αντίσκηνο στον περίβολό της στο Όσλο!…
Τα υπόλοιπα επί της οθόνης σας με την ευχή να διακρίνετε την τέχνη της προπαγάνδας από την προπαγάνδα της τέχνης, με μάτια δεκατέσσερα, ανάμεσα στις αλήθειες που ήδη δρομολογούνται ως γεγονότα μεταξύ Ισκαντέρ, Παναγιάς και με το αίμα να ρέει κάπου κοντά στις πηγές του Τίγρη και του Ευφράτη, στη βιβλική Γη της Επαγγελίας της βιβλικής καταστροφής που λέει και το δημοσιογραφικό κλισέ μας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις