Περί ασώτου

1. Το πιο σωστό που έχει να κάνει ο Σόιμπλε είναι να παραδεχτεί πως ένα κομμάτι των Ελλήνων, όταν πιέζεται αφόρητα, μεταμορφώνεται σε άσωτο υιό. Ας πάρει λοιπόν την απόφαση να τον αποκληρώσει.
2. Ο Ελληνας δεν θα χώραγε σε άλλο ρόλο, όπως του Ιώβ, για παράδειγμα, να του έχει πάρει ο Θεός όσα του έδωσε και αυτός να περάσει το υπόλοιπο του αθώου βίου του μέσα σε ένα αιώνιο παράπονο για τη δοκιμασία στην οποία υπεβλήθη. Επίσης, δεν θα μπορούσε να είναι βουδιστής, γιατί θα έπρεπε να δεχτεί τις γνωστές απορρίψεις: αποχή από το θυμό και την αμφιβολία. Φαντάζεστε έναν Ελληνα χωρίς θυμό και αμφιβολία; Ενώ ο άσωτος υιός είναι έξω απ' όλα, ακυβέρνητος, ένα μυστήριο απέναντι στο σύστημα καταναγκασμών της ΕΕ.
3. Το πορτοφόλι είναι για κάθε καπιταλιστή, και τον Γερμανό, το μόνο του σπίτι. Αυτό διαμορφώνει την άποψή του και μπροστά σε αυτό βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση, χωρίς να διστάζει να διαπράξει ακόμη και έγκλημα. Μακριά από το πορτοφόλι, όλα τού είναι αδιάφορα, δεν κατανοεί κανέναν και τίποτα, και παραβιάζει, όπως η Μέρκελ, κάθε κανόνα.
4. Μακριά από την ευρωπαϊκή συνθήκη και τις συνήθειες του Βερολίνου, ο άσωτος διασχίζει τον εφήμερο κόσμο και με το σκάνδαλο που δημιουργεί φωτίζει τον καθημερινό κόσμο των σκιών. Ο άσωτος είναι η νέα παράβαση, μια μορφή που δεν καταδέχεται καμία πλάνη, δεν υποτιμά κανέναν και τίποτα, δεν διακατέχεται από καμία προκατάληψη και, για πρώτη φορά, τα λόγια του συνάδουν με τη ζωή του.
5. Ο άσωτος δίπλα μας. Ας στήσουμε αυτί και θα τα ακούσουμε όλα. Ιχνος νωθρότητας μέσα του, και η γλώσσα λακωνική. Εχουμε έναν αδελφό που σχηματίζει τώρα από την αρχή την αρετή του και του οποίου η επιστροφή δεν θα είναι με σκυφτό κεφάλι και ο λόγος του δεν θα είναι λόγος δειλού, γεμάτου προφάσεις.
6. Αρκεί μια βόλτα στο τρίγωνο πλατείας Βάθης και Ομονοίας για να συναντήσεις ανάμεσα σε παρίες και λούμπεν τους ασώτους σε μια μικρή ανοιχτή αδελφότητα, δίχως ταυτότητα, η οποία με έναν παιδικό τρόπο προσπαθεί να συνδεθεί με την πραγματικότητα. Πρόκειται για εμμονή που δεν υποχωρεί, και το μόνο που επιθυμεί είναι κάποιοι να τον ακούσουν.
7. Ας γλυκάνουμε τη βάσανο του ασώτου. Εχει ξεμάθει την τέχνη της ζωής εξαιτίας του οικονομικού συστήματος που όλους μάς αφανίζει. Das Kapital καταστρέφει κάθε ανθρώπινη επιθυμία, κάθε φαντασία. Κι όμως δεν φταίει μόνο το κεφάλαιο, αλλά και το κεφάλι του καθενός. Ενώ βλέπουμε να συντελούνται μια σειρά καταστροφές, αντί να αντεπιτεθούμε, διαλέγουμε την καταστροφή. Το θέαμα προβάλλει επάνω μας το φόβο και τον καθιστούμε απαραίτητο για την επιβίωσή μας. Αν δεν σταματήσουμε να λειτουργούμε τις αυταπάτες τους, αν δεν πάψουμε να πιστεύουμε στις αγαθοεργίες τους, που στηρίζονται στην εκμετάλλευση και τον πόνο, δεν πρόκειται να σηκώσουμε κεφάλι ποτέ.

Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις