Μοναδικό "αντίμετρο" στα νέα μέτρα η εργατική - λαϊκή αντεπίθεση

Mε περισσότερες από 50 συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα (βλέπε αναλυτικά το πρόγραμμα για την Αττική και την υπόλοιπη χώρα στη σελίδα 7 του σημερινού «Ριζοσπάστη»), κορυφώνεται αύριο, Δευτέρα, η πανελλαδική πολιτική εξόρμηση του ΚΚΕ που ξεκίνησε στις αρχές της βδομάδας, με το σύνθημα: «Αλλη μια συμφωνία - Αλλη μια λεηλασία. Φτάνει πια! Τώρα χρειάζεται ξεσηκωμός!».
Στις εκατοντάδες εξορμήσεις, περιοδείες, συγκεντρώσεις και άλλες παρεμβάσεις που προηγήθηκαν, στελέχη του Κόμματος συζήτησαν με χιλιάδες εργαζόμενους την ανάγκη «να υψωθεί τείχος λαϊκής αντίστασης και αντεπίθεσης απέναντι στο νέο πακέτο μέτρων που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την ΕΕ και το ΔΝΤ», όπως γράφεται στο νέο φυλλάδιο του ΚΚΕ, που αυτές τις μέρες διακινείται πλατιά σε χώρους δουλειάς και γειτονιές.
Τα μέτρα που φέρνει η νέα συμφωνία δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αυταπάτες, εφησυχασμό και αναμονή. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει άλλη μια γερή ώθηση στο κεφάλαιο για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του, διαμορφώνοντας όρους για την ένταση της εκμετάλλευσης (με αντιδραστικές αλλαγές στα Εργασιακά, περικοπές, αυξήσεις στη φορολογία κ.ά.), την ίδια ώρα που με τα υποτιθέμενα «αντίμετρα» προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να κατευνάσει τις αντιδράσεις.
«Τα νέα μέτρα δεν είναι μόνο οι απαιτήσεις των δανειστών, όπως τα παρουσιάζει η κυβέρνηση, για να στηρίξει μια ακόμη φορά το παραμύθι της σκληρής διαπραγμάτευσης. Είναι κατευθύνσεις της ΕΕ, του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ που εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες. Είναι οι απαιτήσεις των βιομηχάνων, εφοπλιστών, μονοπωλίων στη χώρα μας, προϋπόθεση για να στηριχτεί η κερδοφορία τους. Γι' αυτό και το κεφάλαιο είναι το μόνο που μπορεί να πανηγυρίζει για το κλείσιμο της "αξιολόγησης"», γράφει το φυλλάδιο του ΚΚΕ.
"Αντίμετρα" χωρίς αντίκρισμα
Τα «αντίμετρα» που υπόσχεται η κυβέρνηση, πέρα από υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα για τους εργαζόμενους, είναι και γραμμάτια που ξοφλάει στο κεφάλαιο. Πρώτα απ' όλα επειδή με τον τρόπο αυτό συμβάλλει στην καλλιέργεια κλίματος αναμονής και προσδοκιών στα λαϊκά στρώματα, απέναντι σε μια συμφωνία που δεν έχει τίποτα καλό να τους δώσει. Αντίθετα, θα αφαιρεί κατ' έτος τουλάχιστον 3,6 δισ. ευρώ επιπλέον από τις τσέπες τους, συρρικνώνοντας κι άλλο το τσακισμένο λαϊκό εισόδημα.
Δεύτερον, επειδή το μεγαλύτερο μέρος από τα «αντίμετρα» που συζητιούνται, είναι τα λεγόμενα «αναπτυξιακά», που περιλαμβάνουν φοροαπαλλαγές και μείωση ασφαλιστικών εισφορών για τους επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να τονωθεί το επενδυτικό κλίμα, να αυξηθούν δηλαδή τα περιθώρια της κερδοφορίας για τα συσσωρευμένα κεφάλαια που αναζητούν διέξοδο στην αγορά. Ταυτόχρονα, όμως, συζητιέται και η ενίσχυση των μηχανισμών διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, ξέροντας πως αυτή θα μεγαλώσει, μετά και το νέο πακέτο μέτρων.
Στο φυλλάδιο του Κόμματος γράφεται: «Οποια "αντίμετρα" υπάρξουν, εάν κι εφόσον υπάρχει υπεραπόδοση των αντιλαϊκών μέτρων, θα κατευθύνονται στη διαχείριση της πιο ακραίας φτώχειας. Κυρίως, θα αφορούν τη στήριξη και ελάφρυνση του κεφαλαίου. Αυτό εννοούν κυβέρνηση και ΕΕ όταν μιλάνε για "αναπτυξιακά μέτρα", "νέο μείγμα πολιτικής"».
Ισχυρίζονται, μάλιστα, ότι το πακέτο με το οποίο θα κλείσει η «αξιολόγηση», θα ανοίξει το δρόμο για την εποχή της «μετα-λιτότητας». Η λιτότητα όμως δεν πρόκειται να σταματήσει για το λαό. Ηδη, ο ορίζοντας εφαρμογής αυτών των μέτρων ξεπερνάει την περίοδο εφαρμογής των μνημονίων (τουλάχιστον αυτών που ξέρουμε έως τώρα...), ενώ μια σειρά από αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις θα απασχολήσουν και την επόμενη, τρίτη «αξιολόγηση». Καμιά αυταπάτη δεν πρέπει να έχει ο λαός ότι συνεχίζοντας τις θυσίες για το κεφάλαιο και την ανάκαμψη της οικονομίας, αργά ή γρήγορα θα γυρίσει ο τροχός και για τον ίδιο.
Εξαπάτηση και φρούδες προσδοκίες
Παρά το γεγονός, όμως, ότι το παραμύθι των «αντιμέτρων» αποκαλύφτηκε γρήγορα και σε όλες του τις διαστάσεις, αυτό καθόλου δεν ανέκοψε τη θρασύτατη προσπάθεια της κυβέρνησης και των επιτελείων της να αποπροσανατολίσουν, να κοροϊδέψουν, να καλλιεργήσουν φρούδες προσδοκίες, ντύνοντας με «ασημόσκονη» τα μέτρα που συζητάνε με το κουαρτέτο για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Τέτοια παραδείγματα είναι οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι σε εφημερίδες φιλοκυβερνητικών συγκροτημάτων του Τύπου, που τη μια μέρα αναγγέλλουν «παιδικούς σταθμούς δωρεάν για όλους» και την επόμενη 3.000 προσλήψεις που «δίνουν πνοή στα ιατρεία της γειτονιάς». Ιδιαίτερα στη δεύτερη περίπτωση, όπου έριξε το βάρος και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του την Παρασκευή στη Βουλή, αποσιωπούνται και διαστρεβλώνονται σκόπιμα τα πραγματικά δεδομένα στην ούτως ή άλλως υποβαθμισμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Για παράδειγμα, κανείς δεν λέει ότι μόνο οι γιατροί των Κέντρων Υγείας και των πρώην μονάδων του ΕΟΠΥΥ μειώθηκαν μεταξύ 2012 και 2014 κατά 5.000 περίπου. Σήμερα, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, οπότε οι 3.000 προσλήψεις χάνουν αυτόματα την προπαγανδιστική τους αίγλη. Με επιμέλεια κρύβεται, επίσης, ότι αυτοί οι υγειονομικοί θα προσληφθούν με σύμβαση ορισμένου χρόνου, διετούς διάρκειας, «η οποία δύναται να ανανεώνεται μέχρι τη λήξη του προγράμματος». Θα μεγαλώσει, δηλαδή, κι άλλο η ευελιξία σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις στην Υγεία. Οσο για τις αποδοχές, αυτές θα καθορίζονται με Υπουργική Απόφαση.
Με το ΚΚΕ οργανώνουμε την αντεπίθεση
Απ' όπου κι αν το πιάσεις, επιβεβαιώνεται αυτό που λέει το ΚΚΕ. Οτι ο μόνος δρόμος για να αποκρούσει ο λαός την επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, να διεκδικήσει αναπλήρωση των απωλειών, στοιχειώδη ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, είναι να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα, να μπουν νέες δυνάμεις στη μάχη. Ολοι μαζί, εργάτες, υπάλληλοι, βιοπαλαιστές αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, νέοι και γυναίκες, ενάντια στον κοινό εχθρό, το καπιταλιστικό σύστημα και τα μονοπώλια, που φέρνουν συνεχώς νέα βάσανα.
«Αυτός είναι ο δρόμος για να προετοιμάσουμε τις νέες αναμετρήσεις, τους νέους νικηφόρους αγώνες. Με στόχο την πραγματική εξουσία του λαού, τη μόνη που μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του, σύμφωνα με τις επιστημονικές και τεχνολογικές κατακτήσεις, τις δυνατότητες της χώρας. Να διαγράψει το χρέος, να αποδεσμεύσει την Ελλάδα από ιμπεριαλιστικές συμμαχίες», σημειώνει το φυλλάδιο του ΚΚΕ, με αφορμή την πλατιά εξόρμηση της περασμένης βδομάδας και τις αυριανές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, καλώντας τον καθένα και την καθεμιά χωριστά: «Αυτόν τον δρόμο έλα να τον βαδίσουμε μαζί! Για το δίκιο μας - τις σύγχρονες ανάγκες μας!».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις