Στις 25 Μάη...

...θα είναι εδώ για χιλιάδες νέους εργαζόμενους και άνεργους, φοιτητές και σπουδαστές της χώρας μας η ανεργία, η κακοπληρωμένη μισοδουλειά και η περιπλάνηση, τα διλήμματα «να μείνω στη χώρα μου ή να ψάξω έξω για καλύτερα».
...θα είναι εδώ τα αμέτρητα προβλήματα στις σχολές και τα σχολεία, που παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, μέσω εξαγγελιών και «άλλων παραμυθιών για μικρά παιδιά», υπάρχουν και θα οξύνονται.
...θα είναι εδώ τα μνημόνια διαρκείας, «απ’ όπου και αν προέρχονται», η εργασιακή ζούγκλα που επιβάλλουν παλιές και νέες κυβερνήσεις, η ΕΕ και το ΔΝΤ, υλοποιώντας τις απαιτήσεις των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, με το λαό και τη νεολαία να «πληρώνουν πάντα τη νύφη» για τα κέρδη τους.
Για αυτά και άλλα τόσα έχει τεράστια σημασία να είναι εδώ ενισχυμένη η συλλογική δράση και διεκδίκηση όλων όσων τα δικαιώματα στη ζωή και στις σπουδές τσακίζονται το ένα μετά το άλλο.
Στις 24 Μάη διεξάγονται φέτος οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές. Είναι μία σημαντική ευκαιρία για χιλιάδες νέους και νέες που βρίσκονται στις σχολές όλης της χώρας, που παλεύουν καθημερινά να σπουδάσουν και να ζήσουν καλύτερα. Ευκαιρία να συμμετάσχουν, ώστε να βρεθεί σε θέση μάχης αυτή η πλειοψηφία και μέσα από τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, να βάλουν στο στόχαστρο τους υπεύθυνους για όσα ζει, έχοντας στο επίκεντρο του αγώνα τους τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών τους. Να γυρίσουν την πλάτη σε όσους θέλουν τη νεολαία παθητικό θεατή των εξελίξεων, έρμαιο των αδιεξόδων.
Με άνοδο της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» -τα ψηφοδέλτια που στηρίζει η ΚΝΕ μέσα στις σχολές- και που σήμερα είναι δεύτερη δύναμη πανελλαδικά, οι φοιτητές μπορούν να είναι πιο δυνατοί την επόμενη μέρα, γιατί θα έχουν συμβάλει ώστε περισσότεροι Σύλλογοι να οργανώνουν την πάλη τους, για να μαθαίνουν οι φοιτητές την επιστήμη τους ολοκληρωμένα, να είναι μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, να συμβάλλει η έρευνα στη μείωση του μόχθου των εργαζομένων και στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών.
Η αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος είναι επιτακτική, αλλά και μια πορεία απαιτητική, σύνθετη, για την οποία τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, μέσα στις σχολές, δίνουν όλες τους τις δυνάμεις. Ιδιαίτερα σήμερα που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θέλει το λαό και τη νεολαία συνένοχο στις αντιλαϊκές συμφωνίες της με τους θεσμούς και τους «εταίρους» της. Αν και η παράταξή τους στα Πανεπιστήμια έχει μονοψήφιο μικρό ποσοστό, υπάρχουν κι άλλοι πρόθυμοι, όπως η ΔΑΠ, παράταξη της ΝΔ και κατά περίπτωση η ΠΑΣΠ και άλλοι.
Η μεγάλη συμμετοχή στην απεργία, τα συλλαλητήρια, τα μαζικά μπλοκ του ΠΑΜΕ, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, τις προηγούμενες μέρες ενάντια στην ψήφιση του 4ου μνημονίου έδωσαν απάντηση στην προπαγάνδα της κυβέρνησης ότι δήθεν «ο λαός τη στηρίζει επειδή δεν βγαίνει στο δρόμο», ότι «πέρασαν τα δύσκολα», ότι «επιτέλους σώθηκε η χώρα»!
Η μαχητική και οργανωμένη παρουσία του λαού και της νεολαίας αποδεικνύει ότι και τα καινούρια μέτρα δεν έχουν τη λαϊκή νομιμοποίηση. Είναι όμως σημαντικό αυτός ο αγώνας να είναι καθημερινός, συνεχής, για να δημιουργηθούν παντού εστίες αντίστασης και αντεπίθεσης, για την πλήρη ανατροπή της επίθεσης.
Στη σημερινή κατάσταση είναι όπλο η ριζοσπαστική συσπείρωση που διαμορφώνεται, οι Σύλλογοι, οι Επιτροπές Αγώνα, οι Επιτροπές Ετών, οι χιλιάδες φοιτητές που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Είναι ελπιδοφόρα η συμβολή του ΜΑΣ σε όποια θετική αγωνιστική διεργασία εκφράστηκε στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, τα προηγούμενα χρόνια και αυτό αναγνωρίζεται από χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές σε όλη τη χώρα.
Είναι γνωστό ότι και σε αυτές τις συνθήκες όλη τη χρονιά δεκάδες φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ, μπήκαν μπροστά στην οργάνωση της συζήτησης, της ενημέρωσης και της δράσης για πολλά ζητήματα. Αντιπάλεψαν την κατάσταση που έχουν διαμορφώσει οι τσακισμένοι προϋπολογισμοί των ιδρυμάτων, ενάντια στα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, ενάντια στην προωθούμενη κατάργηση της παιδαγωγικής επάρκειας, πάλεψαν για την εξασφάλιση του δικαιώματος φοιτητών από εργατικές - λαϊκές οικογένειες να παίρνουν τη μεταγραφή που δικαιούνται. Ακόμα οργάνωσαν την αλληλεγγύη στα προσφυγόπουλα, με μάζεμα υλικών και πιο συγκεκριμένα και σταθερά με τη δημιουργική απασχόληση που ανέλαβαν Σύλλογοι Παιδαγωγικών Σχολών στα παιδιά - θύματα των πολέμων και των επεμβάσεων, στηρίζουν τον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης και δεκάδες άλλες αγωνιστικές και όχι μόνο πρωτοβουλίες για όλα τα ζητήματα.
Η μάχη θα είναι διαρκής. Έτσι και στις 25 Μάη η ΚΝΕ και το ΚΚΕ θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να δυναμώσει η γραμμή της αντεπίθεσης, για παραπέρα ισχυροποίηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, για την κοινή πάλη με το ταξικό εργατικό κίνημα, για να δυναμώσει το αντίπαλο δέος στο καπιταλιστικό σύστημα, στην εξουσία των εκμεταλλευτών.
Γραμματέας ΚΣ της ΚΝΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις