Πρώτα παντελόνια και μετά γραβάτα!

Εφτασε το χαμπέρι και στο χωριό, που είναι σκαρφαλωμένο στα κατσάβραχα, πως με αυτά που ακούγονται, ίσως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να αναγκαστεί να φορέσει και γραβάτα.
Στον καφενέ το κουβεντολόϊ και τα πειράγματα έδιναν και έπαιρναν. Δεν είχε και τόση σημασία ο λόγος για τον οποίο θα φορέσει ο πρωθυπουργός τη γραβάτα. Το κουβεντολόϊ ήταν το «ναί» ή «όχι».
Ο γερο-Λιάς ο Φτελιάς, ο σοφός γέροντας του χωριού, το’ μαθε κι αυτός στον καφενέ, απ΄ τον συντοπίτη που τον κέρασε τσίπουρο. Μετά «τις υγείες» έστριψε τσιγάρο.
Κι όταν φύσηξε τον καπνό σε κύκλους, τον ρώτησε ο συγχωριανός του:
-Εσύ τι λές Λιά; Θα τη φορέσει τη γραβάτα ο Τσίπρας;
Ο Λιάς τον κοίταξε απότομα. Και χωρίς καθυστέρηση του απάντησε: «Τόσα είπε και μετά τα γύρισε ανάποδα. Βάλτου ρίγανη και σ’ αυτό».
Πέρασε η βδομάδα και το θέμα σχεδόν ξεχάστηκε. Ώσπου ήρθε εκείνη η διαβεβαίωση του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη: «Ο κ. Τσίπρας θα φορέσει γραβάτα. Θα είναι το μήνυμα για σκληρή δουλειά. Για την οικοδόμηση εθνικού παραγωγικού ιστού, για την ανάκτηση του κοινωνικού κράτους, για το βάθεμα της δημοκρατίας και των θεσμών, που απαξιώθηκαν για δεκαετίες. Θα είναι το μήνυμα γι αυτό που ο κ. Τσίπρας οραματίστηκε, τη δίκαιη ανάπτυξη».
Η διαβεβαίωση του Σπίρτζη βρήκε το γερο-Λιά και πάλι στον καφενέ. Και ο συντοπίτης του τον ρώτησε:
-Τι λές τώρα Λιά; Θα τη φορέσει ή όχι τη γραβάτα; Ο Σπίρτζης με τόσους τίτλους Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, λέει οτι το έχει όραμα για τη γραβάτα.
Ο γερο-Λιάς αυτή τη φορά δεν απάντησε αμέσως. Συνοφρυώθηκε και κοίταξε μακριά, μέσα στη μνήμη του. Και αργά άρχισε να λέει: «Για να φορέσεις τη γραβάτα, πρέπει να ’χεις κουστουμιά καινούργια. Και τούτον εδώ τονε βλέπω συνέχεια ξεβράκωτο. Πρώτα φοράς παντελόνια και μετά φοράς τη γραβάτα».
Ο συντοπίτης του ξεκαρδίστηκε στα γέλια  και παράγγειλε τσίπουρα με μεζέ περιποιημένο, ανάλογο με την περιποιημένη απάντηση του γερο-Λιά…

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις