Πανηγυρια

Οι επιδόσεις του νέου Γάλλου Προέδρου Μακρόν και του κόμματός του «Republique en Marche!» (REM) παρουσιάστηκαν από τα πρωτοσέλιδα των αστικών εφημερίδων ως λίγο - πολύ κοσμοϊστορική αλλαγή, για την οποία ο λαός έχει κάθε λόγο να τρέφει ελπίδες.
Υποδεχόμενη την πρωτιά του REM στις πρόσφατες και στις βουλευτικές εκλογές, η «Λιμπερασιόν» έκανε λόγο για «ξεσκόνισμα» και έγραφε για έναν «αρχάριο στην πολιτική», του οποίου το «κίνημα αναμένεται να πλημμυρίσει το κοινοβούλιο με ένα κύμα νεοφώτιστων κατακτητών». Διαπίστωνε «μια καταδρομική επιχείρηση» που ολοκληρώθηκε «σωριάζοντας τις σάπιες υποδομές» και πανηγύριζε ότι «μια σελίδα εντελώς καινούργια ανοίγει για τη χώρα».
Η δε «Φιγκαρό» έγραφε για «ανατίναξη με δυναμίτη» και συμπλήρωνε: «Ποιος να το έλεγε ότι ένα πολιτικό κίνημα που δεν υπήρχε πριν από δύο χρόνια, θα ήταν ικανό να αρπάξει μια θρασεία πλειοψηφία στη Βουλή, αναστατώνοντας συγχρόνως ένα πολιτικό τοπίο που για χρόνια το βλέπαμε ως αμετάβλητο».
Είναι δικαιολογημένα τα πανηγύρια της αστικής τάξης στη Γαλλία για το νέο της «πουλέν», τον Μακρόν και το κόμμα του, που θα προωθήσει με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η κερδοφορία των γαλλικών μονοπωλίων και θα παίξει ρόλο καταλύτη συνολικά στην αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος.
Και επειδή το γοργόν και χάριν έχει, η «εντελώς καινούρια σελίδα για τη χώρα» ξεκινάει με την αντεργατική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μακρόν, που σωριάζει πραγματικά σαν ...δυναμίτης ότι δεν πρόλαβαν να αποτελειώσουν οι προηγούμενοι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις