Δεν προλαβαινουν

Αμερικανική γελοιγραφία του 1947.
Παρουσιάζει το μπάρμπα Σαμ να προσφέρει
ομπρέλα προστάσίας στην Ευρώπη
Φιέστα για τα 70 χρόνια από το σχέδιο Μάρσαλ διοργανώνει τη Δευτέρα το «Ινστιτούτο Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής"» της ΝΔ, με ομιλητές τον Κυρ. Μητσοτάκη και τον Αμερικανό πρέσβη, Τζ. Πάιατ.
Προηγήθηκε, στις 8 Ιούνη, ανάλογη εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η κυβέρνηση και η πρεσβεία των ΗΠΑ, με κεντρικούς ομιλητές τον πρέσβη Τζ. Πάιατ και τον υπουργό Αμυνας, Π. Καμμένο, για τα 70 χρόνια λειτουργίας στην Αθήνα του αμερικανικού Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας (Office of Defense Cooperation - ODC), που, ως τμήμα της πρεσβείας, προωθεί τα στρατιωτικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη χώρα και στην περιοχή.
Στο ενδιάμεσο, στις 13/6, έκανε και η πρεσβεία τη δική της ...γιορτούλα, με κεντρικό ομιλητή τον Πάιατ, και παριστάμενους, μεταξύ άλλων, τον υπουργό Γ. Σταθάκη και τον υφυπουργό Τ. Κουίκ, ενώ τη ΝΔ εκπροσώπησαν οι αντιπρόεδροι Κ. Χατζηδάκης και Αδ. Γεωργιάδης.
Πέρα από το γεγονός ότι τέτοιες εκδηλώσεις αξιοποιούνται για να «ξεπλυθεί» ο ρόλος που έπαιξε διαχρονικά ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός στην Ελλάδα, οι συμβολισμοί τους διαχέονται κυρίως προς το μέλλον, όπου τα σχέδια της ελληνικής αστικής τάξης για αναβάθμιση του γεωπολιτικού της ρόλου κινούνται στις ίδιες ράγες με τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ στην περιοχή. Επομένως, τα συμφέροντα που διακυβεύονται για το κεφάλαιο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της ΝΔ δεν προλαβαίνουν να οργανώνουν και να συνδιοργανώνουν εκδηλώσεις με τον Αμερικανό πρέσβη...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις