Το μηνυμα... και η απαντηση

Διαβάζουμε στην «Καθημερινή», σχετικά με το ενδιαφέρον της Κίνας να επενδύσει στα ελληνικά ναυπηγεία:
«Οι Κινέζοι δεν πρόκειται να βάλουν ούτε ένα ευρώ εάν δεν πετύχει το εγχείρημα της Ναυπηγοεπισκευής. Και η επιτυχία του δεν θα κριθεί από την προσέλκυση πελατών στη νέα μεγάλη πλωτή δεξαμενή των 80.000 τόνων του ΟΛΠ, που θα αρχίσει να λειτουργεί τον Νοέμβριο (τα μεγάλα ακτοπλοϊκά, που τώρα προσφεύγουν στην Τουρκία, θεωρούνται σχεδόν δεδομένοι πελάτες), αλλά από την ομαλή και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα παράδοση των πλοίων. Να πάψουν δηλαδή τα φαινόμενα των μεγάλων καθυστερήσεων που προκαλούσαν στο όχι και τόσο απώτερο παρελθόν οι απεργίες. Εφόσον όλα αυτά τρέξουν "κατ' ευχήν", τότε θεωρούνται αυξημένες οι πιθανότητες να υλοποιηθεί μια δεύτερη πολύ μεγάλη κινεζική επένδυση στην Ελλάδα, αναφέρουν οι επαΐοντες».
Το μήνυμα που διαπερνά δημοσιεύματα όπως αυτό, απευθύνεται στους εργαζόμενους και τους απειλεί «να κάτσουν στ' αυγά τους» τώρα που «ανοίγουν οι δουλειές», επειδή οι αγώνες τους «διώχνουν τις επενδύσεις».
Το παραμύθι αυτό κυκλοφόρησε έντονα τα προηγούμενα χρόνια, και δεν είναι τυχαίο ότι επανέρχεται λίγες μόνο μέρες πριν την απεργία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, μεθαύριο Πέμπτη, για την ΣΣΕ. Είναι φανερό ότι οι υποψήφιοι επενδυτές, εγχώριοι και ξένοι, θέλουν να ξεμπερδεύουν μια για πάντα με τα δικαιώματα των εργαζομένων και να βάλουν ακόμα περισσότερα εμπόδια στην κήρυξη μιας απεργίας από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Την «αγωνία» τους αυτή την ενστερνίζεται η κυβέρνηση, η οποία ετοιμάζεται στο πλαίσιο της τρίτης «αξιολόγησης» να ψηφίσει αλλαγές στη σχετική νομοθεσία. Επιβεβαιώνεται και απ' αυτό το παράδειγμα ότι ο αγώνας σ' έναν κλάδο χρειάζεται τη στήριξη και την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων και ότι η αντιπαράθεση με την εργοδοσία και το κράτος της είναι σύνθετη υπόθεση, που απαιτεί από τους εργαζόμενους να μην αφήνουν κανένα από τα δολερά τους επιχειρήματα να «πέφτει κάτω»...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις