Αντιλαϊκη επιθεση διχως ημερομηνια ληξης

Η έκθεση του ΔΝΤ έρχεται σε συνέχεια
 των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ
για ακόμα βαρύτερα μέτρα
ενάντια στα λαϊκά στρώμματα
Ενταση της αντιλαϊκής επίθεσης με διαρκώς βαρύτερα μέτρα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα συνιστά η απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με τη συνέχιση της συμμετοχής του στο «πρόγραμμα διάσωσης» της ελληνικής οικονομίας, αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης. Την ίδια στιγμή εντείνεται η αντιπαράθεση των ιμπεριαλιστικών κέντρων σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης του ελληνικού χρέους, καθώς η απόφαση που εξέδωσε το ΔΝΤ υπογραμμίζει κατηγορηματικά ότι η «καταρχήν» συμμετοχή του στο πρόγραμμα βρίσκεται υπό την αίρεση των μέτρων που θα λάβουν οι «Ευρωπαίοι εταίροι» για τη «βιωσιμότητά του».
Ταυτόχρονα βέβαια θεωρεί δεδομένο ότι οι «μεταρρυθμίσεις» που έχουν αποφασιστεί στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου θα εφαρμόζονται δίχως παρεκκλίσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι επανέρχεται σε θέματα που αφορούν τις «αναγκαίες δομικές μεταρρυθμίσεις», όπως τις ονομάζει χαρακτηριστικά, και αυτές αφορούν τη «μεταρρύθμιση» του νομικού πλαισίου ρύθμισης των ομαδικών απολύσεων, «απελευθέρωση του κυριακάτικου εμπορίου» και περαιτέρω «άνοιγμα» των κλειστών επαγγελμάτων.
Το ΔΝΤ λοιπόν, στη σχετική «Εκθεση Βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους», διατηρεί την θέση του περί «μη βιωσιμότητάς του» και καλεί την πλευρά των Ευρωπαίων να λάβουν πρόσθετα και συγκεκριμένα μέτρα, όπως επέκταση της «περιόδου χάριτος» αποπληρωμής δανείων, αναβολή καταβολής τόκων κ.ά. Για μια ακόμη φορά οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο των ανησυχιών του ΔΝΤ, ειδικά σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους, και ζητά την διενέργεια νέων «stress tests» πριν την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος.
Τη λήψη πρόσθετων μέτρων για την «επαρκή κεφαλαιοποίηση» των ελληνικών τραπεζών επανέλαβε και η διευθύντρια του Ταμείου Κρ. Λαγκάρντ στις επίσημες δηλώσεις της μετά το τέλος της συνεδρίασης, εκφράζοντας επίσης την ικανοποίηση του ΔΝΤ για τα μέτρα «διεύρυνσης της φορολογικής βάσης» και «μεταρρύθμισης των συνταξιοδοτικών δαπανών» που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Η Κρ. Λαγκάρντ σημειώνει την «πρόοδο» που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα στο μέτωπο των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», ωστόσο καλεί τη κυβέρνηση να άρει περιορισμούς που «υποβαθμίζουν το επενδυτικό κλίμα» και να επικεντρωθεί στην αύξηση των προσπαθειών για «άνοιγμα» αγορών προϊόντων και υπηρεσιών που εξακολουθούν να προστατεύονται. Ενώ επίσης εκφράζει προβληματισμούς για τις κυβερνητικές εξαγγελίες σχετικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για μετά το 2018.
Λίγες ώρες αργότερα, από τις επίσημες ανακοινώσεις του ΔΝΤ υπήρξε η επίσημη πρώτη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία μέσω του αρμόδιου επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί χαρακτήρισε την απόφαση του ΔΝΤ ως «μια πολύ καλή είδηση», η οποία επίσης «αποτελεί ένα νέο σημάδι της εμπιστοσύνης που δείχνουν οι εταίροι στην Ελλάδα, καθώς και ένα πολύ θετικό σήμα για τις αγορές». Ο Π. Μοσκοβισί, που την ερχόμενη Τρίτη θα επισκεφτεί την Αθήνα και θα συναντηθεί με τον Αλ. Τσίπρα και τον Ευκ. Τσακαλώτο, χαρακτήρισε τη συμμετοχή του ΔΝΤ με κεφάλαια «ευπρόσδεκτη και χρήσιμη για την ελληνική οικονομία», αν και όπως είπε είναι «σαφώς λιγότερο σημαντική σε σχέση με τη συμμετοχή των Ευρωπαίων».
Ικανοποίηση για την απόφαση του ΔΝΤ εξέφρασε επίσης ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (EMS) Κλ. Ρέγκλινγκ, λέγοντας πως η Ελλάδα «θα ολοκληρώσει επιτυχώς τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται μέχρι τη λήξη των προγραμμάτων του EMS και του ΔΝΤ, τον Αύγουστο του 2018, για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, αλλά και την επανάκτηση της εμπιστοσύνης της αγοράς».
Αντίδραση αναφορικά με την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων υπήρξε και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς, όπως μετέδωσε χτες το ΑΠΕ, εκπρόσωπος της ΕΚΤ ανέφερε ότι για το επόμενο έτος υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν σε αυτήν την κατεύθυνση και περιλαμβάνουν «επιτόπιους ελέγχους σε συγκεκριμένους τομείς των διαφόρων ελληνικών τραπεζών».
Την ίδια ώρα, σταθερά στο «Β-» διατήρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης «S&P» την πιστοληπτική ικανότητα τη Ελλάδας, αναβαθμίζοντας σε «θετικές» τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το επόμενο 12μηνο, σημειώνοντας ότι υπάρχει αρκετά υψηλή πιθανότητα να αναβαθμίσει την αξιολόγηση εντός αυτού του διαστήματος. Παράλληλα, στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι μπορεί εντός του έτους να υπάρξει επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.
Με "πυξίδα" τους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου
«Στόχος της Ελλάδας είναι να αναγορευτεί σε διεθνή ενεργειακό κόμβο και διαμετακομιστικό κέντρο που να συνδέει Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία. Κάτι σαν ένα είδος γέφυρας ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, Βορρά και Νότο». Αυτά ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου, στον χτεσινό χαιρετισμό του στην Εκθεση «EXPOASTANA 2017» στο Καζακστάν, προσθέτοντας πως «φιλοδοξία της Ελλάδας είναι να αποτελέσει πυρήνα γεωστρατηγικής σταθερότητας στα Βαλκάνια και τη Μ. Ανατολή, προωθώντας διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες με κράτη όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Κύπρος, η Λιβύη, η Σερβία, η Βουλγαρία κ.ά. Και όπως η Ιστορία μάς διαβεβαιώνει, δεν υπάρχει καλύτερος εγγυητής της σταθερότητας και της ειρήνης από μία ισορροπημένη οικονομική ανάπτυξη».
Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο ανέφερε πως «ως μία κατ' εξοχήν χώρα - παραγωγός υδρογονανθράκων, το Καζακστάν συγκεντρώνει το επιχειρηματικό ενδιαφέρον της Ελλάδας, η οποία έχει αναβαθμίσει το ρόλο της ως ενεργειακού κόμβου μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Υπάρχουν δε μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών στους τομείς του Εμπορίου, της Ενέργειας, του Τουρισμού, της γεωργίας και των μεταφορών, γεγονός που θα συμβάλει στην εδραίωση της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις