Σφιξανε οι ζεστες...

Σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας, μετά την πώληση από το κράτος των πλειοψηφικών πακέτων που διατηρούσε σε μεγάλα λιμάνια της χώρας (Πειραιά, Θεσσαλονίκη και αλλού), η κυβέρνηση αλλάζει τώρα τακτική και αντί για παραχώρηση του συνόλου των υποδομών και των λιμενικών υπηρεσιών, για τα μικρότερα λιμάνια επιλέγει τη μέθοδο της παραχώρησης δραστηριοτήτων σε επιχειρηματικούς ομίλους, για να διαφυλάξει τάχα τον «κρατικό χαρακτήρα» τους.
Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι εντελώς διαφορετική: Η παραχώρηση δραστηριοτήτων στα μικρότερα λιμάνια βολεύει πρώτα απ' όλα τους επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι, μ' αυτόν τον τρόπο, αναλαμβάνουν να διαχειριστούν και να αναπτύξουν τα κερδοφόρα «φιλέτα» των υποδομών (π.χ. μαρίνες), χωρίς να φορτωθούν το συνολικό κόστος διαχείρισης και συντήρησης των λιμενικών υποδομών.
Λέει και κάτι άλλο ο υπουργός. Οτι με την πώληση των μεγάλων λιμανιών, η κυβέρνηση διασφάλισε τα δικαιώματα των εργαζομένων! Σαν να μην ξέρει τίποτα για τον νέο γενικό κανονισμό προσωπικού που προωθείται στον ΟΛΠ ΑΕ και ο οποίος προβλέπει μια σειρά σοβαρές ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα όσων απομείνουν να δουλεύουν. Σαν να μην έχει ακούσει για την υπό διαπραγμάτευση νέα ΣΣΕ επίσης στον ΟΛΠ, όπου η εργοδοσία προλειαίνει το έδαφος για μεγάλες μειώσεις, λέγοντας ότι το «κόστος εργασίας» απορροφά ανεπίτρεπτα μεγάλο μέρος του τζίρου της επιχείρησης.
Είπαμε, οι ζέστες έχουν σφίξει τις τελευταίες μέρες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο λαός είναι υποχρεωμένος να καταπίνει αμάσητο οτιδήποτε σκαρφιστούν τα κυβερνητικά στελέχη για να νομιμοποιήσουν την αντιλαϊκή πολιτική τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις