Γλυκια μου Ιρμα...

Χωρίς προσχήματα πια η Ευρώπη, αυτή που κατ' ευφημισμό αποκαλούμε και ενωμένη, εξελίσσεται σε οίκο ανοχής των πολιτών της. Μιας ανοχής που επιδεικνύεται με θεοποίηση κάθε μορφής νεομερκαντιλισμού, που όσοι ισχυρίζονται ότι απέθανε δε ρίχνουν επαρκή ματιά στα φανταχτερά μικρά ειδησάρια, όπως για παράδειγμα η εσπευσμένη επαναφορά του γερμανικού χρυσού στην... πατρίδα του.
Η επίσκεψη Μακρόν έχει πολλά καθρεφτάκια και αφόρητη γυαλάδα κι απευθυνόταν σε κοινό εκπαιδευμένο να εκστασιάζεται από δυο κουβέντες στα ελληνικά με γαλλική προφορά και δυο αριστερές κουβέντες περί Γαλλικής Επανάστασης, ώστε να αποφευχθεί το κύμα τρομοκράτησης των εργαζομένων που σαν παφλασμός κυμάτων προκαλούνταν απ' τα μαχαιροπίρουνα των δεκάδων κυρίαρχων του ελληνογαλλικού πλούτου.
Με αποτραβηγμένο στην άκρη τον υπουργό Αμυνας, άρτι αφιχθέντα απ' το Ταλίν, εκεί όπου περιμάζεψε τα τάχα μου δήθεν σταλινικά - αντισταλινικά πυροτεχνήματα, στην επίσκεψη Μακρόν δεν τηρήθηκαν ούτε τα προσχήματα. Αυτά τα συνηθισμένα μέχρι πρότινος που θέλουν σε τέτοιες γκλαμουράτες δημοσιοσχετίστικες εμφανίσεις νεοεκλεγέντων ηγετών, να υπογράφονται από υπουργούς έστω δυο - τρεις συμφωνίες, τυπικές βρε αδερφέ, για τα μάτια του κόσμου. Μια συμφωνία ας πούμε για την καταπολέμηση του δάκου στη Μεσόγειο και την καλλιτεχνική αξιοποίηση των ρακών των ναυαγίων βαρκών και πλοίων που μεταφέρουν πρόσφυγες. Ηταν κάποιες στιγμές που τα πολιτικά πρόσωπα έμοιαζαν λαμπρό ντεκόρ του κονκλάβιου των μπίζνεσμαν, που επιβάλλουν μαζί με τη συγκέντρωση του πλούτου και αλλαγές στο ευρωπαϊκό τους οικοδόμημα, διευκολυντικές των συμφερόντων τους, οι οποίες πρέπει και να πλασάρονται ως φιλάνθρωπος εκσυγχρονισμός της αστικής δημοκρατίας.
Απ' τη μια ο κύριος Μακρόν με κατρακυλισμένη δημοτικότητα στη χώρα του κι έναν εσμό από αντεργατικά μέτρα είχε ανάγκη από ένα διάλειμμα αποδόμησης του ίματζ του και δη προ των γερμανικών εκλογών. Κι ο χειρότερος άνθρωπος του κόσμου, όταν στέκεται με φόντο την Ακρόπολη και του 'χει χαριστεί κι ο ουρανός του αθηναϊκού Σεπτέμβρη, πουλάει μούρη και αύρα, έχοντας αγοράσει σε φθηνή τιμή πανάκριβο χάρμα οφθαλμών ισόποσο του συνόλου των κερδών της γαλλικής αρωματοποιΐας...!
Απ' την άλλη, ο Ελληνας πρωθυπουργός, που μετατρέπεται από Αλέξης σε μεσιέ Τσιπράς στο ίδιο φόντο, μπορεί να ορκίζεται ανέξοδα στο όνομα της αποενοχοποίησης της οικονομικής αριστοκρατίας, αν όχι από πεποίθηση από γαλατική ευγένεια ενόψει ΔΕΘ, όπου πια δεν μπορεί να το παίζει Αστερίξ..!
Με τούτα και με κείνα, με άρτο και θεάματα, με βαθυστόχαστες συγκρίσεις για τη μεταρρυθμιστική βελτίωση της πρωθυπουργικής συζύγου που εξευρωπαΐζεται ενδυματολογικώς μετά τις ακρότητες της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου, το ελληνικό φιλοθεάμον κοινό πώς να διακρίνει το αίμα στα χέρια και τα χείλη της κομψής κ. Αχτσιόγλου που παρευρίσκεται στην Πνύκα με ψηφισμένο το πνίξιμο κάθε εργατικής απαίτησης. Αυτό το survivor είχε μόνο διάσημους και διάσημους. Το βέβαιο είναι ότι ο πλειστηριασμός του πλούτου της χώρας μπαίνει σε νέα φάση, ας είναι καλά οι Γάλλοι. Εχει τελετουργικό, θέαμα, είναι τέλος πάντων πιο σικάτος. Η πληροφορία ότι θα μας ζητήσουν έρανο για να βοηθήσουμε τους πληγέντες από τον τυφώνα Ιρμα στις γαλλικές κτήσεις της Καραϊβικής, ελέγχεται ως ημιακριβής, γιατί δεν ξέρω αν οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη έχουν προγραμματίσει και θεατρική παράσταση με το έργο Γλυκιά μου Ιρμα (Irma la douse).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις