Αναπαντητα ερωτηματα για τα πυρηνικα στον Αραξο

"Παιχνίδι με τη φωτιά" η προετοιμασία της βάσης για ενδεχόμενη μεταφορά αμερικανικών πυρηνικών όπλων από το Ιντσιρλίκ
Υποπτη και εκκωφαντική σιωπή από πλευράς κυβέρνησης - με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει - ακολούθησε την καταγγελία που έκανε ευθέως ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, τόσο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ όσο και στην ομιλία του στο 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη μια μέρα μετά, για εργασίες στη βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στον Αραξο, που παραπέμπουν σε προετοιμασία για «φιλοξενία» πυρηνικών κεφαλών.
Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας, «η ελληνική κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά, ανοίγει τις πόρτες για ακόμα βαθύτερη, πιο επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας, ειδικά τώρα που συζητιέται η μεταφορά υποδομών από τη βάση του Ιντσιρλίκ. Και στρατιωτικό δυναμικό και οπλικά συστήματα θα πάνε, λέει, στη βάση της Σούδας, αλλά και πυρηνικές κεφαλές στη βάση του Αραξου. Μάλιστα, θα θέλαμε να ρωτήσουμε και να καταγγείλουμε, ταυτόχρονα, γιατί η κυβέρνηση δεν βγάζει τσιμουδιά για το γεγονός ότι έχει προχωρήσει η συντήρηση, επισκευή και ο εκσυγχρονισμός της βάσης του Αραξου, προκειμένου, όπως φημολογείται, να εγκατασταθούν εκεί τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, που ο ελληνικός λαός και με την πάλη του τα είχε διώξει προηγούμενες δεκαετίες».
Η σχετική συζήτηση, περί μεταφοράς επικίνδυνων όπλων στην Ελλάδα, έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. Συγκεκριμένα, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και τις καταγγελίες του καθεστώτος Ερντογάν για διασύνδεση των πραξικοπηματιών με τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη βάση του Ιντσιρλίκ, οι Αμερικανοί φέρονται να εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια διασποράς δυνάμεων και όπλων (ανάμεσά τους και πυρηνικές βόμβες τύπου Β61) που σήμερα στεγάζονται στην εν λόγω βάση.
Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ο πρ. ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ναύαρχος Τζ. Σταυρίδης, έχει επανειλημμένως δηλώσει τελευταία ότι «θα ήταν σοφό» για το ΝΑΤΟ να σκεφτεί ένα «Σχέδιο Β» για την περίπτωση που, ελέω κόντρας με την κυβέρνηση Ερντογάν, εκδιωχθεί από το Ιντσιρλίκ. Οτι μια άμεση εναλλακτική βάση για τους περίπου 2.500 Αμερικανούς στρατιωτικούς θα ήταν η χώρα μας, «η οποία σίγουρα έχει εξαίρετες υποδομές, τόσο στην Κρήτη όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα».
Σε αυτό το φόντο, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, τους τελευταίους μήνες Αμερικανοί αξιωματούχοι φρόντισαν να επιθεωρήσουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα, αναζητώντας «διεύρυνση» συνεργασίας και σε άλλα αντικείμενα, πέραν των όσων «φιλοξενούνται» στη βάση στη Σούδα.
Επιπλέον, πληροφορίες από αρμόδια επιτελεία στην Αθήνα αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συνδράμει με αναβαθμισμένες υπηρεσίες και στρατιωτικές συμφωνίες τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, «φιλοξενώντας» π.χ. Αμερικανούς πεζοναύτες από το Ιντσιρλίκ ή πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στη Σούδα, κ.ο.κ.
Υπάρχει προϊστορία
Να καταγραφεί ότι η βάση του Αραξου εντάσσεται σταθερά στα επικίνδυνα πυρηνικά σχέδια ΗΠΑ και ΝΑΤΟ: «Φιλοξενούσε», περιοδικά, πυρηνικά επί δεκαετίες, από το 1962 μέχρι και τουλάχιστον το 2001, οπότε 11 πυρηνικές βόμβες των ΗΠΑ τύπου Β61 (ακριβώς ο τύπος βόμβας που σήμερα αποθηκεύεται στο Ιντσιρλίκ) απομακρύνθηκαν με μυστική επιχείρηση προς την Ιταλία και εν συνεχεία προς άγνωστη κατεύθυνση.
Τα ΝΑΤΟικά επιχειρησιακά σχέδια προβλέπουν επίσης σε «περίοδο κρίσεως» μεταστάθμευση αεροσκαφών άλλων χωρών στον Αραξο, για να «φορτώσουν» από εκεί τέτοιες βόμβες.
Αλλωστε, η βάση στον Αραξο εντέλλεται να είναι πάντα σε ετοιμότητα να παίξει ρόλο, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, σε επίθεση με πυρηνικά. Εξ ου και πήρε μέρος, το Μάρτη του 2014, στη ΝΑΤΟική «εκπαίδευση στη σχεδίαση επί πυρηνικών αποστολών STEDFAST NERVE II», όπως είχε ανακοινωθεί τότε από το ΓΕΕΘΑ.
Επιπλέον, εικονική άσκηση χρήσης πυρηνικών όπλων και εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ φέρεται να έγινε στον Αραξο και το Δεκέμβρη του 2010. Σύμφωνα με διαρροές, αποσκοπούσε στο να δοκιμαστούν τα συστήματα των υπόγειων πυρηνικών αποθηκών της βάσης, που σύμφωνα με το ΝΑΤΟικό σχεδιασμό πρέπει να είναι πάντα λειτουργική και «ετοιμοπόλεμη» για υποστήριξη. Ειδικότερα, λέχθηκε ότι το σενάριο της διήμερης άσκησης - δοκιμής αφορούσε τον έλεγχο των δικτύων επικοινωνίας, που συνδέουν τις αποθήκες με το κεντρικό στρατηγείο της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Περιλάμβανε δε, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, σειρά εκπομπών και λήψης απόρρητων εντολών σχετικά με (εικονικά) ζητήματα που αφορούν αποθήκευση, έλεγχο, φόρτωση και λοιπές διαδικασίες.
Λέγεται, ακόμα, ότι αυτή η δοκιμή του άκρως απόρρητου δικτύου επικοινωνιών γίνεται ανά 1 ή 2 χρόνια σε όλες τις βάσεις που έχουν ή μπορούν να δεχτούν αμερικανικά πυρηνικά όπλα. Προηγούμενη τέτοια επιθεώρηση και δοκιμή φέρεται να είχε γίνει και το 2007.
Παράλληλα, άλλοι παράγοντες διαβεβαιώνουν ότι πυρηνικές κεφαλές, λιγότερες σε αριθμό αλλά το ίδιο φονικές και επικίνδυνες, έχουν αποθηκευτεί κατά καιρούς και σε άλλες, υπόγειες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα, αυστηρά περιφρουρούμενες από Αμερικανούς και Ελληνες στρατιωτικούς.
Πολύπλευρη εμπλοκή
Εξάλλου, δεν διαφεύγει της προσοχής ότι καθώς ο ευρωατλαντικός άξονας μεθοδεύει νέα σχέδια στρατιωτικής προπαρασκευής, σε αντανάκλαση γενικότερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο αγορών, στρατηγικών υποδομών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, η ελληνική αστική τάξη συμμετέχει εκεί πολύπλευρα, στην πρεμούρα της να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά, ώστε να διεκδικήσει μεγαλύτερα μερίδια από την καπιταλιστική λεία.
Ενδεικτικά, αμέσως μετά τη Σύνοδο στην Αλβανία, το προηγούμενο Σάββατο, της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ (συμμετείχε και ο Ελληνας αρχηγός, Ευ. Αποστολάκης), των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας (η οποία Σύνοδος έβαλε στο τραπέζι όλα τα σχέδια αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού άξονα έναντι άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων) συνήλθαν στην Αθήνα, από τη Δευτέρα έως και προχτές Παρασκευή, όργανα της λεγόμενης Υπουργικής Αμυντικής Διαδικασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SOUTH EAST EUROPE DEFENCE MINISTERIAL PROCESS - SEDM).
Κατά τις συναντήσεις συζητήθηκαν το Πρόγραμμα Δράσης για το 2018 της πολυεθνικής Ταξιαρχίας SEEBRIG (ο στρατιωτικός βραχίονας της SEDM, το στρατηγείο του οποίου σταθμεύει από το 2011 στον Τύρναβο) και τα προγράμματα συνεργασίας μεταξύ των κρατών της «πρωτοβουλίας».
Η Ελλάδα ανέλαβε την προεδρία της SEDM φέτος τον Ιούλη για δύο χρόνια. Στη SEDM συμμετέχουν οι ΗΠΑ (που φυσικά δεν είναι χώρα της περιοχής, αλλά συμμετέχει, δίνοντας τον «τόνο» των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών) και οι Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Ουκρανία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία. Ως χώρα παρατηρητής συμμετέχει η Μολδαβία.
Η SEDM ξεκίνησε το 1996, ως άτυπο φόρουμ συνεργασίας των υπουργών Αμυνας στην περιοχή των Βαλκανίων, με σκοπό «τη δημιουργία κλίματος σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας, καλής γειτονίας, τη σύσφιξη των σχέσεων των κρατών της ΝΑ Ευρώπης και την εμπέδωση κλίματος συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής μέσα από την ανάπτυξη διαφόρων πρωτοβουλιών συνεργασίας στον τομέα της άμυνας». Oροι που στο λεξιλόγιό τους δεν σημαίνουν τίποτε άλλο παρά ιμπεριαλιστική «ειρήνη», όπως αυτή εναλλάσσεται με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, «τάξη» και «ασφάλεια» για να «τρέξουν» οι μπίζνες του κεφαλαίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις