Εποπτεια

Με αφορμή την απάντηση που έδωσε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, σε ερώτηση Ελληνα ευρωβουλευτή, πολλοί ήταν εκείνοι που ανακάλυψαν όψιμα (ανάμεσά τους και ο ίδιος ο ευρωβουλευτής...) ότι η «εποπτεία» για την Ελλάδα δεν τελειώνει με την τυπική ολοκλήρωση του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018. Σύμφωνα με τον Π. Μοσκοβισί, «τα κράτη - μέλη παραμένουν υπό εποπτεία μετά το πρόγραμμα, εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής». Η εποπτεία αυτή αφορά «την οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση» και μπορεί να οδηγεί σε «διορθωτικά μέτρα».
Εμείς θα προσθέταμε ορισμένες ακόμα συμφωνίες και συνθήκες που θέτουν κάτω από τη μόνιμη εποπτεία του κεφαλαίου και των κομμάτων του τον ελληνικό και τους άλλους λαούς στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Τέτοιες είναι για παράδειγμα το «σύμφωνο για το Ευρώ», το «Ευρωπαϊκό εξάμηνο» και άλλες. Πρόκειται για «μνημόνια διαρκείας» σε βάρος του λαού, που στοχεύουν στην αυτόματη σχεδόν προσαρμογή των ρυθμών και του εύρους της αντιλαϊκής πολιτικής στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του κεφαλαίου.
Σε κάθε περίπτωση, η πραγματική «εποπτεία» είναι αυτή που επιβάλλεται στους λαούς από την ίδια την εξουσία των μονοπωλίων. Αυτήν πρέπει να ανατρέψει ο λαός με τη συμμαχία και την πάλη του, για να μπορέσει να ανασάνει και να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του, έξω από την ΕΕ του κεφαλαίου, με εργατική εξουσία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις