Σε νεο κυκλο αντιλαϊκης κλιμακωσης με ενιαιο σχεδιασμο

Η στρατηγική σύμπλευση στον άξονα των αναδιαρθρώσεων που κρίνονται αναγκαίες για την ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και το εύρος των λεγόμενων «δημοσιονομικών κενών», που μεταφράζονται σε νέα μέτρα καρατόμησης των κρατικών κονδυλίων τα οποία αφορούν στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών, συνθέτουν το πλαίσιο των διεργασιών που ξεκίνησαν και τυπικά την προηγούμενη βδομάδα για το κλείσιμο της 3ης «αξιολόγησης».
Την ίδια ώρα, τα διαχειριστικά ζόρια και οι «αποκλίσεις» που εμφανίζονται στο σκέλος των φορολογικών εσόδων έρχονται να δουλέψουν ως μοχλός για την επιβολή και των επόμενων αντιλαϊκών μέτρων αλλά και να οξύνουν τα αντιλαϊκά ανακλαστικά με την κλιμάκωση των εκβιασμών και των κατασχέσεων σε βάρος λαϊκών νοικοκυριών που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στους δυσβάσταχτους φόρους και τα άλλα χαράτσια, ενώ η «εικόνα» της «επόμενης μέρας» συμπληρώνεται από την επιτάχυνση των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια.
Δεκάδες νέα αντιλαϊκά "προαπαιτούμενα"
Η ελληνική κυβέρνηση «θα ολοκληρώσει περίπου 95 δράσεις, πολλές από τις οποίες αφορούν την εφαρμογή της νομοθεσίας που εγκρίθηκε νωρίτερα κατά τη διάρκεια του προγράμματος», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ, που συνεδρίασε προχτές στο Ταλίν της Εσθονίας.
Οπως επισημαίνουν, τα θέματα της 3ης «αξιολόγησης» περιλαμβάνουν τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2018, την «αναθεώρηση των κοινωνικών παροχών» (προνοιακά και άλλα επιδόματα που έχουν απομείνει στις λαϊκές οικογένειες), θέματα δημόσιας διοίκησης, την εφαρμογή της στρατηγικής για τα «μη εξυπηρετούμενα δάνεια», τη μεταρρύθμιση στην αγορά Ενέργειας, τις ιδιωτικοποιήσεις. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι ο στόχος για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» τοποθετείται πριν από το τέλος του έτους.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, σπεύδει να κλείσει την «αξιολόγηση» «όσο πιο γρήγορα γίνεται», καθώς, όπως επισημαίνουν στελέχη της, δεν υπάρχει «σημαντικό εύρος προβλημάτων» είτε σε «πολιτικό» είτε σε «τεχνικό» επίπεδο.
Ανεβάζουν τον αντιλαϊκό πήχη με συμπληρωματικά μέτρα από το 2018
Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές προλειαίνουν το έδαφος και για πρόσθετες παρεμβάσεις στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018, προκειμένου, όπως αναφέρουν, να καλυφθούν τυχόν «δημοσιονομικά κενά» και να αποτραπούν οι αποκλίσεις από τους στόχους. «Θα δούμε πώς θα πάει ο ΦΠΑ, τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές και θα δούμε και την επισκόπηση δαπανών. Για το 2017 δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό πρόβλημα. Ισως να υπάρξει το 2018, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να πιάσουμε το 3,5%», τονίζει χαρακτηριστικά αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με την επίτευξη του αντιλαϊκού στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα της επόμενης χρονιάς.
Θυμίζουμε ότι οι στόχοι διαμορφώνονται στο 1,75% του ΑΕΠ για το 2017 με διπλασιασμό στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγή του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών:
-- Θεωρείται βέβαιη η «παραγωγή» «υπερπλεονάσματος» (πάνω από το στόχο) για το 2017. Την ίδια ώρα, ξεκόβεται κάθε συζήτηση για τυχόν διανομή λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος» με τη μορφή κάποιας ενίσχυσης σε κάθε κατηγορία χαμηλοσυνταξιούχων. Με αυτό το δεδομένο, «εξετάζεται» η διάθεση τμήματος του «υπερπλεονάσματος» στο λεγόμενο «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης», που με τη σειρά του βασίζεται στην κατακρεούργηση των κάθε είδους προνοιακών επιδομάτων, του ΕΚΑΣ κ.ο.κ.
«Υπάρχει ένα θέμα διάρθρωσης επιδομάτων», αναφέρεται χαρακτηριστικά, ενώ προλειαίνοντας το έδαφος για τα περαιτέρω επισημαίνουν ότι αυτό μπορεί «να δημιουργήσει προβλήματα, ειδικά αν δεν βρούμε τα νέα χρήματα».
-- «Μαγειρεύεται» νέα «λύση» στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η κυβέρνηση θα συζητήσει με τους δανειστές «έξυπνες λύσεις», προκειμένου, όπως είπε, να αντιστραφούν οι τάσεις απόκρυψης εισοδημάτων που διαπιστώθηκαν φέτος μετά την αύξηση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.
Σφαγείο στα κονδύλια για κοινωνικές ανάγκες
Την ίδια ώρα, η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2017 χαρακτηρίζεται από την κατακρεούργηση των κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας και από τη συνεχιζόμενη παραγωγή μεγάλης μάζας πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία, ωστόσο, στο τέλος Αυγούστου εμφάνισαν οριακή αρνητική απόκλιση σε σχέση με τον αντιλαϊκό στόχο. Ηδη, οι κυβερνητικές πηγές έχουν προλειάνει το έδαφος για την επόμενη φουρνιά «δημοσιονομικών παρεμβάσεων» και αυτό ανεξάρτητα από την έκβαση των μεγεθών στο φετινό 12μηνο.
Σε κάθε περίπτωση, η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής για το 2018, όπως εμφανίζεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2018 - 2021, που ήδη έχει καταθέσει η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, προβλέπει στην κατηγορία «κοινωνικές παροχές» (συντάξεις, ΕΚΑΣ, «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης» κ.ά.), που καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς και από τα ασφαλιστικά ταμεία («ενοποιημένο αποτέλεσμα γενικής κυβέρνησης») νέα καρατόμηση, φτάνοντας στα 38,1 δισ. ευρώ, από 39 δισ. φέτος, με μείωση ύψους 900 εκατ. ευρώ!
Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του ΕΚΑΣ των χαμηλοσυνταξιούχων. Την επόμενη χρονιά προβλέπεται ποσό μόλις 80 εκατ. (από 320 εκατ. φέτος), δηλαδή θα κατακρεουργηθεί κατά 240 εκατ.Σύμφωνα με το ΜΠΔΣ, το ΕΚΑΣ για το 2019 θα διαλυθεί στα 34 εκατ., ενώ βέβαια θα μηδενιστεί από το 2020. Να σημειωθεί ότι το ΕΚΑΣ για το 2015, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του 3ου μνημονίου, βρισκόταν στο επίπεδο των 921 εκατ., που βέβαια έχει «εξαϋλωθεί» στο πλαίσιο της ...«δίκαιης ανάπτυξης».
Μπαράζ κατασχέσεων για "οφειλές" της λαϊκής οικογένειας
Την ίδια ώρα, οι όποιες «υστερήσεις» διαπιστώνονται σε σχέση με τους αντιλαϊκούς στόχους, σηματοδοτούν ένταση της επίθεσης σε εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που βεβαιώθηκαν μέσα στο μήνα Ιούλη, χωρίς μάλιστα να καταγράφουν την πρώτη δόση από τη φορολογία εισοδήματος (που θα βεβαιωθεί αργότερα), απογειώθηκαν στα 2 δισ. ευρώ, ενώ στη διάρκεια του 7μήνου (Γενάρης - Ιούλης) φτάνουν περίπου στα 7,5 δισ. ευρώ.
Σημειωτέον, κατά τη διάρκεια του Ιούλη γίνονταν πάνω από 800 κατασχέσεις ανά εργάσιμη μέρα! Συγκεκριμένα, στο τέλος Ιούλη, οι «οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» αριθμούσαν 971.429, από 951.114 στο τέλος Ιούνη. Οπως προκύπτει, στη διάρκεια του μήνα επιβλήθηκαν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων «εις χείρας τρίτων» κ.ά.) σε βάρος επιπλέον 20.315 φορολογουμένων, δηλαδή περίπου 850 κατασχέσεις ανά εργάσιμη μέρα.
Η φοροληστεία μάλιστα απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά θα πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις το επόμενο διάστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις κατασχέσεις. Θυμίζουμε ότι στα τέλη Σεπτέμβρη συμπίπτουν οι προθεσμίες τόσο για την πρώτη δόση του χαρατσιού του ΕΝΦΙΑ όσο και τη δεύτερη δόση της φορολογίας εισοδήματος.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο εντάσσονται και οι επισημάνσεις από το «Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο», που, μεταξύ άλλων, στην «τριμηνιαία έκθεσή» του τονίζει ότι «ερωτηματικά προκαλεί η υστέρηση εισπράξεων στο φόρο εισοδήματος ως προς το στόχο που έχει τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 - 2021», συμπληρώνοντας με νόημα ότι «οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης και τα νοσοκομεία διατηρούν τα "πρωτεία" όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις».
Εφαρμογή "πάση θυσία" των αντιλαϊκών μέτρων
Από την άλλη πλευρά, ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο του τονίζει ότι «ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την 3η αξιολόγηση, η πολιτεία θα πρέπει να αποφύγει πάση θυσία έναν νέο κύκλο αβεβαιότηταςκαι να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα χωρίς καθυστερήσεις και ανατροπές, ώστε να ενισχυθούν οι προσδοκίες και η χώρα να εισέλθει σε έναν ενάρετο κύκλο προσαρμογής και ανάπτυξης».
Σε αυτό το πλαίσιο, οι εγχώριοι βιομήχανοι εστιάζουν στην ανάκαμψη των επιχειρηματικών ομίλων και στην άρση της επιχειρηματικής «αβεβαιότητας». Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν στο μηνιαίο δελτίο, «η οικονομία δεν έχει ακόμα εισέλθει σε μια σταθερά δυναμική τροχιά ανάκαμψης, βασιζόμενη στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων που θα επιτρέψουν τη βιώσιμη ενίσχυση των εισοδημάτων και της απασχόλησης». Μάλιστα, παραθέτοντας τα στοιχεία σχετικά με την πορεία των ελληνικών κρατικών ομολόγων στις χρηματαγορές, επισημαίνουν ότι «οι αγορές δεν έχουν ακόμα πεισθεί για τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης».
Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι οι αρχικές προβλέψεις για ανάκαμψη 2,5% το 2017 «υποβαθμίστηκαν» στη συνέχεια στο 1,8%, ρυθμός που σύμφωνα με τον ΣΕΒ «είναι πλέον και αυτός αμφίβολος, υπό το φως των στοιχείων του 2ου τριμήνου».
Αντεργατικές αναδιαρθρώσεις στην Ευρωζώνη
Ταυτόχρονα, «τρέχουν» και οι γενικότερες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην Ευρωζώνη. Σε αυτό το πλαίσιο, στην προχτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, στο Ταλίν, έγινε θεματική συζήτηση για ζητήματα που αφορούν στην εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), με άξονα την ικανότητα των κρατών «να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν "οικονομικές διαταραχές"». Οπως επισημαίνεται, «αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη ζώνη του ευρώ, όπου οι χώρες έχουν ένα ενιαίο νόμισμα και είναι πολύ αλληλεξαρτώμενες και όπου η έλλειψη οικονομικής αντοχής σε μια χώρα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες σε άλλες οικονομίες της ζώνης του ευρώ».
Η σχετική ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ, σκιαγραφώντας τους άξονες των μελλοντικών παρεμβάσεων, αναφέρει την ευελιξία στις αγορές εργασίας και προϊόντων, τα φορολογικά κίνητρα για επενδύσειςκαι άλλους τομείς, «όπου οι βελτιώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυξημένη οικονομική ανθεκτικότητα».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις