Ματαιοπονουν

υρωπαϊκό φρένο στις περικοπές μισθών" είδαν ορισμένοι σε απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ (ΔΕΕ), που αφορά σε προδικαστικό ερώτημα Εφετείου της Πολωνίας, για την υπόθεση μιας επιχείρησης, η οποία μονομερώς προχώρησε σε μείωση των μισθών των εργαζομένων κατά 15%.
Η πραγματικότητα βέβαια είναι τελείως διαφορετική. Αυτό που αποφάσισε το ΔΕΕ είναι ότι πριν από την περικοπή των μισθών, θα πρέπει να εφαρμόζεται διαδικασία ανάλογη με τις ομαδικές απολύσεις. Δηλαδή, όπως το αντεργατικό νομικό πλαίσιο της ΕΕ επιτρέπει την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, έτσι αναγνωρίζει και τη μονομερή μείωση των μισθών, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν προηγηθεί «διαβούλευση» και «τεκμηριωμένη» θέση της εργοδοσίας. Μάλιστα, το ΔΕΕ επιφυλάσσεται να απαντήσει αν πράγματι έχουμε «ουσιώδη μεταβολή» στη σύμβαση εργασίας στις περιπτώσεις που η περικοπή των μισθών χαρακτηρίζεται «προσωρινή» από την εργοδοσία.
Κατά συνέπεια, ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν εναγωνίως να φιλοτεχνήσουν φιλεργατικό προφίλ για την ΕΕ, να ανακαλύψουν θετικές για τους εργαζόμενους αποφάσεις στη λειτουργία του ΔΕΕ. Κι αυτό ισχύει πρωτίστως για την κυβέρνηση, που λάνσαρε ως «ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων» την πλήρη ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας της ΕΕ για τις ομαδικές απολύσεις, όταν στην πραγματικότητα αποτελεί το κύκνειο άσμα ακόμα κι αυτής της υποτυπώδους προστασίας που ίσχυε μέχρι τότε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις